Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. szeptember 4. 15:30 Világ

Az ingázás közbeni emailezésnek is bele kellene számítania a munkaidőbe

A munkahelyükre ingázók olyan gyakran töltik emailezéssel az oda- és a hazaútjukat, hogy az utazás idejének is bele kellene számítania a munkaidőbe egy brit egyetem kutatói szerint – írja a BBC.

A University of West England tanulmánya megállapította, hogy a vonaton elérhető wifi és a mobiltelefonok elterjedése meghosszabbította a munkaidőt. A felmérésbe 5000 Londonba ingázó vonatutast vontak be, és kiderült, hogy a vonat wifijét használó ingázók 54 százaléka munkaemaileket küldött, sokan pedig a saját internetkapcsolatukat használták ugyanerre.

Azok, akik éppen úton voltak a munkahelyükre, a friss emaileiket olvasták, míg hazafele a rendes munkaidőben be nem fejezett feladatokkal foglalkoztak.

Sokan úgy látják, hogy az utazás amúgy is üres időtöltés lenne, ezért kezdenek el foglalkozni a munkával már a vonaton. A kutatás ugyanakkor felveti a kérdést, hogy a munka-magánélet egyensúlya szempontjából egészséges-e, ha a munkaidőn kívüli emailezésekkel meghosszabbítjuk a munkaidőt. És ha már meghosszabbítjuk, akkor nem kellene-e munkaidőként elismerni?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA munka világa gyarmatosította a magánéletünket

Persze, ha a munkáltatók bele is mennének a dologba, az biztos, hogy jobban ellenőrizni akarnák, hogy mit csinál a dolgozó, mielőtt beér az irodába.

Az okostelefonok és más könnyen hordozható elektronikus eszközök, valamint az internetelérés javulása miatt a munka és a magánélet közötti határ szinte teljesen elmosódott, és ebben a helyzetben a kettő közti egyensúly is könnyen felborulhat. Mivel a munkaidőt már szinte sehol nem lehet percre pontosan mérni, ezért a munkaadókon, a dolgozókon és az állami szabályozáson is múlik, hogy hol húzzuk meg a határt, mikor van vége a munkának és mikortól kezdődik a szabadidő.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem szétválasztani, hanem egybeolvasztani kellene a munkát és a magánéletetA munkaügyi guru azt mondja, nem érdemes ellenkezni, inkább alkalmazkodni kellene az elkerülhetetlenhez.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Egyesült Királyság ingázás munka munka-magánélet egyensúly Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.