Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. szeptember 27. 13:00 Adat, Élet

Duplázódott a kínaiak száma Magyarországon, az indiaiak száma ennél is nagyobb arányban nőtt

A napokban közzétett 2022-es népszámlálási adatok azt mutatják, hogy 11 év alatt az ukrán, a kínai, a szlovák, a német és a vietnámi állampolgárok száma nőtt a leginkább Magyarországon. A szerb és román (azaz vélhetően többnyire határon túli magyar) állampolgárok száma azonban nagyot csökkent.

Számokban: 2011-ben összesen 143 ezer külföldi állampolgár tartózkodott az országban, számuk 2022-re 52 százalékkal, 218 ezerre nőtt. A KSH által nevesített nemzetek közül az ukránok vannak most a legtöbben, valamivel több mint 36 ezren.

  • A német (22 ezer fő), román és kínai (18-18 ezer fő), illetve a szlovák (17 ezer fő) adat szorosan követi egymást a 2-5. helyen. Az utánuk következő vietnámiak 6 ezren vannak.

Mi változott? Az elmúlt 11 évben alaposan átrendeződött az itt tartózkodó külföldiek összetétele. Az ukránok, a kínaiak és a szlovákok száma nőtt a legjobban, a szerbek száma kis mértékben, a románoké viszont jelentősen, 20 ezer fővel visszaesett.

  • Legnagyobb arányban az indiaiak létszáma nőtt, őket követik az ukránok, a vietnámiak és az oroszok. 

Tágabb kontextus: a KSH egy másik adatbázisa szerint (bár ennek az adatai nem pontosan egyeznek meg a népszámlálási adatokkal) a román és szerb állampolgárok száma 2011-12-ben zuhant be, ebben szerepe a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése után juthattak egyszerűsítve magyar állampolgársághoz a határon túl élő magyarok. 

  • A kínaiak számának növekedése 2014-16 között ugrott meg jelentősebben, ennek hátterében a letelepedési kötvényprogram áll (a jelenségről érdemes meghallgatni a Portfolio podcast-sorozatát). 
  • Az ukránok száma a háború kitörése előtt, 2018 és 2020 között ugrott meg. A háború óta a számuk alig nőtt. A csoport növekedése így inkább a munkavállalók megjelenésével magyarázható.
  • Folyamatosan emelkedik a szlovák állampolgárok száma, ebben talán az játsza a döntő szerepet, hogy a Rajka környéke Pozsony agglomerációjaként gyarapszik, az északkeleti határmenti településekre pedig egyre többen költöznek Kassáról.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet kínaiak KSH külföldiek népszámlálás ukránok vendégmunkás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. május 24. 05:10 Adat, Élet

Gyorsabban jövünk ki a megélhetési válságból a várakozásokhoz képest

Egyre több jel utal arra, hogy a tavalyi sokk után bátrabban fogyasztunk az év elején, mint ami várható volt. Kár, hogy az ipar közben mélyrepülésben van.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 10:52 Adat

Volt javulás, de még mindig korán halnak a magyarok

Tíz év alatt alig emelkedett a születéskor várható élettartam Magyarországon.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Hajdu Miklós
2024. május 23. 10:43 Közélet, Vállalat

Sokmilliárdos pénzhegyen ülő állami cég került Lázár János alapítványának tulajdonába

Évről évre több milliárd forintos nyereséget ér el az a vállalat, amit most adott át ingyen az állam a Lázár János által kezelt alapítványnak.

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.