Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. január 7. 13:17 Világ

A haladás felől a kockázatkerülés felé mozdult el a nyugati társadalom az elmúlt 60 évben

A nyugati társadalom a haladás kultúrája felől az óvatosság, az aggodalom és a kockázatkerülés kultúrája felé mozdult el az 1960-as évek óta. Az erről szóló tanulmányról beszámoló John Burn-Murdoch, a Financial Times szerzője szerint ez lehet a nyugati világ egyik legnagyobb kihívása.

Mi történt? Egy decemberben publikált tanulmányban több mint 170 ezer, 1500 és 1900 között Angliában publikált könyv tartalmának elemzésével azt vizsgálták meg, hogy különböző kifejezések mennyire gyakran fordultak elő ebben az időszakban.

  • A 17. század elejétől kezdve, tehát már az ipari forradalmat megelőzően jelentősen megnőtt a haladással és az innovációval kapcsolatos kifejezések használata.

Miért fontos ez? Joel Mokyr gazdaságtörténész 2016-os könyvében amellett érvelt, hogy kulturális változások alapozták meg az ipari forradalmat Angliában a 18. század végén.

  • Mokyr szerint a haladás kultúrája vált dominánsá, amely a tudományt és a kísérlezést jelölte meg az emberi jóllét növelésének kulcsaként. A tanulmány empirikus eredményei ezt az elméletet támasztják alá.

Tágabb kontextus: a Financial Times szerzője spanyol és francia könyvekre is kiterjesztette a vizsgálatot, és egészen a közelmúltig megnézte, hogy mi foglalkoztatta a szerzőket a szavak előfordulása alapján.

 

  • A haladással, javulással és jövővel kapcsolatos kifejezések gyakorisága az 1960-as évek óta mintegy 25 százalékkal csökkent, míg a fenyegetésekkel, kockázatokkal és aggodalmakkal kapcsolatosak többszörösére nőttek.
  • „A haladás és bőség elvei köré szerveződő társadalmak építenek, a kockázatok köré épülőek megakadályozzák, hogy dolgok épüljenek. A mi társadalmunk egyre inkább az utóbbira hasonlít” – kommentálta a cikkét X-en Burn-Murdoch.
  • Szerinte hiba lenne a kockázatok irányába mozdulni a prioritásainkkal, mert a modern világ előtt álló kihívásokat úgy lehet megoldani, ha jobban összpontosítunk a fejlődésre, nem pedig ha kevésbé.
  • „Az iparosodás előtti világot tömeges konfliktusok, kizsákmányolás és szenvedés jellemezte. Ha el akarjuk kerülni a visszacsúszást, az innováció, a növekedés és a bőség híveinek le kell győzniük a világvégehívőket” – írta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég mindig indulatos viták tárgya Európa világuralmának egyik legnépszerűbb magyarázataJared Diamond bestsellere mezőgazdasági és földrajzi okokkal próbálta megmagyarázni, miért igázhatta le Európa a világot, de régi vádak és új kutatási eredmények is kétségbe vonják elméletét.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ értékek gazdaságtörténet haladás kockázat könyvek kutatás nyugat Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Mészáros R. Tamás
2024. május 15. 05:33 Világ

Nincs magyar vétó, csordogálni kezd Kijevbe a lefoglalt orosz vagyon

A 260 milliárd eurós, zárolt orosz jegybanki vagyon hasznából kaphat fegyvereket és más segítséget Ukrajna.

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 13:24 Vállalat, Világ

Ma még nagyobb jelentőséget kaphat a BYD magyar gyára

Amerika 100 százalékra emeli a vámot a kínai elektromos autókra, az EU is drasztikus lépésre készül, de a Szegeden gyártott BYD kocsik uniósak lehetnek.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.