Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 18:50 Világ

Vietnám Magyarországgal egyeztet vendégmunkások exportálásáról

Felgyorsítaná a tárgyalásokat Vietnám Magyarországgal a vietnámi munkaerő-exportról” – írja több vietnámi lap. Magyarországot feltörekvő piacként jellemzik, amely „nagy érdeklődést vált ki a dolgozók körében”.

  • 25 munkaerő-közvetítővel állapodott meg a vietnámi munkaügyi minisztérium a cikkek szerint, de az nem egyértelmű, hogy ezek azon 27 munkaerő-kölcsönző közé tartoznak-e, akiknek a magyar kormány engedélyezte a vendégmunkások toborzását, beutaztatását.

Alulnézet: az egyik helyi lap szerint a Vietnámból érkezők minimum megkapják a magyar minimálbért (bruttó 232 ezer forintot). A szerződéseik alapvetően két évre szólnak, ez alatt napi háromszori étkezést és szállást kapnak a munkáltatóiktól, továbbá a hazaútjukat is téríti a munkahelyük. A vietnámi híradások szerint az ide érkezők fizetése és ellátása kedvező.

  • A Magyarországra érkező vietnámiak főleg gyárakban, az építőiparban, faiparban, mezőgazdaságban vagy vendéglátásban dolgoznak a beszámolók szerint.  

Számokban:1148 vendégmunkás érkezett Magyarországra az idei év első kilenc hónapjában Vietnámból az ottani statisztikák szerint. Tavaly összesen 3587 munkavállalási engedélyt adtak ki a magyar hivatalok vietnámiaknak, az év végén 6699 érvényes engedélyt tartott számon a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat.

  • Magyarországon kisebb a külföldi munkavállalók aránya a környező országokhoz képest, megközelítőleg egy-két százalék, ez messze az EU-átlag alatt van, Csehországban például 15 százalékos ez az arány.
  • Magyarországon 6 ezer vietnámi él, az itt élő 218 ezer külföldi közül ez a hatodik legnagyobb népcsoport. Az utóbbi években jelentősen megnőtt a Vietnámból érkező munkaerő, a nem európai vendégmunkások között a vietnámiak 2019-ben vették át az elsőséget a kínaiaktól.

Tágabb kontextus: akár 300 ezer külföldi munkavállalóra is szüksége lehet a toborzási nehézségekkel küzdő magyar gazdaságnak. A kormány a migráció elleni propagandával párhuzamosan több ország  – közöttük Vietnám – állampolgárai számára tette könnyebbé a magyarországi munkavállalást 2021-ben.

Mi várható? A magyar vállalkozások munkaerőigényének kielégítésében egyre nagyobb szerepet kapnak az ázsiai, távol-keleti vendégmunkások, amivel most már a magyar kormány mellett a küldő országokban is számolnak. A vietnámi kormány vizsgálja a további lehetőségeket a munkaügyi együttműködésről.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ bevándorlás külföldi munkavállaló vendégmunkás Vietnam Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2023. december 1. 15:27 Világ

A hírolvasóért zajló verseny egyik legnagyobb vesztese maga a hírolvasó lesz

A figyelem egyre szélsőségesebb ingerekkel kelthető csak fel, de ennek ára van a hétköznapokban.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.

Debreczeni Anna
2023. november 29. 09:57 Világ

Olajüzleteket kötnének a klímacsúcson a kiszivárgott iratok szerint

Az Egyesült Arab Emírségek a házigazdája a COP28-nak, de nem feltétlen a klímaválsággal foglalkozna Szultan Ahmed al-Dzsaber.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Preubl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Többször is átalakítást ígért a kormány: most megszünteti a szervezetet és egy állami Zrt.-re bízza az időjárás-jelentéseket.