Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. május 28. 16:42 Pénz, Vállalat

Saját farkába harap már a kormány a 61-féle adóval

Általános adótechnikai revíziót javasol a magyar kormánynak az itteni amerikai cégeket összefogó kereskedelmi kamara, az AmCham. Nemrég megjelent összeállításuk (pdf) szerint az adórendszer túl bonyolult és bürokratikus lett, és ez az államnak sem jó, mert ott is csökkenti a hatékonyságot.

Számokban: az anyag kiemeli, hogy jelenleg már 61-féle adó van Magyarországon, de ebből 7 adja az összes bevétel 91 százalékát (vagyis a maradék 9 százalék immár 54 adónemből jön össze). Két év alatt 14 új adót vetettek ki.

  • A hét meghatározó adónem sorrendben az áfa, az szja, a szociális hozzájárulási adó, a tb-járulék, a jövedéki adó, a társasági adó és az illetékbefizetések összessége.

Felülnézet: az újabb adók többsége olyan szektorális különadó vagy pótadó, amelyekkel a romló gazdasági körülmények miatt kellett a költségvetést befoltozni. Ezek átmeneti jellegét azonban a kormány lebegteti, kivezetésük így bizonytalan.

  • Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter ma például a Portfolio szerint azt mondta, ősszel döntenek a gyógyszergyártói különadó és extraprofitadó kivezetéséről, ha úgy értékelik, hogy már nincs extraprofit ezeknél a cégeknél.

Alulnézet: az AmCham anyaga szerint a cégek szemszögéből nézve az adórendszernek több olyan eleme is van, amelyet érdemes lenne átgondolni. Erre két tipikus példa:

  1. A nemrég bevezetett kiterjesztett gyártói felelősség rendszere, a karbonvám és a kötelező visszaváltási rendszer összességében értelmetlenné tette a termékdíjat, mert azzal ma már a cégeknek és az államnak is több az adminisztratív terhe, mint amennyi hasznot hoz.
  2. A 25 évesnél fiatalabbak szja-mentessége bérfeszültséget okoz, mert a fiatalabb munkavállalók jobban keresnek, mint idősebb-tapasztaltabb kollégáik, az életkor átlépése pedig bércsökkenést okoz. A cégeket a rendszer arra késztetheti, hogy 26 éves korban elbocsássák a munkavállalókat, és fiatalokkal pótolják őket.

A kamara kiemeli, hogy egy ország adórendszerének megítélésekor a stabilitás és a kiszámíthatóság elsődleges szempontnak számít. Évek óta ezzel megy szembe a magyar kormány, amikor visszamenőleges hatállyal alkot adójogszabályokat, adótörvények helyett rendeleti szinten szabályoz, vagy amikor a költségvetési hiány kezelésére szektorspecifikus különadók sorát veti ki.

Az adónemek és a bürokrácia burjánzására nemrég a Jalsovszky Ügyvédi Iroda elemzése is felhívta a figyelmet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉrdemes lenne egy adóreformmal korrigálni a jelenlegi rendszertAz adórendszerünk 10-15 éve bevezetett átalakításainak olyan következményei vannak, amelyeket érdemes egy újabb adóreformmal korrigálni.  

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA nagy bürokráciacsökkentés után több lett az adófajta, mint bármikor az utóbbi nyolc évbenMegnőtt az adónemek száma az elmúlt két évben Magyarországon, ami trendfordulót jelez az adórendszer alakulásában.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat adóbevétel adókedvezmény adózás AmCham javaslat kamara Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Jandó Zoltán
2024. október 17. 04:44 Pénz, Vállalat

Szálloda, kastély, iskola, kórház: őszi kiárusítást tart milliárdos ingatlanokból az állam

Több mint háromszáz állami ingatlant bocsátott árverésre nyár vége óta a nemzeti vagyonkezelő, köztük szép számmal milliárdos értékűeket is.

Gergely Péter
2024. október 13. 05:25 Pénz

A hitelkártyáknál is felbukkantak az ajándékpénzek

A bankszámlákhoz vagy a lakáshitelekhez hasonlóan már a hitelkártyáknál is egyszeri jóváírást kínáló ajánlatokkal próbálják a bankok bevonzani az új ügyfeleket.

Stubnya Bence
2024. október 11. 12:59 Közélet, Pénz

Jövőre magasabb fokozatra kapcsol az ingatlanpiac fűtésében a kormány

1000 milliárd forintos nagyságrendű pénz jelenhet meg a piacon a nyugdíjpénztári és állampapírban tartott megtakarításokból, 10-15 százalékos drágulás jöhet.

Fontos

Stubnya Bence
2024. október 16. 17:02 Élet, Közélet

A kormány szerint sokat drágultak a lakások, ezért intézkedik, hogy még többet dráguljanak

Lakásprogramot hirdet a fiataloknak a kormány, de félő, hogy ez ugyanúgy hozzájárul az ingatlanok drágulásához, mint korábban a csok és a babaváró.

Torontáli Zoltán
2024. október 16. 10:50 Adat, Világ

Az e-autósok harmada visszatért a benzines vagy dízelautóhoz Németországban

Legalábbis azok közül, akik az idei első kilenc hónapban cserélték le a kocsijukat. A hosszabb távú kilátások ugyanakkor így sem rosszak.

Mészáros R. Tamás
2024. október 16. 04:59 Világ

Nem a kínai kölcsönök és kütyük döntik romba a demokráciát a világban

Kína valóban sok elnyomó rezsimet lát el pénzzel és megfigyelőrendszerekkel, de egyes kutatások szerint ez a nyugati világra ugyanúgy igaz.