Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. július 25. 15:23 Világ

Aknákat talált az ENSZ a zaporizzsjai atomerőmű területén

A nemzetközi szervezetek továbbra sem tudnak még csak hozzávetőlegesen rendezett viszonyokat sem teremteni Európa legnagyobb, jelenleg orosz kézen lévő atomerőművében. Nincs közös ukrán-orosz biztonsági protokoll, sőt, a felek júliusban azzal vádolták egymást, hogy meg akarják támadni létesítményt.

Mi történt most? Az Egyesült Nemzetek Szervezetének atomenergiaügyi megfigyelő szervezete, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) friss jelentése arról számol be, hogy a zaporizzsjai erőmű területén aknákat találtak, és ez összeegyeztethetetlen a nemzetközi biztonsági protokollokkal.

  • Egymás után ez a második hónap, hogy az ügynökség arról számol be, hogy az atomerőművet a megszállás első napjai óta felügyelő orosz hatóságok megszegik a biztonsági gyakorlatokat.
  • Az ügynökségnek mindeddig nem sikerült közös balesetmegelőzési protokollt tető alá hoznia Oroszország és Ukrajna részvételével.

Ez miért fontos? Az aknákat a létesítmény külső és belső örzött területeinek határán találták. Ezek katonai ellenőrzés alatt álló területek, és állítólag az erőmű személyzete elől el is vannak zárva. De ez így is megszegi a nemzetközi biztonsági protokollokat, és az ügynökség elnöke, Rafel Grossi szerint a személyzetre is felesleges pszichológiai terhet rak.

  • Ezek az aknák nem jelentenek közvetlenül nukleáris kockázatot, de az IAEA már több ízben figyelmeztetett annak a veszélyeire, hogy az erőmű közvetlen közelében háború zajlik. 
  • Visszatérő probléma, hogy Grossi és az ügynökség nehezen fér hozzá az erőműhöz, az elnök legutóbbi utazását a harcok miatt először el kellett halasztani. 

Az oroszok nem működnek együtt: Az ügynökség júniusi jelentése még arról szólt, hogy az átvizsgálás során ugyan nem találtak aknákat, de az orosz hatóságok az IAEA szakembereit nem engedték be a reaktorépületek egyes részeibe, azok tetejére, és a turbinacsarnokokba. Az ügynökség továbbra is be akar jutni a négyes és ötös reaktor épületeibe.

Tágabb perspektíva: Az atomerőmű körüli zavaros és feszült helyzet miatt egyre gyakrabban merül fel, hogy egyáltalán a jövőben lehet-e a biztonságosan működtetni majd a létesítményt. Moszkva közölte: hosszú távon az erőművet be szeretné kapcsolni az orosz energiahálózatba. Ukrajna természetesen hosszú távon vissza szeretné foglalni az erőművet. 

  • Az ukrán hírszerzés szerint az erőműben az oroszok az elmúlt hetekben drasztikusan leépítették a személyzet létszámát. Kijev nemrég azzal is megvádolta Moszkvát, hogy sugárzásos “terrortámadást” tervez az erőműnél.
  • Jelenleg a 6 reaktorból egyik sem termel a szokásos módon: 5 “hideg”, tehát teljes mértékben leállították és folyamatosan ennek megfelelően hűtik, egy pedig “meleg”, vagyis 200-250 fokon tartják, és produkál némi energiatermelést, ami elengedhetetlen az erőmű saját biztonságának biztosításához. Az orosz hatóságok közölték: éppen ezekben a napokban cserélik le az egyetlen meleg erőművet, hogy elvégezhessék az ötös reaktor előírt ellenőrzését. 
  • Legutóbb a a Nova Kahovka gát megsemmisülése után vetődött fel, hogy az erőmű közeléből elfogyhat a hűtővíz. A mostani jelentés szerint a hűtővízellátás “viszonylag stabil”. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ atomerőmű háború Zaporizzsjai atomerőmű Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Debreczeni Anna
2023. november 29. 09:57 Világ

Olajüzleteket kötnének a klímacsúcson a kiszivárgott iratok szerint

Az Egyesült Arab Emírségek a házigazdája a COP28-nak, de nem feltétlen a klímaválsággal foglalkozna Szultan Ahmed al-Dzsaber.

Mészáros R. Tamás
2023. november 28. 04:34 Világ

Makacs jelzálogok és megtakarítások miatt nem hat a kamatpolitika – kérdés, hogy meddig

A korábbi évtized alacsony jelzálog- és kötvénykamatai, a járvány alatti megtakarítások és az iparpolitika is ellentart.

Váczi István
2023. november 27. 15:04 Világ

Jókora földgázmező segíthet majd újjáépíteni a Gázai övezetet

Ha egyszer véget érnek a harcok, egy jövőbeli gázai kormányzat számára fontos bevételi forrás lehet az Izrael szerint is a palesztinokat illető gázkincs.

Fontos

Stubnya Bence
2023. november 30. 13:23 Közélet

Zuhanórepülésbe kezdtek a kormánynak kedves demográfiai mutatók

Harmadik hónapja csökkent a születések száma, miközben az év első 9 hónapjában a házasságok száma is zuhant.

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.