Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. december 6. 09:41 Világ

Egy ideig működött, de mostanra hatástalanná vált az ársapka az orosz nyersolajon

Az orosz olajbevételek visszafogására kitalált nyugati ársapka mostanra lényegében hatástalanná vált. Most uniós szinten zajlik az ötletelés, hogy hogyan lehetne úgy változtatni a szabályokat, hogy az orosz államnak kevesebb pénze maradjon az Ukrajna elleni háborúra.

Mi történt? Megjelent egy friss jelentés, amely szerint az EU és a G7-országok által tavaly decemberben bevezetett orosz nyersolajra vonatkozó 60 dolláros olajársapka egy évvel a bevezetése után szinte hatástalanná vált.

  • Teljesen hatástalan azért nem volt a szankció a Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) nevű agytröszt elemzése szerint ugyanis jelentős, 34 milliárd dolláros bevételkiesést okozott az orosz költségvetésnek. Ez nagyjából kéthavi bevételkieséssel egyenlő.

Tágabb kontextus: az olajársapka úgy működik, hogy ha a vásárló hordónként 60 dollárnál többet fizet az orosz olajért, akkor az olajat nem lehet nyugati tulajdonú vagy nyugati cég által biztosított tankeren szállítani.

  • A jelentés szerint ugyanakkor az orosz olajszállítmányok csaknem felét olyan tankereken szállították az elmúlt egy évben, amelyen nem szállíthatták volna.
  • Jelentős volt annak a hatása is, hogy sok ország, például India sok orosz nyersolajat vett, majd a feldolgozás után újraexportálta többek között például az EU-ba.
  • És az is gyengítette az ársapka jelentőségét, hogy az oroszok kiöregedett tankerekből egy egész flottát vásároltak össze, és ezzel szállították Ázsiába az olajat.

Miért fontos ez? Az olajársapka logikája az volt, hogy ezzel a kínálat csökkentése, tehát a globális olajár növelése nélkül csökkenthetik az orosz állam bevételeit. Ez ugyan sikerült, de nem olyan mértékben, amiben a szankcionáló országok reménykedtek.

Számokban: november közepére az orosz nyersolaj hordónkénti ára visszatért a háború előtti időszakban jellemző 80 dollár körüli szintre – írta a Financial Times meg nem nevezett nyugati kormányzati forrásokra hivatkozva.

  • A nyugati szankciók bevezetése után az orosz kőolajra kényszerből adott diszkont az 50 százalékot is elérte, ez mintegy 15 százalékra csökkent – írtuk október elején.

Alulnézet: az Egyesült Államok december elején három céget, az Egyesült Arab Emírségekben bejegyzett Sterling Shipping Inc.-t és a Streymoy Shipping Limitedet, valamint a Libériában bejegyzett HS Atlantica Limitedet szankcionálta, amiért letiltott hajókkal fuvarozta az orosz nyersolajat.

Igen, de: a pohár félig telinek is tekinthető. Az olajársapka diplomáciai funkciója működött, egy ideig csökkentek az orosz állam bevételei, és nem szállt el a nyersolaj világpiaci ára sem a Foreign Policy elemzése szerint.

Mi várható? A Politico értesülései szerint uniós tagállamok tárgyalnak az ársapka betartatásának szigorításáról, egy másik lehetőség pedig a 60 dolláros árszint csökkentése lenne.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ kőolaj olajársapka Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.