Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. szeptember 16. 15:20 Közélet, Világ

A Magyarországot bíráló videó helyett sokkal inkább F-16-osokról szólhat a svéd NATO-tagság blokkolása

Két hónapja Orbán Viktor megígérte a svéd NATO-csatlakozás tavaly nyár óta halogatott ratifikálását, most azonban a magyar kormány ismét visszafelé táncol. A kormány legújabban egy 2019-es svéd oktatási segédanyagra hivatkozik, amely szerintük hamis információkra alapozva állítja, hogy Magyarországon gyengül a demokrácia.

  • Ezzel párhuzamosan Törökország is újabb játszmába kezdett a kérdésben. Korábban a Fidesz külpolitikusa elismerte, hogy folyamatosan egyeztetnek az ügyben Ankarával.

Előzmények: az orosz agresszió miatt Svédország a finnekkel együtt úgy döntött, csatlakozik a NATO-hoz. Ezt minden NATO-tagállam több mint egy éve ratifikálta, kivéve Magyarországot és Törökországot.

  • Törökország főleg svédországi kurdok kiadatását követelte, magyar kormánypárti politikusok pedig különféle politikai sérelmeket, kritikus svéd megszólalásokat hoztak fel, úgy tűnt, időhúzó jelleggel. Németh Zsolt később elismerte, hogy végig szorosan egyeztettek a magyar álláspontról a törökökkel.
  • Júniusban ugyanakkor Ulf Kristersson svéd miniszterelnök azt mondta, hogy Orbán Viktor ígéretet tett neki, hogy nem fogjuk késleltetni a svéd NATO-csatlakozását. Erdogan júliusban szintén ígéretet tett az októberi ratifikációra. 

Mi történt most? A friss magyar panasz tárgya egy oktatási segédanyagnak készített 10 perces svéd videó 2019-ből – svédül itt lehet megnézni. A kisfilm azzal foglalkozik, hogy mit tehet az EU, ha egy tagállamban sérül a jogállamiság. A magyarországi riport főleg a CEU elüldözésére, a gender szakok megszüntetésére, valamint az akadémiai és a sajtószabadság korlátozására fókuszál.

  • A segédanyagot opcionálisan használhatják fel a tanárok, az állami tantervnek nem része. Az anyagot a svéd közmédiát is tulajdonló, UR nevű alapítvány készítette, amely független a mindenkori hatalomtól, és közszolgáltatási díjakból tartják fenn. 
  • „Önmagában örömteli hallani, hogy a magyar politikusok figyelik az UR-t, de komoly tudatlanság azt hinni, hogy a svéd politikusok uralkodnának az UR tartalmán” – nyilatkozta az alapítvány vezetője.

Igen, de: egy 2019-es videó, ami nem is része a hivatalos tananyagnak, hajánál fogva előrángatott ürügynek tűnik. A magyar kekeckedést ugyanakkor megmagyarázhatja, hogy az elmúlt napokban Törökország is elkezdte mondogatni, hogy mégsem olyan biztos az a ratifikálás.

Tágabb kontextus: Törökország a svéd NATO-tagság kérdését a jelek szerint összekapcsolja F-16-os vadászgépek vásárlásával. Ankara régóta szeretne venni 40 amerikai F-16-ost, amelyekre Bidentől van ígérete, de a Kongresszus még nem hagyta jóvá az eladásukat. A lebegtetett ratifikálást most megfelelő cserealapnak láthatják.

  • Erdoğan az indiai G20 után arról beszélt, hogy beszéltek Bidennel, és feljött az F-16-osok ügye is. „Ez igazán feldühít minket. Van erre egy válaszom. Ha azt mondod, figyelembe kell venned a Kongresszust, nekem is megvan a saját kongresszusom. Amíg a török országgyűlés nem hagyja jóvá, én sem tudom ratifikálni (a svéd NATO-csatlakozást).”
  • Klasszikus tyúk-tojás probléma ez az elemzők szerint. Miközben az F-16-osok és a svéd NATO-tagság kérdését hivatalosan egyik fél sem kapcsolja össze, Washington többek között a török ratifikálástól teheti függővé a kongresszusi jóváhagyást. Ankara fordítva: a ratifikálás újabb török feltétele, hogy megkapják az amerikai vadászgépeket.

Mi várható? Törökország már így is sok mindent kiharcolt a NATO-ratifikálással, de ha az F-16-osok vásárlását is bele akarják tenni a nem hivatalos csomagba, az további csúszással járhat. A svédek úgy érzik, ők egyszerűen a túszok egy amerikai-török játszmában. Ha így van, Magyarország sokadik mellékszereplőként jelenik meg a színen, előrángatva egy irreleváns segédanyagot.

  • Hogy ez a magyar külpolitika számára hol kifizetődő, egyelőre nem látni. David Pressmann amerikai nagykövet mindenesetre egy másik vadászgépet, a magyar légierő svéd Gripenjeinek karbantartási költségeit dobta be érvként, amikor arról beszélt: „Magyarország jól tudja, milyen előnyökkel jár Svédország NATO-tagsága”.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA háborúval Törökországnak megnőtt a geopolitikai súlya, és ezt megpróbálja aprópénzre váltaniInterjú Egeresi Zoltán Törökország-szakértővel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársával.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz árfolyam ismeretlen mélységekben, az infláció 80 százalék, hogyan tarthat ki mégis Törökország?Az érthetetlen monetáris politika súlyos károkat okoz, de a magánszektor dinamizmusa és az erős export miatt még talpon van a török gazdaság.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNehéz abbahagyni az unortodox gazdaságpolitikát, újabb mélységekbe zuhant a török líraÖrülhetnek az Isztambulba vagy Antalyába készülő turisták és a török exportőrök, az átlagtörök pénze viszont ütemesen veszít az értékéből.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ F-16 külpolitika NATO Svédország Szijjártó Péter Törökország Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2024. május 10. 14:02 Közélet

Furcsa szimbóluma lesz a magyar-kínai közeledésnek a cseresznye és a marhasperma

Infrastrukturális beruházások előkészítése mellett a cseresznye és a szarvasmarhafélék örökítőanyagának kiviteléről is megállapodott a magyar kormányfő a kínai elnökkel.

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.

Stubnya Bence
2024. május 9. 05:33 Közélet

A kormány és a multik sem járnak rosszul az ország gazdasági függőségével

A magyar és a lengyel nemzeti kormány is jobban támogatta a multik beruházásait az elődeinél. Egy új tanulmány szerint ez nem ellentmondás, az EU szabályaiból következik.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 10. 10:14 Adat

Ötszázszor több tao-pénz jutott a felcsúti focinak, mint az országos átlag

Az egy lakosra jutó tao-támogatás Felcsúton meghaladta a 20 millió forintot.

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.

Hajdu Miklós
2024. május 9. 13:33 Vállalat

A mostani miniválság mutatja, miért veszélyes az akkugyáraknak való kiszolgáltatottság

A hazai ipar és gazdaság erősen megérzi az akkumulátorok iránti kereslet mostani, enyhe gyengélkedését is, ami figyelmeztető jel a jövőre nézve.