Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. október 6. 11:47 Közélet

A zaporizzsjai erőmű körül dúló harcok megmutatták az atomerőművekkel kapcsolatos legnagyobb dilemmát

Az elmúlt hónapokban még az atomerőműveket programszerűen bezáró Németországban is éles fordulatot vett azok megítélése az energiaválság miatt, azonban az elszálló üzemanyagárakkal szemben a reaktorokhoz kapcsolódó biztonsági kockázatok súlya is megnövekedett a mérleg másik oldalán. A zaporizzsjai erőmű körül dúló harcok ugyanis olyan rendkívüli helyzetet teremtenek, amivel a létesítmények tervezésekor aligha számoltak a mérnökök, amint arról a Bloomberg is beszámol.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA német közvélemény megtartaná az atomerőműveket, a zöldek az identitásukat féltik a döntéstőlDöntenie kell a németeknek, hogy az energiaválság miatt adjanak-e új esélyt az atomerőműveknek.

Az atomerőművek a viharoktól kezdve a földrengéseken keresztül egészen a repülőgépek potenciális becsapódásáig számtalan katasztrofális eseményt vészelhetnek át érdemi sérülés nélkül, háborús körülményekre és katonai csapásokra azonban nincsenek felkészítve. A legnagyobb ukrán (és egyben európai) erőmű ellen indított támadások rámutatnak e hiányosság következményeire: a nukleáris katasztrófa fenyegetése mellett a békeidőkben az ukrán áramigény ötödét adó létesítmény kiesése az energiatermelésből jelentős érvágás volt az villamosenergia-szolgáltatásban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkŐrültség rakétákkal lőni Európa legnagyobb atomerőművét, de lehet-e Csernobil Zaporizzsjából?Példa nélküli, hogy egy működő atomerőmű körül harcok dúljanak, a felek egymást vádolják azzal, hogy nukleáris katasztrófát kockáztatnak.

Igaz, manapság már inkább a kis méretű, moduláris reaktorok (SMR) építése felé mozdul az ágazat, amelyeket viszonylag gyorsan és kevés pénzért lehet felépíteni akár elszigeteltebb fekvésű területeken is. Az ellátás biztonságának szempontjából tehát a kisebb jelentőségű létesítmények kevéssé kockázatosak, azonban több kisebb reaktor építésével megsokszorozódik a potenciális nukleáris fenyegetést jelentő célpontok száma a világban. Az atomenergia súlyának növekedésével továbbá egyre nagyobb lemondással jár a reaktorok leállítása melletti döntés háborús fenyegetés esetén – derül ki az amerikai lap által idézett szakértők megállapításaiból.

Megoldás lehetne az atomerőművek felkészítése a háború okozta kockázatokra, azonban kérdéses, hogy ez milyen áron történhetne meg – az erre vonatkozó számítások már csak azért is nagyon nehézkesek, mert az eredeti tervekhez képest gyakran csak késlekedve és többletköltségekkel épülnek meg a reaktorok, így a gazdaságosságukat eleve csak nehezen lehet felbecsülni. A problémakör mindenesetre elsősorban az ázsiai országokat érinti a jelenlegi tendenciák szerint. A legtöbb építkezés Kínában és Indiában zajlik, miközben Európában és az Egyesült Államokban a szél- és a naperőművek előretörésével egyre csökken az atomenergia jelentősége.

Közélet atomenergia atomerőmű energiakrízis Zaporizzsjai atomerőmű Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Dr. Rékassy Balázs
2022. december 5. 15:07 Élet, Közélet

Kevés embernek van ötmilliója csípőprotézisre egy ledolgozott élet után

A rohamosan fejlődő magánegészségügy sem tud jól funkcionáló közfinanszírozott ellátás nélkül működni. Sok beteg számára pedig nem is alternatíva a magánellátás.

Pálos Máté
2022. december 1. 04:34 Közélet

Halk szavú és békés volt az egyházi iskolák tanárainak demonstrációja, mégis új helyzetet teremtett

Az egyházi iskolákkal kivételezik a kormány, de ez nem látszik a tanárok bérén

Pálos Máté
2022. november 26. 19:03 Közélet

A mai tanártüntetés előtt adott pluszpénzt a kormány az egyházi iskoláknak

Magyarázhatja a rendeletek időzítését, hogy az egyházi iskolákban dolgozó tanárok első tömeges és nyílt különdemonstrációja óta ez az első jelentős pedagógusmegmozdulás.

Fontos

Avatar
2022. december 5. 04:34 Világ

„Nem láttam még embereket ennyire örülni egy csomag virslinek vagy fogkrémnek” – ukrajnai magyar katona Herszon felszabadításáról

Az ungvári egyetem matematikus docense kilenc hónapja harcol Ukrajna felszabadításáért, Herszon visszafoglalása mellett a katonák mindennapjairól is beszélt.

Schaffhauser Tibor
2022. december 4. 17:55 Világ

Van-e még jövője a klímakonferenciáknak?

Fontos eredmény, ha minden évben az egész világ a klímaváltozásra fókuszál legalább két hétig, de lehetséges, hogy nem indokolt ehhez egy ekkora utazó cirkusz.

Bucsky Péter
2022. december 4. 04:34 Pénz

A tanárok gyorséttermi bért, a sportolók havi 1,6 milliós fizetést kapnak, a magyar edzők brit szinten keresnek

Az 50 év alatti általános iskolai tanárok és óvodapedagógusok kevesebbet keresnek, mint a titkárok és titkárnők, de a legtöbb gépkezelő is jobban keres.