Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. október 6. 11:47 Közélet

A zaporizzsjai erőmű körül dúló harcok megmutatták az atomerőművekkel kapcsolatos legnagyobb dilemmát

Az elmúlt hónapokban még az atomerőműveket programszerűen bezáró Németországban is éles fordulatot vett azok megítélése az energiaválság miatt, azonban az elszálló üzemanyagárakkal szemben a reaktorokhoz kapcsolódó biztonsági kockázatok súlya is megnövekedett a mérleg másik oldalán. A zaporizzsjai erőmű körül dúló harcok ugyanis olyan rendkívüli helyzetet teremtenek, amivel a létesítmények tervezésekor aligha számoltak a mérnökök, amint arról a Bloomberg is beszámol.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA német közvélemény megtartaná az atomerőműveket, a zöldek az identitásukat féltik a döntéstőlDöntenie kell a németeknek, hogy az energiaválság miatt adjanak-e új esélyt az atomerőműveknek.

Az atomerőművek a viharoktól kezdve a földrengéseken keresztül egészen a repülőgépek potenciális becsapódásáig számtalan katasztrofális eseményt vészelhetnek át érdemi sérülés nélkül, háborús körülményekre és katonai csapásokra azonban nincsenek felkészítve. A legnagyobb ukrán (és egyben európai) erőmű ellen indított támadások rámutatnak e hiányosság következményeire: a nukleáris katasztrófa fenyegetése mellett a békeidőkben az ukrán áramigény ötödét adó létesítmény kiesése az energiatermelésből jelentős érvágás volt az villamosenergia-szolgáltatásban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkŐrültség rakétákkal lőni Európa legnagyobb atomerőművét, de lehet-e Csernobil Zaporizzsjából?Példa nélküli, hogy egy működő atomerőmű körül harcok dúljanak, a felek egymást vádolják azzal, hogy nukleáris katasztrófát kockáztatnak.

Igaz, manapság már inkább a kis méretű, moduláris reaktorok (SMR) építése felé mozdul az ágazat, amelyeket viszonylag gyorsan és kevés pénzért lehet felépíteni akár elszigeteltebb fekvésű területeken is. Az ellátás biztonságának szempontjából tehát a kisebb jelentőségű létesítmények kevéssé kockázatosak, azonban több kisebb reaktor építésével megsokszorozódik a potenciális nukleáris fenyegetést jelentő célpontok száma a világban. Az atomenergia súlyának növekedésével továbbá egyre nagyobb lemondással jár a reaktorok leállítása melletti döntés háborús fenyegetés esetén – derül ki az amerikai lap által idézett szakértők megállapításaiból.

Megoldás lehetne az atomerőművek felkészítése a háború okozta kockázatokra, azonban kérdéses, hogy ez milyen áron történhetne meg – az erre vonatkozó számítások már csak azért is nagyon nehézkesek, mert az eredeti tervekhez képest gyakran csak késlekedve és többletköltségekkel épülnek meg a reaktorok, így a gazdaságosságukat eleve csak nehezen lehet felbecsülni. A problémakör mindenesetre elsősorban az ázsiai országokat érinti a jelenlegi tendenciák szerint. A legtöbb építkezés Kínában és Indiában zajlik, miközben Európában és az Egyesült Államokban a szél- és a naperőművek előretörésével egyre csökken az atomenergia jelentősége.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet atomenergia atomerőmű energiakrízis Zaporizzsjai atomerőmű Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Pálos Máté
2023. november 27. 13:43 Közélet

Egyetlen személy dönthetne a kutatóhálózatok sorsáról

A Magyar Kutatási Hálózat átszervezése tovább ronthatja a magyar kutatói autonómiát és kutatási szabadságot.

Stubnya Bence
2023. november 27. 04:34 Közélet, Vállalat

Kell-e félteni a magyar dolgozókat a vendégmunkásoktól?

Az ellenzék szerint káros a vendégmunkásokat hazai jelenléte, a kormány szerint a magyar munkahelyeket védik. De mi történik eközben a munkahelyeken?

Bod Péter Ákos
2023. november 26. 17:20 Adat, Közélet

Mekkora gond a magyar államadósság?

Magyarország a térségünk legnagyobb arányú és legköltségesebb államadósságával kerül bele az egyébként is sok turbulenciával járó gazdaságszerkezeti és geopolitikai átmenetbe.

Fontos

László Pál
2023. november 28. 15:31 Podcast, Támogatói tartalom

Megváltozott, ahogy a munkám értékéről és áráról gondolkozom

A Pénz(m)érték sorozat ötödik részében az X-generációsok mesélnek arról, mit jelent számukra a pénz és a fenntarthatóság kapcsolata.

Jandó Zoltán
2023. november 28. 09:28 Adat

Kocsmaarmageddon van Magyarországon, de a kantinoknak jól megy

Több mint ezer vendéglátóhely szűnt meg 2023 első felében Magyarországon. A leggyorsabban továbbra is a italüzletek száma csökken.

Pálos Máté
2023. november 27. 19:16 Adat

Annyira keveset költünk egészségügyre, hogy az EU sereghajtói közé kerültünk

A GDP-arányos adat leginkább azt mutatja meg, hogy a döntéshozók mennyire tekintik fontos területnek az egészségügyet.