Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2024. január 26. 14:31 Világ

Kínának elege lett, véget vetne a vörös-tengeri káosznak

Ha nem akarják, hogy sérüljenek a kereskedelmi kapcsolatok, Irán vegye rá a jemeni húszikat a vörös-tengeri hajózás elleni támadások mérséklésére – a Reuters értesülései szerint ezt az üzenetet adták át kínai diplomaták.

  • A hírügynökség négy névtelenséget kérő iráni és egy további, az ügyre rálátó diplomáciai forrásból szerezte fenti információit.

Idézet: „Ha az érdekeink bármilyen módon sérülnek, az érinteni fogja az üzleti kapcsolatokat” – így foglalta össze a kínai üzenet lényegét az egyik iráni forrás. Ennél konkrétabbat azonban állítólag nem mondtak a kínaiak.

Háttér: a húszik a palesztinok támogatásának ürügyén támadnak Vörös-tengeren átkelő hajókat, ami növeli a szállítási költségeket és időt. Ez érthetően zavarja a világ legnagyobb exportőrét, Kínát.

  • A húszik hajók ellen bevethető rakétafegyverzete szinte teljes egészében Iránból származik.

Számokban: Kína Irán legnagyobb kereskedelmi partnere, de a kapcsolat egyoldalú: tavaly kínai finomítók vásárolták fel az iráni olaj több mint 90 százalékát. Mivel az USA által szankcionált termékről van szó, nehéz lenne őket helyettesíteni.

  • Kína olajimportjának viszont csak a tizede származik Iránból, és könnyen helyettesíthető lenne, igaz, valamivel drágábban.

Mint mondanak ők? Kína nyilvánosan azt hangsúlyozza, hogy a közel-keleti országok barátja, és érdekelt a térség stabilitásában; a külügyminiszter általánosságban szólított fel a támadások leállítására. Irán nem válaszolt a Reuters megkeresésére.

Miért fontos ez? Importoldalon a helyzet legnagyobb vesztese Európa, az itteni cégeknek kell megfizetni a magasabb szállítási költségeket, megküzdeni a hosszabb eljutási idővel.

  • A Suzukinak januárban egy hétre le is kellett állítania két modell gyártását az esztergomi gyárában.

Mi várható? Nehéz megmondani, hogy az üzenetnek lesz-e hatása. Kína nem akar nyilvánosan abban a színben feltűnni, hogy a húszikat bombázó Egyesült Államok mellett áll.

  • Kemény kínai fenyegetésnek lehetne hatása, de nem biztos, hogy már itt tart az ügy. Iránban sem mindenki elégedett a kínai kapcsolattal, mert Irán nem olajból származó kínai exportja még csökkent is, a kínai befektetések pedig visszafogottak.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIrán profitál abból, hogy iráni fegyverekkel hajtják fel az olaj árátOlcsóbb lehetne az olaj, de valahogy mindig közbejön egy-egy újabb támadás valahol a Közel-Keleten.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÁllamcsődöket okozhat a vörös-tengeri válságA jemeni húszik hajók elleni támadásai gazdasági hatásairól szóló elemzések általában a logisztikai és inflációs hatásokra összpontosítanak, a térség országai számára azonban ennél sokkal nagyobbak a tétek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem lehet árat emelni, a gyártóknak-kereskedőknek kell lenyelni a vörös-tengeri válság árátBár óriási nehézségeket okoz, hogy Afrikát megkerülve kell az árut szállítani, mégis olyan piaci helyzet van, hogy emiatt árat emelni többnyire képtelenség.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAfrikát kerülgetik a teherhajók, az IKEA és az Electrolux késésekre figyelmeztetNem biztonságos hajózni a Vörös-tengeren a jemeni húszik támadásai miatt, aminek ellátási gondok és újabb áremelkedés lehet a következménye.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ hajózás húszi Irán Jemen Kína tengerhajózás vörös-tengeri válság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.

Hajdu Miklós
2024. május 9. 13:33 Vállalat

A mostani miniválság mutatja, miért veszélyes az akkugyáraknak való kiszolgáltatottság

A hazai ipar és gazdaság erősen megérzi az akkumulátorok iránti kereslet mostani, enyhe gyengélkedését is, ami figyelmeztető jel a jövőre nézve.

Stubnya Bence
2024. május 9. 10:06 Adat

Uniós élmezőnyben van az összes magyar régió az autók számának növekedése alapján

Csak román régiók hagyták le a magyarokat a lakosságarányos autók számának bővülésében. A legszegényebb magyar régiókban volt a legnagyobb növekedés.