Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. szeptember 27. 13:00 Adat, Élet

Duplázódott a kínaiak száma Magyarországon, az indiaiak száma ennél is nagyobb arányban nőtt

A napokban közzétett 2022-es népszámlálási adatok azt mutatják, hogy 11 év alatt az ukrán, a kínai, a szlovák, a német és a vietnámi állampolgárok száma nőtt a leginkább Magyarországon. A szerb és román (azaz vélhetően többnyire határon túli magyar) állampolgárok száma azonban nagyot csökkent.

Számokban: 2011-ben összesen 143 ezer külföldi állampolgár tartózkodott az országban, számuk 2022-re 52 százalékkal, 218 ezerre nőtt. A KSH által nevesített nemzetek közül az ukránok vannak most a legtöbben, valamivel több mint 36 ezren.

  • A német (22 ezer fő), román és kínai (18-18 ezer fő), illetve a szlovák (17 ezer fő) adat szorosan követi egymást a 2-5. helyen. Az utánuk következő vietnámiak 6 ezren vannak.

Mi változott? Az elmúlt 11 évben alaposan átrendeződött az itt tartózkodó külföldiek összetétele. Az ukránok, a kínaiak és a szlovákok száma nőtt a legjobban, a szerbek száma kis mértékben, a románoké viszont jelentősen, 20 ezer fővel visszaesett.

  • Legnagyobb arányban az indiaiak létszáma nőtt, őket követik az ukránok, a vietnámiak és az oroszok. 

Tágabb kontextus: a KSH egy másik adatbázisa szerint (bár ennek az adatai nem pontosan egyeznek meg a népszámlálási adatokkal) a román és szerb állampolgárok száma 2011-12-ben zuhant be, ebben szerepe a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése után juthattak egyszerűsítve magyar állampolgársághoz a határon túl élő magyarok. 

  • A kínaiak számának növekedése 2014-16 között ugrott meg jelentősebben, ennek hátterében a letelepedési kötvényprogram áll (a jelenségről érdemes meghallgatni a Portfolio podcast-sorozatát). 
  • Az ukránok száma a háború kitörése előtt, 2018 és 2020 között ugrott meg. A háború óta a számuk alig nőtt. A csoport növekedése így inkább a munkavállalók megjelenésével magyarázható.
  • Folyamatosan emelkedik a szlovák állampolgárok száma, ebben talán az játsza a döntő szerepet, hogy a Rajka környéke Pozsony agglomerációjaként gyarapszik, az északkeleti határmenti településekre pedig egyre többen költöznek Kassáról.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet kínaiak KSH külföldiek népszámlálás ukránok vendégmunkás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.