Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. szeptember 28. 08:24 Közélet

Egyre több ellenzéki párt próbálkozik a vendégmunkásokkal fogást találni a Fideszen

Ellenzéki pártok sora találta meg az új témáját az elmúlt időszakban a vendégmunka felfutásának kritikájában, az ezzel kapcsolatos retorika viszont gyakran nem sokban különbözik attól, ahogy hasonló témában a kormány a 2010-es években kommunikált.

Mi történt? Országjárásba kezdett a Magyar Szocialista Párt, amely során az erről szóló beszámolók szerint visszatérően elhangzik a párt új üzenete, miszerint a kormány a munkavállalók bérét és a munkabiztonság színvonalát töri le azzal, hogy külföldi vendégmunkásokat hív az országba.

 • Az MSZP szerint ezért csak kollektív megállapodás és szakszervezeti egyetértés mellett szabadna vendégmunkásokat alkalmazni itthon.

Tágabb kontextus: az elmúlt hónapokban az MSZP-nél népszerűbb ellenzéki pártok közül is sok úszott rá erre a témára.

 • A Demokratikus Koalíció egy hete “500 ezer vendégmunkás betelepítése helyett inkább a magyar dolgozók képzésére lenne szükség” címmel adott ki közleményt.
 • A Momentum nemrég egyebek mellett azzal kritizálta a debreceni városvezetést, hogy az akkugyár építése miatt “idehozna több ezer kínai vendégmunkást”.
 • A Jobbik hétfőn a Bevándorlási Hivatal előtt követelt “migránsmunkások helyett normális béreket”.
 • A Mi Hazánk pedig mostanában már egyenesen vendégmunkás-bűnözésről beszél, ahogy azt a Telex cikke részletesebben is bemutatja.

Igen, de: az érintett munkahelyekre rálátó szakszervezetek távol tartják magukat az ilyen sarkos állításoktól, és azt hangsúlyozzák, hogy a vendégmunkások érdekképviseletére van szükség.

 • Az is probléma, hogy itthon az egyik politikai oldal »migránsozik« folyamatosan, a másik oldal meg »vendégmunkásozik« –  a politikai tér kifelejti a munkavállalókat magukat”, mondta például a VDSZ elnöke a Mércének.

Előzmények: az MSZP és Gyurcsány Ferenc már 2004-ben azzal érvelt a külhoni magyarok kettős állampolgársága ellen, hogy 23 millió román jön majd az országba, akik elveszik a magyarok munkáját.

 • A Fidesz-kormány a 2015-ös nemzeti konzultációjában aztán teleplakátolta az országot azzal az üzenettel, hogy “ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját”.
 • Ezt a vendégmunka felfuttatásával párhuzamosan az elmúlt években már egy megengedőbb kormányzati retorika váltotta, ami szerint a külföldiek már pont azért kellenek, hogy ne vesszen el a magyarok munkája.
 • Miközben az ellenzék már a 2022-es választások előtti kampányban is próbálkozott valami hasonlóval, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje például migránsszámlálót állított fel a röszkei határnál.

Felülnézet: a hivatalos adatok szerint a vendégmunkások száma Magyarországon a 2019 eleji 50 ezer környékéről idénre 81 ezerre nőtt, de egyes becslések szerint már 100 ezernél is több EU-n kívüli munkavállaló dolgozhat itthon.

 • A kormányzat 500 ezer új munkavállalóra vonatkozó célját pedig csak ennél jelentősen több vendégmunkással lehet elérni, ahogy ezt Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár is elismerte.
 • A Publicus júniusban publikált közvélemény-kutatása szerint a Fidesz-szavazók szűk, az ellenzékiek jelentős többsége viszont nem ért egyet a vendégmunkások behozatalával.

Mi várható? Egyre több jel mutat abba az irányba, hogy az Európai Parlamenti választásokra ráfordulva ez lehet majd az egyik fontosabb ellenzéki téma.

 • Ez a régióban nem lenne egyedülálló, a lengyel választási kampányban a legnagyobb ellenzéki párt például azzal támadja a kormánypártot, hogy kb. 130 ezer muszlim vendégmunkást engedett az országba.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet ellenzék migráció munkaerőpiac vendégmunka Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Preubl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Többször is átalakítást ígért a kormány: most megszünteti a szervezetet és egy állami Zrt.-re bízza az időjárás-jelentéseket.

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Nagy Zsolt
2023. december 1. 15:27 Világ

A hírolvasóért zajló verseny egyik legnagyobb vesztese maga a hírolvasó lesz

A figyelem egyre szélsőségesebb ingerekkel kelthető csak fel, de ennek ára van a hétköznapokban.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 13:06 Élet

Nem biztos, hogy akkora büszkeség a saját tulajdonú lakásban élők magas aránya

A saját tulajdonú ingatlanokban élők magas arányát a kormány sikerként tartja számon, pedig az nem jelent minden esetben megnyugtató lakhatási megoldást.