Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. január 6. 13:33 Világ

Afrikát kerülgetik a teherhajók, az IKEA és az Electrolux késésekre figyelmeztet

A jemeni húszi lázadók vörös-tengeri támadásai miatt a Szuezi-csatorna helyett Afrika megkerülésével közlekedik a teherhajók döntő része Ázsia és Európa között – az átjárót az azt rendszeresen átszelő flotta fele kerüli el a Bloomberg által idézett adatok szerint, és egyre inkább megnőtt a kitérőt választó hajók száma az elmúlt hónapban.

Miért fontos ez? Mintegy negyedével növekszik a hajóutak hossza a Szuezi-csatorna elkerülése miatt, ami a szállítási díjakon és végső soron a fogyasztói árakon is érzékelhetővé válhat, ha sokáig fennmarad a mostani helyzet. Már a múlt hónapban is több mint száz alkalommal indítottak támadást kereskedelmi hajók ellen a húszik.

Számokban: a tengeri fuvarozás költségei december óta meredeken emelkednek, a Drewry adatai szerint november vége óta közel megkétszereződött a konténerszállítás ára, a drágulás az Ázsiát és Európát összekötő viszonylatokon kiemelkedő. A tanácsadócég a következő hetekben további emelkedésre számít a vörös-tengeri helyzet miatt.

  • Az Oxford Economics számításai szerint, ha a teherhajóknak több hónapon át el kell kerülniük a Vörös-tengert és a Szuezi-csatornát, az éves szinten 0,6 százalékponttal gyorsítaná a globális inflációt. Európában ennél nagyobb mérték várható.
  • Más vállalatok mellett a svéd IKEA és Electrolux is késésekre figyelmeztetett egyes termékeknél az ellátási lánc problémái miatt.

Háttér: a húszi lázadók a gázai háború óta támadják a Vörös-tengeren közlekedő kereskedelmi hajókat. A konfliktusban a palesztinokat támogató húszik az izraeli Eilat városát is megcélozták ballisztikus rakétákkal.

  • Jemenben már százezrek halálát okozta a szaúdiak támogatását élvező kormányerők és az Irán által támogatott húszi és más kisebb lázadócsoportok közötti, közel tíz éve tartó polgárháború.

Mi várható? Grant Shapps brit védelmi miniszter hétfőn megjelent cikkében közölte, hogy az Egyesült Királyság készen áll a vörös-tengeri hajózás védelméért lépéseket tenni. Szerdán 12 ország, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Japán közös nyilatkozatban figyelmeztette a húszikat, hogy ha folytatják a támadásokat, az nem marad következmények nélkül.

  • A végső figyelmeztetésként is értékelt közlemény ellenére egy nappal később egy robbanóanyaggal megrakott húszi drónhajó robbant fel a Vörös-tengeren, de nem okozott kárt vagy áldozatokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA nagy zavarok ellenére sem éri meg Ázsiából visszahozni a termeléstA Szuezi-csatorna eltorlaszolása, vagy a járvány miatt felboruló szállítás komoly problémának tűnik, de Ázsia elhagyásához képest ezek csak rövid kis epizódok.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ háború hajózás húszi Szuezi-csatorna teherhajó Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.