Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. augusztus 12. 14:48 Tech, Világ

Mekkora a baj az orosz és ukrán atomerőműveknél?

Vasárnap tűz ütött ki a zaporizzsjai atomerőműben, amely Európa legnagyobb ilyen létesítménye. Az ukrajnai erőmű 2022 tavasza óta orosz kézen van, és már jó ideje nem is működik, de ha a harcok kiújulnak a nukleáris blokkok környékén, az okozhat problémát.

Mi történt? Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap délután jelentette be, hogy kigyulladt a zaporizzsjai atomerőmű. A tűzről elég ijesztő felvételek készültek: a létesítmény egyik hűtőtornyából gomolygó fekete füstöt filmeztek le.

  • A harcoló felek egymásra mutogatnak: az ukránok szerint az oroszok gumiabroncsokat égettek a hűtőtoronyban, míg az oroszok azt állítják, hogy ukrán találat érte az erőművet, ezért keletkezett tűz, amit egyébként sajtóhírek szerint azóta megfékeztek

 

Előzmények: a mostani nem az első tűzeset Zaporizzsjában. Az erőmű a 2022. márciusi orosz támadást követően is kigyulladt, akkor halálos áldozatai is voltak az összecsapásoknak. Négy hónappal később pedig rakétákkal lőtték a létesítményt.

  • Az erőmű a háborút megelőzően évi 40–42 milliárd kilowattóra villamosenergiát állított elő, amivel  az ukrán villamosenergia-termelés közel egyötödét adta. Az orosz inváziót követően azonban az erőművet több lépésben leállították.
  • A hat blokkból ötöt már 2023 nyarára teljesen lekapcsoltak, és csak egyet tartottak melegen, hogy szükség esetén könnyebb legyen újraindítani. A Nova Kahovka gát felrobbantása után azonban az erőművet hűtő Dnyeper folyó vízszintje annyira lecsökkent, hogy az utolsó blokkot is visszahűtötték.

Mit mondanak ők? Jelen tudásunk szerint nem lehet megmondani, mi okozta a tüzet – mondta G7-nek Aszódi Attila nukleáris szakértő, a BME tanára. Ha gumiabroncsok égtek, az szándékosságot feltételez, de a hűtőtoronyban lehetnek olyan műanyag csövek vagy szerkezetek, amelyek kigyulladása szintén magyarázhatja a fekete füstöt, így találat is okozhatta a tüzet.

  • Az okokat akkor fogjuk tisztábban látni, ha a – valamennyi ukrán atomerőműnél jelenlévő – nemzetközi ellenőrök megvizsgálhatják a helyszínt. Ugyanakkor abból is következtethetünk már a történtekre, hogy mikor és hogyan engedik be a hűtőtoronyba az ellenőröket.
  • Aszódi Attila szerint a hűtőtorony kigyulladása a mostani leállított állapotban, egy olyan jól védett létesítményben, mint a zaporizzsjai erőműben, nem okoz közvetlen nukleáris veszélyt, de a későbbi újraindítást hátráltathatja. Igaz, ebből a szempontból a Dnyeper alacsony vízállása nagyobb probléma.

Felülnézet: a közelmúltban a zaporizzsjai mellett egy másik nukleáris létesítmény közelében is történtek harci események. Múlt kedden ukrán csapatok hatoltak be Oroszország kurszki régiójába, és a legutóbbi hírek alapján nagyjából 50 kilométerre közelítették meg az itt található atomerőművet.

