Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. december 13. 10:02 Világ

Új ország lép az olajexportőrök közé

Niger várhatóan januárban exportálja első olajszállítmányát a nemrég átadott, benini kikötőbe vezető csővezetéken keresztül – jelentette be az ország júliusban puccsal hatalomra került vezetője.

Abdourahamane Tiani a Reuters tudósítása szerint azt mondta, hogy a Cotonou kikötőjében lévő tárolókat most töltik fel a nigeri kőolajjal, ezt követően indulhat el az első szállítmány. A nigeri Agadem olajmezőt és a benini kikötőt összekötő vezetéket november 1-jén adták át hivatalosan, a projekt a PetroChina segítségével valósult meg.

A nemzetközi olajpiacra ez túl nagy hatással várhatóan nem lesz, mivel a tervek szerint napi 90 ezer hordó kőolajat exportál az ország a vezetéken keresztül. Ráadásul a kormány tervei szerint növelik majd az odahaza finomított mennyiséget is, amely jelenleg mindössze napi 20 ezer hordó.

A nyugat-afrikai ország sokkal ismertebb az uránkiviteléről, a hasadóanyagnak ugyanis világszinten is az egyik legnagyobb exportőre. A puccs ilyen szempontból is nyugtalanságot váltott ki, különösen a korábbi gyarmattartó Franciaországban, amely a nigeri urán fontos felhasználója.

A puccs utáni hónapokban úgy tűnt, hogy akár regionális háború is kitörhet a Nigéria vezetésével szervezkedő Nyugat-afrikai Unió és az egyaránt puccsisták által vezetett Niger, Mali és Burkina Faso szövetsége között, de végül az előbbiek letettek a beavatkozásról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPutyin nyeri a legtöbbet, ha Franciaország elveszti AfrikátEgy sokszereplős afrikai katonai összecsapás destabilizálná az egész térséget, komoly migrációs fenyegetést jelentve Európa felé.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ kőolaj kőolajvezeték Niger olajexport puccs Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. október 24. 15:02 Élet, Világ

Olyan kevés gyerek születik, hogy felfüggesztették a híres finn babaváró csomag tenderét

Eredetileg 30 ezer készletre írtak ki pályázatot, de nem lesz ekkora az igény; Finnországban népességarányosan kevesebb gyerek születik, mint idehaza.

Mészáros R. Tamás
2024. október 24. 06:01 Világ

Akkor hozott Nobelt a nagy világmagyarázat, amikor már egyre többen kételkednek benne

Az idei díjazottak munkássága a magyar fejlődési modellel kapcsolatos viták szempontjából is érdekes, de bírálója is egyre több van.

Avatar
2024. október 18. 12:02 Világ

A csirke- és turistaexport a lengyel gazdasági potenciál csúcsa Kína felé?

A lengyel piac nyitott a kínai befektetők és építőipari vállalatok előtt, a kapcsolat másik oldala viszont sokkal korlátozottabb.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. október 25. 05:30 Adat, Közélet

60 százalékkal kerül többe a korábban árstopos tej, és nincs még vége a drágulásnak

A mesterségesen alacsony árú tejről gyorsan visszaálltak a vásárlók a tényleg olcsóbbra, de hamarosan újabb drágulási hullám jöhet.

Jandó Zoltán
2024. október 24. 09:36 Adat, Pénz

Egymilliárdos árengedménnyel kínálja tihanyi ingatlanját az állam

Több mint egymilliárd forinttal csökkentette a kikiáltási árát az MNV annak a tihanyi ingatlannak, amelyet két hete sikertelenül próbált meg eladni.

Avatar
2024. október 23. 05:24 Pénz, Vállalat

Kamatmentes hitelt nyújtottak a gázfogyasztók az MVM-nek, akaratukon és tudtukon kívül

A gázártámogatási rendszer 2022-es változásához kapcsolódva módosították az átalánydíjas elszámolást, így több milliárd forint kamatmentes hitelhez jutottak.