Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. augusztus 3. 13:16 Közélet, Pénz

A nyugdíj- és minimálbér-kompenzáció is bizonytalanná vált a nehéz költségvetési helyzetben

Az év elején vártnál magasabb idei infláció miatt a minimálbérek és a nyugdíjak utólagos korrekciója is felmerült, de egyelőre mindkét ügyben nagy a bizonytalanság.

Mi történt? Varga Mihály pénzügyminiszter válaszolt a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (Nyuszet) augusztusi levelére, melyben a nyugdíjak mielőbbi 3 százalékos, januárig visszamenőleges emelését és az ellátások éves növelésének átalakításáról szóló egyeztetést kérték Orbán Viktor miniszterelnöktől.

  • Az emelés módszeréről szóló egyeztetésre Varga nem tért ki, és csak annyit írt, hogy ha az évközi adatok alapján a becsültnél magasabb lesz az éves infláció értéke, januárig visszamenőleg novemberben lesz nyugdíjkorrekció, a törvényben előírtaknak megfelelően.

Miért fontos ez? A novemberi korrekciót becslés alapján végzik, ám nincs következménye, ha ez a becslés nem jó, és ez a korrekció az év közbeni hatásoktól nem védi a nyugdíjasokat – mondta a Népszavának Juhász László, a Nyuszet elnöke.

Számokban: idén januártól 15 százalékos nyugdíjemelés volt a kormány idei inflációs előrejelzése alapján, azonban az év közben megjelenő újabb előrejelzések magasabb inflációt valószínűsítenek. Az MNB júniusi Inflációs jelentése szerint az egész éves infláció 16,5-18 százalék körül alakul majd.

Felülnézet: a törvényi keretek mellett a kormánynak a költségvetés nehéz helyzete miatt sem sietős utólagos kompenzációról dönteni. Ahogy arról részletesebben is írtunk, a beeső fogyasztással összefüggésben apadó bevételek miatt a kormány kiadáscsökkentésekre és adóemelésekre is kényszerült.

  • A minimálbér és a garantált bérminimum utólagos kompenzációjával a nyugdíjakéhoz hasonló a helyzet: a Napi.hu értesülései szerint július közepéig befagytak az erről szóló tárgyalások, és döntés legkorábban augusztus végén lehet az ügyben.

Tágabb kontextus: májusban a nettó reálkeresetek reálértéke kilencedik hónapja csökkent, az MNB előrejelzése szerint az év egészében a lakossági reáljövedelmek 1,3-0,5 százalékos visszaesésére lehet számítani. 

Mi várható? A legalacsonyabb fizetések kompenzációja egy hajszálon múlhat majd, ugyanis a korrekció egyik feltétele, hogy az infláció éves átlagban meghaladja a 18 százalékot. A minimálbér az év elején 16, a garantált bérminimum 14 százalékkal nőtt.

  • Van rá esély, hogy nem lesz kiegészítő nyugdíjemelés, de valószínűbb, hogy novemberben legalább 1,5, de legfeljebb 3 százalékos kiegészítő emelésről döntenek Farkas András nyugdíjszakértő szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRákapott a kormány a megszorításokra, pedig ez a kifejezés a szótárából is hiányzikA kiadáscsökkentések már a kormány fő politikai termékeinek számító programokat is elérik, de a fegyver- és cégvásárlásokról még válság idején sem tesz le.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány is látja, hogy baj van, de inkább áttolja 2024-re az idei költségvetés problémáitA lakosság vásárlóerejének csökkenése miatt brutálisan visszaestek a fogyasztáshoz kötődő adóbevételek, miközben egyre drágább az állam finanszírozása. Kockázatos manőverrel oldaná meg a bajokat a kormány.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDonald Trump is csettintene a jövő évi magyar büdzsé nyertese láttánCsaknem 29 százalékkal emelik a jövő évi költségvetésben a védelmi kiadásokat, amivel először emelkedhet NATO-kompatibilis szintre a költési arány.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz infláció jövedelem költségvetés minimálbér nyugdíj reálbér Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Bucsky Péter
2024. május 14. 05:48 Adat, Közélet

Az egyházak finanszírozásában is megvan a kormányzati kétharmad

Az egyházak gazdálkodása az egyik legnehezebben átlátható terület Magyarországon, pedig túlnyomórészt adófizetői forrásokból működtetik intézményeiket.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Al-Hilal István
2024. május 15. 19:01 Pénz

Teljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra is

A nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.