Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 18:50 Világ

Vietnám Magyarországgal egyeztet vendégmunkások exportálásáról

Felgyorsítaná a tárgyalásokat Vietnám Magyarországgal a vietnámi munkaerő-exportról” – írja több vietnámi lap. Magyarországot feltörekvő piacként jellemzik, amely „nagy érdeklődést vált ki a dolgozók körében”.

  • 25 munkaerő-közvetítővel állapodott meg a vietnámi munkaügyi minisztérium a cikkek szerint, de az nem egyértelmű, hogy ezek azon 27 munkaerő-kölcsönző közé tartoznak-e, akiknek a magyar kormány engedélyezte a vendégmunkások toborzását, beutaztatását.

Alulnézet: az egyik helyi lap szerint a Vietnámból érkezők minimum megkapják a magyar minimálbért (bruttó 232 ezer forintot). A szerződéseik alapvetően két évre szólnak, ez alatt napi háromszori étkezést és szállást kapnak a munkáltatóiktól, továbbá a hazaútjukat is téríti a munkahelyük. A vietnámi híradások szerint az ide érkezők fizetése és ellátása kedvező.

  • A Magyarországra érkező vietnámiak főleg gyárakban, az építőiparban, faiparban, mezőgazdaságban vagy vendéglátásban dolgoznak a beszámolók szerint.  

Számokban:1148 vendégmunkás érkezett Magyarországra az idei év első kilenc hónapjában Vietnámból az ottani statisztikák szerint. Tavaly összesen 3587 munkavállalási engedélyt adtak ki a magyar hivatalok vietnámiaknak, az év végén 6699 érvényes engedélyt tartott számon a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat.

  • Magyarországon kisebb a külföldi munkavállalók aránya a környező országokhoz képest, megközelítőleg egy-két százalék, ez messze az EU-átlag alatt van, Csehországban például 15 százalékos ez az arány.
  • Magyarországon 6 ezer vietnámi él, az itt élő 218 ezer külföldi közül ez a hatodik legnagyobb népcsoport. Az utóbbi években jelentősen megnőtt a Vietnámból érkező munkaerő, a nem európai vendégmunkások között a vietnámiak 2019-ben vették át az elsőséget a kínaiaktól.

Tágabb kontextus: akár 300 ezer külföldi munkavállalóra is szüksége lehet a toborzási nehézségekkel küzdő magyar gazdaságnak. A kormány a migráció elleni propagandával párhuzamosan több ország  – közöttük Vietnám – állampolgárai számára tette könnyebbé a magyarországi munkavállalást 2021-ben.

Mi várható? A magyar vállalkozások munkaerőigényének kielégítésében egyre nagyobb szerepet kapnak az ázsiai, távol-keleti vendégmunkások, amivel most már a magyar kormány mellett a küldő országokban is számolnak. A vietnámi kormány vizsgálja a további lehetőségeket a munkaügyi együttműködésről.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ bevándorlás külföldi munkavállaló vendégmunkás Vietnam Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 05:03 Élet, Pénz

Egyre bátrabban szabotálják a kártyás fizetést éttermek és kis üzletek

Ez akkor szokott történni, amikor érzik, hogy a vásárlók is partnerek, de arra is utalhat, hogy nő a gazdaságon belül a szürke zóna.

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.