Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. december 5. 12:10 Világ

Áruhiány vár az angolokra, ha folytatódik a politikai bénázás

Mivel egyelőre nehezen elképzelhető, hogy a brit parlament megszavazza az ország uniós kiválásáról kötött megállapodást, egyre nagyobb figyelem irányul a rendezetlen távozás következményeire. Ebben az esetben ugyanis megszűnik az áruk szabad áramlása, és csak ellenőrzés, vámkezelés után kelhetnek át az áruszállító kamionok a La Manche csatornán.

A brit közlekedési miniszter arról tájékoztatta a kabinet tagjait, hogy a legrövidebb és legintenzívebben használt útvonalon, Dover és Calais között 87 százalékkal visszaeshet a forgalom rendezetlen brit kilépés esetén. Az állapotok normalizálódása pedig fél évet is igénybe vehet illetékesek szerint.

Míg a pénzügyminisztérium a piacra bízná a fennmaradó kapacitások elosztását, több miniszter is azt szeretné, hogy a kormány határozza meg, milyen termékek kerülhetnek fel azokra a kompokra, amelyek a nehéz hónapok alatt is átkelhetnek a csatornán. A gyógyszerek, alapvető élelmiszerek és az ivóvíz tisztításához szükséges vegyszerek fontosságát senki sem vitatja, a továbbiakban azonban már nincs egyetértés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAbban mindenki egyetért, hogy gazdasági katasztrófa készülődik Nagy-BritanniábanA brit kormány saját elemzései szerint is csak rossz jöhet ki ebből.

„Sebességváltó vagy pástétom” – viccelődött egy hivatalnok a Financial Times cikke szerint. Emögött az áll, hogy a kereskedelmi minisztérium elsőbbséget akar adni a just in time beszállítási rendszerrel (azaz lényegében raktárkészletek nélkül) dolgozó autóipari üzemek igényeinek az olyan romlandó élelmiszerekkel szemben, mint a zöldségek és a friss húsok. Mivel a brit élelmiszerfogyasztás 30 százalékát jelenleg uniós import fedezi, az említett termékek egy időre eltűnhetnek a boltokból.

„Egy kicsit olyan lesz, mint a Szovjetunió”

– jegyezte meg egy hivatalnok.

A károk minimalizálása érdekében a kereskedelmi minisztérium olyan kikötők kapacitását akarja növelni, amelyeknek szintén van uniós forgalmuk, de eddig kevésbé használták őket, mert sokkal hosszabb a hajóút, mint Dover és Calais között.

A kiszivárogtatásoknak természetesen olyan célja is lehet, hogy nyomást gyakoroljon a parlamenti képviselőkre a jövő keddi szavazás előtt. A nyilatkozatok alapján azonban a stratégia nem működik, egyelőre annak sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy az alsóház elutasítja a kormány által az EU-val letárgyalt csomagot. Közben pedig minden egyes nappal nő annak a valószínűsége, hogy Nagy-Britannia megállapodás nélkül válik ki az EU-ból 2019. március végén.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa az volt a cél, hogy szegényebbek legyenek, akkor mindent jól csinálnakAz EU tényleg meg akarja büntetni a stratégiai öngyilkosságot elkövető briteket, de nem is igazán tehet mást. Visszatér a G7 podcast, most a Brexit-témát járjuk körül a Concorde-os Kovács Krisztiánnal.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ áruforgalom áruhiány Brexit élelmiszerimport Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Fontos

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.