  • Bár ez még mindig jelentős távolság, így kicsi a veszélye, hogy a létesítmény közvetlen közelében legyenek összecsapások, ha erre mégis sor kerülne, az sokkal nagyobb veszélyt rejtene, mint a Zaporizzsja környéki harcok.
  • A kurszki atomerőmű  ugyanis úgynevezett csernobili típusú RBMK-1000 blokkokkal rendelkezik. Kettő működő és két leállított, leszerelésre váró ilyen blokk van a telephelyen. Ezek körül pedig nincsen olyan robusztus beton hermetikus védőépület, mint a zaporizzsjai*VVER-1000 típusú reaktorok körül.
  • Így a kurszki blokkok sokkal kevésbé védettek külső behatásokkal szemben, mint a zaporizzsjaiak. A kurszki telephelyen egyébként két újabb*VVER-1200/V510 típusú blokkot is építenek, ezen munkálatokban fennakadást okozhat a mostani helyzet, de annak közvetlen nukleáris biztonsági relevanciája nincsen – mondta Aszódi Attila.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkŐrültség rakétákkal lőni Európa legnagyobb atomerőművét, de lehet-e Csernobil Zaporizzsjából?Példa nélküli, hogy egy működő atomerőmű körül harcok dúljanak, a felek egymást vádolják azzal, hogy nukleáris katasztrófát kockáztatnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA zaporizzsjai erőmű körül dúló harcok megmutatták az atomerőművekkel kapcsolatos legnagyobb dilemmátA fosszilis üzemanyagárak növekedésével megnőtt az atomenergia vonzereje, ugyanakkor Zaporizzsja esete jól mutatja, hogy a reaktorok mennyire kitettek a háborús fenyegetésnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAzonnali atombaleset nem fenyeget, de a hűtővízellátás veszélybe kerülhetAmennyiben a gát elpusztítása az oroszok műve, szakértők szerint nincs garancia, hogy a 3 aláaknázott reaktoregységet nem robbantják fel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAknákat talált az ENSZ a zaporizzsjai atomerőmű területénAz oroszok nem engedik be az IAEA szakembereit a reaktorépületek egyes részeibe, azok tetejére, és a turbinacsarnokokba.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Világ atomerőmű nukleáris energia orosz-ukrán háború Zaporizzsjai atomerőmű Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2024. október 10. 16:44 Élet, Tech

Úgy tiltották be az erkélynapelemeket, hogy nyitva hagytak pár kiskaput

Mi az erkély, a loggia és az előtető? Ez a kérdés kulcsa.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 27. 04:52 Tech, Világ

Mire jó az energiacímke, ha ekkora káosz van mögötte?

Itt egy A kategóriás mosógép, ajánlunk hozzá egy A+++-20%-os szárítót, tévéből viszont a G kategóriás a legújabb. Érthető? Nem csoda, ha nem, és erről nem a fogyasztók tehetnek.

Vermes Nikolett
2024. szeptember 1. 04:50 Élet, Tech

Kapzsi fiatalokat, hiszékeny időseket és céges profikat is csőbe húznak az online csalók

Egyre kifinomultabban és gyorsabban dolgoznak az online pénzügyi csalók; ha túl jó egy ajánlat ahhoz, hogy igaz legyen, akkor az átverés.

Fontos

Stubnya Bence
2024. október 22. 06:03 Közélet

Gazdasági antidepresszánssal állítaná meg Magyar Péter előretörését a Fidesz

Nem véletlen, hogy a kormány nemrég bemutatott gazdasági akciótervének egyik fő fókusza a jövedelmek vásárlóerejének növelése és a lakhatás lett.

Avatar
2024. október 21. 15:53 Pénz

Ki törhet be a két óriás mellé az elhízás elleni készítmények piacára?

Az Eli Lilly és a Novo Nordisk pozíciója aligha van veszélyben, az utánuk következő helyezések sorsa az évtized második felében dőlhet el.

Stubnya Bence Torontáli Zoltán
2024. október 21. 05:40 Élet, Vállalat

Miért nem kerülnek utcára azok a magyar dolgozók, akiknek a munkáját átveszik a robotok?

Csökken a munkaerőhiány, de még mindig megvédi a dolgozókat az elbocsátástól. Sok cég akkor sem épít le, ha automatizál vagy romlanak a kilátásai.