Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. december 13. 10:02 Világ

Új ország lép az olajexportőrök közé

Niger várhatóan januárban exportálja első olajszállítmányát a nemrég átadott, benini kikötőbe vezető csővezetéken keresztül – jelentette be az ország júliusban puccsal hatalomra került vezetője.

Abdourahamane Tiani a Reuters tudósítása szerint azt mondta, hogy a Cotonou kikötőjében lévő tárolókat most töltik fel a nigeri kőolajjal, ezt követően indulhat el az első szállítmány. A nigeri Agadem olajmezőt és a benini kikötőt összekötő vezetéket november 1-jén adták át hivatalosan, a projekt a PetroChina segítségével valósult meg.

A nemzetközi olajpiacra ez túl nagy hatással várhatóan nem lesz, mivel a tervek szerint napi 90 ezer hordó kőolajat exportál az ország a vezetéken keresztül. Ráadásul a kormány tervei szerint növelik majd az odahaza finomított mennyiséget is, amely jelenleg mindössze napi 20 ezer hordó.

A nyugat-afrikai ország sokkal ismertebb az uránkiviteléről, a hasadóanyagnak ugyanis világszinten is az egyik legnagyobb exportőre. A puccs ilyen szempontból is nyugtalanságot váltott ki, különösen a korábbi gyarmattartó Franciaországban, amely a nigeri urán fontos felhasználója.

A puccs utáni hónapokban úgy tűnt, hogy akár regionális háború is kitörhet a Nigéria vezetésével szervezkedő Nyugat-afrikai Unió és az egyaránt puccsisták által vezetett Niger, Mali és Burkina Faso szövetsége között, de végül az előbbiek letettek a beavatkozásról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPutyin nyeri a legtöbbet, ha Franciaország elveszti AfrikátEgy sokszereplős afrikai katonai összecsapás destabilizálná az egész térséget, komoly migrációs fenyegetést jelentve Európa felé.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ kőolaj kőolajvezeték Niger olajexport puccs Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. július 19. 14:47 Világ

Sokkal drágábban épülhet új atomerőmű Csehországban, mint Pakson

A dél-koreai KHNP építheti meg Csehország új atomerőművét a jelenleg is működő Dukovany atomerőmű telephelyén; 43 százalékkal lehet drágább, mint Paks 2.

Mészáros R. Tamás
2024. július 18. 05:12 Világ

Nem sok jót jelez a jövőre nézve, ahogy a kormányok belenyúlnak az élelmiszerpiacba időjárási sokkok után

A hazai fogyasztók védelme a következő évtizedekben felerősítheti az éghajlatváltozás negatív társadalmi hatásait, és gyengítheti az élelmiszer-biztonságot.

Váczi István
2024. július 17. 15:02 Világ

Csak egyre több és több pénzért hajlandók csatába menni az oroszok

Jelentősen emelték az utóbbi hónapokban az orosz hadseregbe jelentkezők számára járó aláírási bónuszt, ami toborzási nehézségekre utal.

Fontos

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.