Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. június 27. 10:38 Adat

Rengeteg gyermek hal meg, ha nem sikerül gyorsan túllépni egy államcsődön

A koronavírus-járvány gazdasági következményei nyomán a szokásosnál több ország ment csődbe vagy jutott ennek közelébe, Srí Lanka például most próbál kijönni a csődből, míg Pakisztán éppen a Nemzetközi Valutaalaptól igyekszik életmentő forrásokhoz jutni.

Ezt a kifejezést általában átvitt értelemben használják, ám ebben az esetben a szó szerinti jelentése is helytálló. Egy a Reuters által a napokban idézett tanulmány adatai szerint ugyanis nő a gyermekhalandóság és csökken a várható élettartam a csődbe jutó országokban, azokban pedig különösen súlyosan, amelyek három év alatt sem tudnak kikeveredni ebből a helyzetből.

A Világbank gondozásában megjelent tanulmány 131, 1900 után bekövetkezett államcsőd következményeivel foglalkozik, és különösen a gyermekhalandósággal kapcsolatos adatok lesújtóak. Azokban az országokban, amelyek csődbe mentek, de három éven belül kikeveredtek ebből, 2,2 százalékkal nőtt a csecsemőhalandóság, ahol pedig ez nem sikerült – és átlagosan egy évtizeden keresztül fennállt a csődhelyzet -, ott 13 százalékkal. (Ahhoz a szintetikus kontroll módszerrel megállapított forgatókönyvhöz képest, mintha nem következett volna be a csőd.)

A tanulmányban is idézett viszonylag friss példa Venezueláé, ahol a 2017-es csőd után 70 százalékkal nőtt a csecsemőhalandóság (vagyis az egyéves koruk előtt meghalt kisgyermekek aránya.)

Az általános megállapításokra visszatérve, az életben maradtak is rövidebb életre számíthatnak, a várható élettartam egy évtizednyi csőd hatására 1,2 évvel (1,5 százalékkal) csökkent.

Természetesen a gazdaság teljesítménye is megszenvedi a csődöt: ezt követően az első évben 3,6 százalékkal, a másodikban 2,4 százalékkal marad el a kibocsátás a csőd nélkül kalkulálttól, egy évtizedet követően pedig egy főre vetítve 17 százalékkal kisebb a GDP, mint államcsőd nélkül lehetett volna.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTörténelme során először megy csődbe ma egy országSrí Lankának 78 millió dollárt kellene még ma törlesztenie, hogy ne következzen be az 1948-ban függetlenné vált ország első államcsődje, de erre lényegében semmi esély sincs.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkArgentína ismerős stratégiával lett világbajnok – az inflációbanArgentína száz éve a világ egyik leggazdagabb országa volt, ma közpénzügyi állatorvosi lóként ismert: magas infláció, sorozatos csődök, és a konszolidáció helyett a helyzetet rontó hatósági árak és tőkekorlátozások.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsőd szélére került egy ázsiai ország a kínai hitelek és a járvány miattEgyre közelebb kerül a fizetésképtelenséghez Laosz, miután devizatartaléka egymilliárd dollár alá csökkent, és több hitelminősítő is rontott a besorolásán.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat államcsőd halálozás Srí Lanka várható élettartam Venezuela Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.

Stubnya Bence
2024. május 9. 10:06 Adat

Uniós élmezőnyben van az összes magyar régió az autók számának növekedése alapján

Csak román régiók hagyták le a magyarokat a lakosságarányos autók számának bővülésében. A legszegényebb magyar régiókban volt a legnagyobb növekedés.

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 9. 13:33 Vállalat

A mostani miniválság mutatja, miért veszélyes az akkugyáraknak való kiszolgáltatottság

A hazai ipar és gazdaság erősen megérzi az akkumulátorok iránti kereslet mostani, enyhe gyengélkedését is, ami figyelmeztető jel a jövőre nézve.

Stubnya Bence
2024. május 9. 05:33 Közélet

A kormány és a multik sem járnak rosszul az ország gazdasági függőségével

A magyar és a lengyel nemzeti kormány is jobban támogatta a multik beruházásait az elődeinél. Egy új tanulmány szerint ez nem ellentmondás, az EU szabályaiból következik.

Hajdu Miklós
2024. május 8. 15:13 Pénz

A magas magyar áfa olyan drog, amiről nehéz lejönni

A kormány igyekszik minimalizálni a vállalati nyereségek adóztatását, emiatt nincs tér adócsökkentésekre sem a jövedelmeknél, sem a fogyasztásnál.