Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. szeptember 28. 08:24 Közélet

Egyre több ellenzéki párt próbálkozik a vendégmunkásokkal fogást találni a Fideszen

Ellenzéki pártok sora találta meg az új témáját az elmúlt időszakban a vendégmunka felfutásának kritikájában, az ezzel kapcsolatos retorika viszont gyakran nem sokban különbözik attól, ahogy hasonló témában a kormány a 2010-es években kommunikált.

Mi történt? Országjárásba kezdett a Magyar Szocialista Párt, amely során az erről szóló beszámolók szerint visszatérően elhangzik a párt új üzenete, miszerint a kormány a munkavállalók bérét és a munkabiztonság színvonalát töri le azzal, hogy külföldi vendégmunkásokat hív az országba.

 • Az MSZP szerint ezért csak kollektív megállapodás és szakszervezeti egyetértés mellett szabadna vendégmunkásokat alkalmazni itthon.

Tágabb kontextus: az elmúlt hónapokban az MSZP-nél népszerűbb ellenzéki pártok közül is sok úszott rá erre a témára.

 • A Demokratikus Koalíció egy hete “500 ezer vendégmunkás betelepítése helyett inkább a magyar dolgozók képzésére lenne szükség” címmel adott ki közleményt.
 • A Momentum nemrég egyebek mellett azzal kritizálta a debreceni városvezetést, hogy az akkugyár építése miatt “idehozna több ezer kínai vendégmunkást”.
 • A Jobbik hétfőn a Bevándorlási Hivatal előtt követelt “migránsmunkások helyett normális béreket”.
 • A Mi Hazánk pedig mostanában már egyenesen vendégmunkás-bűnözésről beszél, ahogy azt a Telex cikke részletesebben is bemutatja.

Igen, de: az érintett munkahelyekre rálátó szakszervezetek távol tartják magukat az ilyen sarkos állításoktól, és azt hangsúlyozzák, hogy a vendégmunkások érdekképviseletére van szükség.

 • Az is probléma, hogy itthon az egyik politikai oldal »migránsozik« folyamatosan, a másik oldal meg »vendégmunkásozik« –  a politikai tér kifelejti a munkavállalókat magukat”, mondta például a VDSZ elnöke a Mércének.

Előzmények: az MSZP és Gyurcsány Ferenc már 2004-ben azzal érvelt a külhoni magyarok kettős állampolgársága ellen, hogy 23 millió román jön majd az országba, akik elveszik a magyarok munkáját.

 • A Fidesz-kormány a 2015-ös nemzeti konzultációjában aztán teleplakátolta az országot azzal az üzenettel, hogy “ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját”.
 • Ezt a vendégmunka felfuttatásával párhuzamosan az elmúlt években már egy megengedőbb kormányzati retorika váltotta, ami szerint a külföldiek már pont azért kellenek, hogy ne vesszen el a magyarok munkája.
 • Miközben az ellenzék már a 2022-es választások előtti kampányban is próbálkozott valami hasonlóval, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje például migránsszámlálót állított fel a röszkei határnál.

Felülnézet: a hivatalos adatok szerint a vendégmunkások száma Magyarországon a 2019 eleji 50 ezer környékéről idénre 81 ezerre nőtt, de egyes becslések szerint már 100 ezernél is több EU-n kívüli munkavállaló dolgozhat itthon.

 • A kormányzat 500 ezer új munkavállalóra vonatkozó célját pedig csak ennél jelentősen több vendégmunkással lehet elérni, ahogy ezt Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár is elismerte.
 • A Publicus júniusban publikált közvélemény-kutatása szerint a Fidesz-szavazók szűk, az ellenzékiek jelentős többsége viszont nem ért egyet a vendégmunkások behozatalával.

Mi várható? Egyre több jel mutat abba az irányba, hogy az Európai Parlamenti választásokra ráfordulva ez lehet majd az egyik fontosabb ellenzéki téma.

 • Ez a régióban nem lenne egyedülálló, a lengyel választási kampányban a legnagyobb ellenzéki párt például azzal támadja a kormánypártot, hogy kb. 130 ezer muszlim vendégmunkást engedett az országba.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet ellenzék migráció munkaerőpiac vendégmunka Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 18. 17:24 Vállalat

Részleges gyárbezáráshoz vezetett az autóipari válság Szlovákiában

Részben bezárt egy szlovákiai motorgyár, miközben az európai elektromos autók versenyképessége egyre kétségesebb az új piaci szereplők mellett.

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.