Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. december 6. 09:41 Világ

Egy ideig működött, de mostanra hatástalanná vált az ársapka az orosz nyersolajon

Az orosz olajbevételek visszafogására kitalált nyugati ársapka mostanra lényegében hatástalanná vált. Most uniós szinten zajlik az ötletelés, hogy hogyan lehetne úgy változtatni a szabályokat, hogy az orosz államnak kevesebb pénze maradjon az Ukrajna elleni háborúra.

Mi történt? Megjelent egy friss jelentés, amely szerint az EU és a G7-országok által tavaly decemberben bevezetett orosz nyersolajra vonatkozó 60 dolláros olajársapka egy évvel a bevezetése után szinte hatástalanná vált.

  • Teljesen hatástalan azért nem volt a szankció a Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) nevű agytröszt elemzése szerint ugyanis jelentős, 34 milliárd dolláros bevételkiesést okozott az orosz költségvetésnek. Ez nagyjából kéthavi bevételkieséssel egyenlő.

Tágabb kontextus: az olajársapka úgy működik, hogy ha a vásárló hordónként 60 dollárnál többet fizet az orosz olajért, akkor az olajat nem lehet nyugati tulajdonú vagy nyugati cég által biztosított tankeren szállítani.

  • A jelentés szerint ugyanakkor az orosz olajszállítmányok csaknem felét olyan tankereken szállították az elmúlt egy évben, amelyen nem szállíthatták volna.
  • Jelentős volt annak a hatása is, hogy sok ország, például India sok orosz nyersolajat vett, majd a feldolgozás után újraexportálta többek között például az EU-ba.
  • És az is gyengítette az ársapka jelentőségét, hogy az oroszok kiöregedett tankerekből egy egész flottát vásároltak össze, és ezzel szállították Ázsiába az olajat.

Miért fontos ez? Az olajársapka logikája az volt, hogy ezzel a kínálat csökkentése, tehát a globális olajár növelése nélkül csökkenthetik az orosz állam bevételeit. Ez ugyan sikerült, de nem olyan mértékben, amiben a szankcionáló országok reménykedtek.

Számokban: november közepére az orosz nyersolaj hordónkénti ára visszatért a háború előtti időszakban jellemző 80 dollár körüli szintre – írta a Financial Times meg nem nevezett nyugati kormányzati forrásokra hivatkozva.

  • A nyugati szankciók bevezetése után az orosz kőolajra kényszerből adott diszkont az 50 százalékot is elérte, ez mintegy 15 százalékra csökkent – írtuk október elején.

Alulnézet: az Egyesült Államok december elején három céget, az Egyesült Arab Emírségekben bejegyzett Sterling Shipping Inc.-t és a Streymoy Shipping Limitedet, valamint a Libériában bejegyzett HS Atlantica Limitedet szankcionálta, amiért letiltott hajókkal fuvarozta az orosz nyersolajat.

Igen, de: a pohár félig telinek is tekinthető. Az olajársapka diplomáciai funkciója működött, egy ideig csökkentek az orosz állam bevételei, és nem szállt el a nyersolaj világpiaci ára sem a Foreign Policy elemzése szerint.

Mi várható? A Politico értesülései szerint uniós tagállamok tárgyalnak az ársapka betartatásának szigorításáról, egy másik lehetőség pedig a 60 dolláros árszint csökkentése lenne.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ kőolaj olajársapka Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. február 17. 04:38 Világ

Trump NATO-fenyegetése régi stratégia, de eddig nem hallgatott rá Európa

Az amerikai elnökök az 1950-es évek óta próbálják rávenni a NATO-tagokat, hogy költsenek többet a védelemre, de a nyilvános fenyegetések eddig nem működtek.

Stubnya Bence
2024. február 14. 09:32 Adat, Világ

Már csak néhány ország maradt, ahol ne szakadt volna meg a szennyezés és a növekedés évtizedekig kitartó együttmozgása

A fejlett országokban a 2000-es évek vége óta csökkenő szén-dioxid-kibocsátás mellett nő a gazdaság, és a legtöbb feltörekvő és fejlődő országban is meglazult az összefüggés.

Bucsky Péter
2024. február 13. 04:34 Világ

Saját fegyverükkel kényszerítenék térdre az orosz gazdaságot az ukránok

A szankcióknál is hatékonyabb út lehet az orosz olaj- és gázbevételek csökkentésére, ha sikerül a legnagyobb kikötők forgalmát ellehetetleníteni.

Fontos

Gergely Péter
2024. február 19. 16:39 Pénz

Itt tart most a kamatrali az állampapírok és a bankbetétek között

Megnéztük, vajon vesztésre állnak-e még a bankbetétek az állampapírokkal szemben.

Nagy Zsolt
2024. február 19. 14:19 Vállalat

Elhízott amerikaiak hozták meg a jólétet egy 16 ezer fős dán kisvárosnak

A Novo Nordisk olyan mértékű iparűzési adót fizet, hogy az önkormányzat csökkenteni tudta a lakosok adóterheit.

Bucsky Péter
2024. február 19. 04:34 Adat, Közélet

1360 milliárdot költött az állam a Rogán-féle kommunikációra 2015 óta

A közbeszerzések közel háromnegyede került Balásy Gyula cégeihez a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tenderein.