Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2024. január 14. 15:48 Világ

Irán profitál abból, hogy iráni fegyverekkel hajtják fel az olaj árát

Miután Oroszország 2022 februárjában lerohanta Ukrajnát, az év hátralévő részében rendre elmondhatták az elemzők, hogy az „invázió kifizeti magát”, a geopolitikai bizonytalanság és szankciók miatt elszállt olaj- és gázárak ugyanis óriási pluszbevételekhez juttatták az orosz költségvetést. Ez pedig nagyjából elegendő is volt a háború költségeinek finanszírozására abban az évben.

A helyzet sok szempontból különbözik, mégis valami hasonlót látunk most Irán és a támogatását élvező külföldi fegyveres csoportok tevékenységével kapcsolatban. Az ősszel egyre inkább nyomás alá kerülő kőolajárnak előbb az Izrael elleni október 7-i terrortámadás, majd a Hamász elleni izraeli válaszcsapással kapcsolatos spekuláció adott lökést. Miután azonban kiderült, hogy egyelőre nem fenyeget egy nagyobb regionális háború veszélye, az olaj ismét egyre olcsóbb lett.

Az elmúlt napokban ez a mintázat még jobban megmutatkozott, hiszen míg a Hamász terrorakciójával kapcsolatban máig nem került elő bizonyíték Irán közvetlen részvételére, most sokkal tisztább a kép. Csütörtökön az iráni haditengerészet elfogott egy tankerhajót az Ománi-öbölben, arra hivatkozva, hogy egy korábbi iráni olajszállítmányát jogtalanul kobozták el az amerikai szankciók megsértésére hivatkozva. A St. Nikolas nevű tanker most iraki olajat vitt volna Törökországba, de az iráni haditengerészet iráni vizekre kényszerítette.

Erre az olaj nagyjából három százalékos drágulással reagált, és hasonló történt pénteken is (bár végül a kereskedést csak egy százalék körüli pluszban zárták a fontosabb olajfajták). Ezúttal az állt a háttérben, hogy a brit és amerikai légierő és haditengerészet légicsapások sorát hajtotta végre a jemeni húszik ellen, akik hetek óta drónokkal és rakétákkal támadták a Vörös-tenger hajóforgalmát.

Az olaj árát leginkább most is az eszkalációs félelem hajtja felfelé, például hogy a húszik szaúdi olajlétesítményeket támadhatnak meg (erre volt már példa korábban) vagy közvetlenebb iráni-amerikai konfliktus alakul ki. A húszik ugyanis közismerten Irán támogatását élvezik, rakétaarzenáljuk szinte teljesen iráni eredetű, és nyugati gyanú szerint egy iráni kémhajó is segítette őket az elmúlt hetekben.

Iránnak jól jön a magasabb olajár, hiszen ez az ország legfontosabb bevételi forrása, és költségvetési hiánya azért lett tavaly jóval nagyobb a tervezettnél, mert magasabb olajárakkal számoltak. Ráadásul – mivel az iráni olajexportot amerikai szankció sújtják – egyetlen érdemi vevője Kína, amelynek jelentős kedvezményeket kell adnia, miközben már számolnia kell a szintén korlátozások alá eső orosz olajexport versenyével is.

Természetesen erős túlzás lenne azt állítani, hogy a húszik támadásainak – amelyet Izrael gázai hadjáratával indokolnak – az olaj drágítása lenne a kifejezett célja. Irán motivációi között viszont jó eséllyel szerepet játszik, hogy miközben el akar kerülni egy közvetlen fegyveres konfliktust az Egyesült Államokkal, a feszültség fenntartása érdekében áll, hiszen ez növeli a bevételeit.

Persze ahogy korábban látszott, az ilyen hullámok gyorsan elülhetnek, és alapvetően ismét a kereslettel és kínálattal kapcsolatos várakozások lehetnek meghatározóak. Ez az Erste Befektetési Zrt. csütörtöki elemzése szerint pedig „az idei évben inkább a túlkínálat irányába mutat. Ez azt jelenti, hogy geopolitikai kockázatok nélkül inkább csökkenne a kőolaj ára, de a közel-keleti események egyelőre 70 dollár felett tartják a WTI kurzusát”.

Ez az olajfajta a pénteki kereskedést 73 dollár közelében zárta, míg az Európában fontosabb Brent nem sokkal 78 dollár felett, magasabban, mint a tanker lefoglalása és a jemeni bombázások előtt. A további jelentős emelkedéshez azonban valószínűleg vagy a feszültség fokozódása, vagy a világgazdasági kilátások javulása, vagy kínálatcsökkentő fejlemények kellenének, de a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetében ez legutóbb már csak önkéntes alapon jött össze, így sok szakértő kételkedik a megvalósulásában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIzgalmas befektetési lehetőségek adódhatnak idén a nyersanyagpiacokonA befektetők szempontjából jobb éve lehet a nyersanyagoknak idén, mint tavaly, részben a továbbra is fennálló geopolitikai feszültségek miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚj ország lép az olajexportőrök közéNiger várhatóan januárban exportálja első olajszállítmányát a nemrég átadott, benini kikötőbe vezető vezetéken keresztül.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy ideig működött, de mostanra hatástalanná vált az ársapka az orosz nyersolajonEgy friss jelentés szerint az orosz olajszállítmányok csaknem felét olyan tankereken szállították az elmúlt egy évben, amelyen nem szállíthatták volna.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ egyesült államok haditengerészet Irán Jemen kőolaj Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. június 21. 08:59 Közélet, Világ

Egyre messzebb kerül Európa a saját akkuipar kiépítésétől

A kínai versenytársak és az amerikai állami támogatások miatt szenvednek az európai szereplők, megrendeléseket buknak és beruházásokat halasztanak el.

Avatar
2024. június 19. 17:00 Világ

Amikor saját részvényeseit perli az olajipari óriás: trójai faló vagy zseniális klímahack?

Az ExxonMobil és a részvényesi álca mögé bújt klímaaktivista csoportok közti jogi csata kimenetele fontos precedenst teremthet abban, hogy mit kérhetnek számon a részvényesek egy olajipari vállalaton.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.