Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. március 9. 07:11 Adat

Kelet-Európa katasztrofális léptékben ürül, Bécsben és Brüsszelben akarnak élni az emberek

Három magyarországi is van a 15 leggyorsabban elnéptelenedő európai régió között. Az Eurostat nemrég frissített adatbázisa szerint a Dél-Alföldön, Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon is 6 százalékot meghaladó mértékben csökkent a lakosság száma 2009 és 2018 között. Az adatokon elég jól látszik az Európán belüli migráció iránya, hiszen miközben a kelet-közép-európai térség szegényebb területeiről menekülnek, a nyugati nagyvárosok továbbra is rohamosan nőnek.

A három itthoni régió 6-7 százalékos visszaesése ugyan elég ijesztő, Romániában és Bulgáriában több helyen ennél is jóval nagyobb mértékű csökkenést mértek. A leggyorsabban Severozapaden népessége fogy: az unió többi országához legközelebb eső bolgár régióban 2018 elején hetedével laknak kevesebben, mint 2009-ben. Ennél azonban csak egy hajszállal volt jobb a helyzet Románia keleti és déli részén: itt három régióban is 13 százalékot meghaladó mértékű népességcsökkenést regisztráltak.

 

Érdekes módon országos szinten ennek ellenére messze nem ebben a két tagállamban fogy a leggyorsabban a népesség. Ezt a listát ugyanis a lettek és a litvánok vezetik. Mindkét balti államban több mint 10 százalékkal élnek most kevesebben, mint tíz éve, csak ezek olyan kicsi országok, hogy egyetlen régióból állnak.

Az uniós országok többségében egyébként nő a népesség: a 27 tagállam kétharmadában vannak most többen, mint 2009-ben. A legnagyobb népességnövekedés két törpeállamban, Máltán és Luxemburgban volt, a nagyobb országok közül pedig a svédek gyarapodtak a legtöbbel.

 

Svédországban – ahogy a nyugati országok többségében – főleg a migráció hatott jótékonyan a lakosságszámra, ahogy egyébként a kelet-európai népességcsökkenésben is ez játszotta a legfontosabb szerepet. Sokat elárul, hogy a lakosság száma a nagyobb nyugati városokban ugrott meg a leginkább az előző tíz évben. A listát itt is Luxemburg vezeti, de a top 10-be három londoni régió, valamint Brüsszel és Bécs is bekerült.

 

Sőt, Magyarországon sem csökkent minden térségben a lakosság száma. Budapesten és Pest megyében például látványosan növekedett. Az Eurostat adatai szerint a fővárosban most közel 50 ezerrel élnek többen, mint 2009-ben, ami 3 százalékos növekedést jelent, Pest megyében pedig ennél is nagyobb mértékben ugrott meg a népességszám.

 

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA második legsikeresebb olimpiai nemzetté vált Magyarország a svéd bevándorlóknak köszönhetőenAzzal sikerült megelőznünk a svédeket az egy főre jutó olimpiai érmek számában, hogy miközben nálunk rohamosan csökken a népesség, ők 30 év alatt kétmillióval többen lettek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat brüsszel Budapest London migráció népesség régiók Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.