Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. augusztus 27. 10:57 Adat

Egyre látványosabb a hazai naperőművek termelésének felfutása

Az elmúlt hetekben a Duna túlmelegedése miatt több ízben is vissza kellett fogni a paksi atomerőmű termelését. Ennek jövőbeli elkerülése érdekében még a szabályozást is módosította a kormányzat. A heti adatokon ugyanakkor a leterhelések hatása nem látszik érdemben.

  • Nagyon látványos ugyanakkor a hazai napelemes termelés felfutása: április vége óta fixen az ilyen erőművek állítják elő az itthon termelt villamosenergia negyedét.
  • Szintén szembetűnő a szenes és gázos erőművek részesedésének csökkenése, ami nagyban hozzájárulhatott, hogy tavaly jelentősen visszaesett az üvegházhatású gázok kibocsátása is Magyarországon.
  • A hőhullámok miatt a fogyasztás is rendkívül magas volt a nyáron: több ízben is évszakos csúcsot döntött a hazai villamosenergia-rendszer terhelése.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár nem számít, ha túl meleg a Duna az atomerőműnél, de mi lesz, ha elkészül Paks 2?Az éjszaka megjelent rendelet lehetővé teszi az eddigi határérték túllépését, amivel már ma is élhet az erőmű, de a jövőben még fontosabbá válhat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramotKedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFényesebb lenne a magyar környezetvédelmi siker, ha nem kellene hozzá az ipar vergődéseA naperőművek mellett a lakosság spórolása és nagy ipari üzemek leállása, visszafogása is hozzájárult az üvegházhatású gázkibocsátás jelentős csökkenéséhez.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat áramtermelés atomerőmű hőhullám naperőmű Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 17. 12:31 Adat

Még mindig dobogós Magyarország az öngyilkosságok számában az EU-n belül

A harmadik legrosszabb helyen áll Magyarország a lakosságarányos öngyilkossági mutatóban a napokban közzétett 2021-es adatok alapján.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 16. 16:18 Adat

Az EU egyik leginkább vízfejű gazdasága a magyar

Majdnem negyedével lenne alacsonyabb Magyarországon az egy főre jutó GDP Budapest nélkül.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 16. 09:53 Adat, Élet

Vannak olyan országrészek, ahol több eső esett egy nap alatt, mint a megelőző három hónapban

Az ország nagy részén 24 óra alatt több csapadék hullott, mint a megelőző 30 napban, de voltak olyan mérőpontok, ahol az előző háromhavi mennyiséget is túlszárnyalta.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 17. 14:18 Élet, Világ

Euróban számolva is milliárdos lehet az árvízkár Közép-Európában

Egyelőre a mentés a fontos, de több országban már kezdik felmérni a károkat.

Mészáros R. Tamás
2024. szeptember 16. 05:27 Világ

Európa legelmaradottabb vidéke lett a magyar kifektetés fő célpontja

A magyar külpolitika által megcélzott nyugat-balkáni országok évtizedek óta alig közelednek Európához, ami kérdéseket vet fel a megtérüléssel kapcsolatban.

Gajda Mihály
2024. szeptember 15. 19:15 Pénz, Vállalat

Európai üzemek zárnak be, romlanak a kilátások az olajiparban

Az év eleji optimizmus után az olajipar komoly nehézségekkel küzd a globális gazdasági problémák miatt, Európában pedig különösen borúsak a kilátások.