Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. október 6. 15:05 Közélet

Több mint hatezer filippínó dolgozó előtt „nyitja meg kapuit” Magyarország

Új munkalehetőségek nyíltak Fülöp-szigetekieknek Magyarországon, több mint hatezer filippínó előtt „nyitja meg kapuit Magyarország” – írja egy helyi lap egy állami hivatalra hivatkozva. A 2021-ben kijelölt országok közül a Fülöp-szigetekről érkeztek a legtöbben Magyarországra – az előző évben közel 4 ezer filippínó foglalkoztatását jelentették be magyarországi munkaadók.

  • „A magyar kormány nemcsak gyorsított eljárást biztosított a képzett filippínó munkavállalók felvételére, hanem megfelelő védelmet is– fogalmazott a külföldön munkát vállalókért felelős Fülöp-szigeteki hivatal egyik munkatársa, Hans Cacdac.
  • Nyáron is megjelentek olyan hírek, hogy 10 ezer Fülöp-szigetekit toboroznak magyarországi munkákra. 

Alulnézet: ahogy korábban megírtuk, Vietnámmal is egyezkedik a kormány további munkaerő Magyarországra csábításáról. Az ottani lapok szerint a magyarországi munkalehetőségek nagy érdeklődést váltanak ki, a magyar fizetés és ellátás kedvező.

Tágabb kontextus: míg a közelmúlt hírei több ezer újabb ázsiai vendégmunkás érkezését vetítik előre, a kormány mégsem vezeti be a vendégmunkások helyzetét tisztázó törvényt, mivel a tavasszal már elfogadott tervezet helyett egy szigorúbb változatot dolgoz ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Miért fontos ez? A Magyarországra települő akkumulátorgyárak munkaerőigényét vendégmunkások nélkül aligha elégítheti ki a toborzási nehézségekkel küszködő munkaerőpiac. Ezt már kormány is belátta, noha a bevándorlóellenes kampánya – a munkaerőpiaci feszültségekhez hasonlóan – lassan tíz éve zajlik.

Számokban: a következő 2-3 évben több mint 30 ezer új munkahely jöhet létre az elmúlt két évben bejelentett akkumulátoripari beruházások révén. Ugyanakkor idén tavasszal 60-80 ezer főre becsülte a hiányzó dolgozók számát a magyar munkaerőpiacon Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Mi várható? A közelmúlt dömpingszerű akkumulátorberuházásai révén létesülő üzemek hamarosan termelni kezdhetnek – a CATL debreceni gyárában például 2025 elején kezdődhet a munka a tervek szerint, 9000 fővel, a magyar gazdaságpolitika új húzóágazatában tehát a munkaerő iránti igény rövidesen nagyot ugrik.

  • A bevándorlók ellen folytatott kampány az elmúlt 8 évben ugyanakkor komoly ellenérzéseket szított a lakosságban a vendégmunkásokkal kapcsolatban. A kormánnyal szemben álló politikai erők is alapoznak erre: a Mi Hazánk saját sikerének tartja a vendégmunkástörvény visszavonását, a többi ellenzéki párt is a vendégmunkásokkal próbál fogást találni a Fideszen, legújabban pedig a főváros vezetése is állást foglalt a külföldi munkavállalók foglalkoztatása ellen a BKV-nál.
  • A jelenségről szemléletes riportot készített az RTL Hajdúszoboszlón, ahol a megszólaltatott helyiek és a vendégmunkások annyira félnek egymástól – a riport alapján indokolatlanul -, hogy kölcsönösen tartanak attól, hogy kimenjenek az utcára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVietnám Magyarországgal egyeztet vendégmunkások exportálásárólNem csak Magyarországon, hanem a küldő országokban is napirenden van az idei érkező vendégmunkások kérdése.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet bevándorlás bevándorlásellenesség Fülöp-szigetek külföldi munkavállaló vendégmunkás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2024. május 10. 14:02 Közélet

Furcsa szimbóluma lesz a magyar-kínai közeledésnek a cseresznye és a marhasperma

Infrastrukturális beruházások előkészítése mellett a cseresznye és a szarvasmarhafélék örökítőanyagának kiviteléről is megállapodott a magyar kormányfő a kínai elnökkel.

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.

Stubnya Bence
2024. május 9. 05:33 Közélet

A kormány és a multik sem járnak rosszul az ország gazdasági függőségével

A magyar és a lengyel nemzeti kormány is jobban támogatta a multik beruházásait az elődeinél. Egy új tanulmány szerint ez nem ellentmondás, az EU szabályaiból következik.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.

Hajdu Miklós
2024. május 9. 13:33 Vállalat

A mostani miniválság mutatja, miért veszélyes az akkugyáraknak való kiszolgáltatottság

A hazai ipar és gazdaság erősen megérzi az akkumulátorok iránti kereslet mostani, enyhe gyengélkedését is, ami figyelmeztető jel a jövőre nézve.

Stubnya Bence
2024. május 9. 10:06 Adat

Uniós élmezőnyben van az összes magyar régió az autók számának növekedése alapján

Csak román régiók hagyták le a magyarokat a lakosságarányos autók számának bővülésében. A legszegényebb magyar régiókban volt a legnagyobb növekedés.