Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. december 6. 09:41 Világ

Egy ideig működött, de mostanra hatástalanná vált az ársapka az orosz nyersolajon

Az orosz olajbevételek visszafogására kitalált nyugati ársapka mostanra lényegében hatástalanná vált. Most uniós szinten zajlik az ötletelés, hogy hogyan lehetne úgy változtatni a szabályokat, hogy az orosz államnak kevesebb pénze maradjon az Ukrajna elleni háborúra.

Mi történt? Megjelent egy friss jelentés, amely szerint az EU és a G7-országok által tavaly decemberben bevezetett orosz nyersolajra vonatkozó 60 dolláros olajársapka egy évvel a bevezetése után szinte hatástalanná vált.

  • Teljesen hatástalan azért nem volt a szankció a Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) nevű agytröszt elemzése szerint ugyanis jelentős, 34 milliárd dolláros bevételkiesést okozott az orosz költségvetésnek. Ez nagyjából kéthavi bevételkieséssel egyenlő.

Tágabb kontextus: az olajársapka úgy működik, hogy ha a vásárló hordónként 60 dollárnál többet fizet az orosz olajért, akkor az olajat nem lehet nyugati tulajdonú vagy nyugati cég által biztosított tankeren szállítani.

  • A jelentés szerint ugyanakkor az orosz olajszállítmányok csaknem felét olyan tankereken szállították az elmúlt egy évben, amelyen nem szállíthatták volna.
  • Jelentős volt annak a hatása is, hogy sok ország, például India sok orosz nyersolajat vett, majd a feldolgozás után újraexportálta többek között például az EU-ba.
  • És az is gyengítette az ársapka jelentőségét, hogy az oroszok kiöregedett tankerekből egy egész flottát vásároltak össze, és ezzel szállították Ázsiába az olajat.

Miért fontos ez? Az olajársapka logikája az volt, hogy ezzel a kínálat csökkentése, tehát a globális olajár növelése nélkül csökkenthetik az orosz állam bevételeit. Ez ugyan sikerült, de nem olyan mértékben, amiben a szankcionáló országok reménykedtek.

Számokban: november közepére az orosz nyersolaj hordónkénti ára visszatért a háború előtti időszakban jellemző 80 dollár körüli szintre – írta a Financial Times meg nem nevezett nyugati kormányzati forrásokra hivatkozva.

  • A nyugati szankciók bevezetése után az orosz kőolajra kényszerből adott diszkont az 50 százalékot is elérte, ez mintegy 15 százalékra csökkent – írtuk október elején.

Alulnézet: az Egyesült Államok december elején három céget, az Egyesült Arab Emírségekben bejegyzett Sterling Shipping Inc.-t és a Streymoy Shipping Limitedet, valamint a Libériában bejegyzett HS Atlantica Limitedet szankcionálta, amiért letiltott hajókkal fuvarozta az orosz nyersolajat.

Igen, de: a pohár félig telinek is tekinthető. Az olajársapka diplomáciai funkciója működött, egy ideig csökkentek az orosz állam bevételei, és nem szállt el a nyersolaj világpiaci ára sem a Foreign Policy elemzése szerint.

Mi várható? A Politico értesülései szerint uniós tagállamok tárgyalnak az ársapka betartatásának szigorításáról, egy másik lehetőség pedig a 60 dolláros árszint csökkentése lenne.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ kőolaj olajársapka Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Váczi István
2024. július 19. 14:47 Világ

Sokkal drágábban épülhet új atomerőmű Csehországban, mint Pakson

A dél-koreai KHNP építheti meg Csehország új atomerőművét a jelenleg is működő Dukovany atomerőmű telephelyén; 43 százalékkal lehet drágább, mint Paks 2.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 22. 11:54 Adat, Vállalat

Magyar olajellátás: „ha Al Caponéval üzletelsz, legyen B-terved”

Nagyobb a füstje, mint a lángja a Lukoil-ügynek: nem valószínű, hogy az orosz olajipari cég ukrajnai szankcionálása komoly gondokat okozna a hazai energiaellátásban.

Jandó Zoltán
2024. július 21. 08:45 Adat

Rekord drága a Forma-1 Magyarországnak, mi lesz a nézőszámmal?

A hétvégén tartják a Forma-1-es Magyar Nagydíjat, amely megrendezésének lehetőségéért ezúttal közel 20 milliárd forintot fizethet az állam.

Kiss Péter
2024. július 21. 04:56 Pénz

Mire számíthatnak a szárnyalás után a befektetők a második félévben?

Meglepően jó eredményeket hozott az első félév a tőkepiacokon, most érdemes megnézni, hogy mi várható az év második félévében.