Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. június 16. 19:04 Világ

Irán ismét a világpiacra bocsátja az olaját, ami kihathat a benzinárra

Öt éve nem exportált annyi olajat Irán, mint mostanában, a szállítmányok döntően Kínába tartanak. Ráadásul az amerikai szankciók miatt elszigetelődő ország egyre jobba erősödik a Bloomberg szerint: például élénkülnek a kapcsolatai a regionális vetélytársaival, sőt Washingtonnal is óvatos egyeztetéseket kezdett.

Miért fontos ez? A többletkínálat megingathatja az olajpiacot. A megtorpanó gazdasági növekedés és az olcsó orosz szállítmányok hatásait ellensúlyozva igyekszik a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) megtámasztani az olajárat – Szaúd-Arábia például mérsékli kitermelését –, ezt teheti még nehezebbé az iráni termelés felfutása.

Számokban: az iráni olajszállítások jócskán megnőttek tavaly ősz óta, májusban elérték a napi 1,6 millió hordót az érvényben lévő amerikai szankciók ellenére. A termelés pedig elérte a napi 2,9 millió hordót az országban, ami a legmagasabb szint 2018 vége óta.

Mi várható? Miután Donald Trump 2018-ban kilépett a Teheránnal kötött atommegállapodásból, a szankciók alá vont Irán válságos helyzetbe került. A fokozódó termelés és kivitel a javuló külkapcsolatokkal párosulva azonban megerősítheti a féktelen infláció, a riál árfolyamának gyengülése és a keményvonalas Ebrahim Raiszi elnök elleni zavargások által sújtott gazdaságot.

  • A benzinárak kordában tartására törekedhet az amerikai kormány bizonyos feltételezések szerint az élénkülő iráni olajexport hallgatólagos tolerálásával.
  • Az olajár alakulása mégis kérdéses: Kína fellendülése gyorsulhat a második félévben, így az ország felszívhatja az iráni szállítmányokat a Nemzetközi Energia Ügynökség szerint – a kereskedők ugyanakkor szkeptikusak a kínálat szűkösségére utaló előrejelzésekkel szemben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar 80-as évekbe csúszik vissza éppen egy olajnagyhatalomAz amerikai szankciók miatt nincs vevő az olajra, így nem tudják kifizetni az importszámlát sem Iránban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár az oroszok is vizsgálják az olajárcsökkenés okait, mi várható a magyar kutakon?Jelentősen csökkent a héten a világpiacon meghatározó olajtípusok árfolyama, úgy néz ki, hogy egyelőre nem hatásos a globális olajkartell kitermeléscsökkentése.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKemény idők várnak a magyar autósokra a következő évtőlTavaly még hatósági árral védte a kormány az autósokat, jövőre viszont az egyik legmagasabb benzinárral találkozhatnak az autósok a magyar kutakon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Irán iráni atommegállapodás kőolaj olajár Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 15. 05:33 Világ

Nincs magyar vétó, csordogálni kezd Kijevbe a lefoglalt orosz vagyon

A 260 milliárd eurós, zárolt orosz jegybanki vagyon hasznából kaphat fegyvereket és más segítséget Ukrajna.

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 13:24 Vállalat, Világ

Ma még nagyobb jelentőséget kaphat a BYD magyar gyára

Amerika 100 százalékra emeli a vámot a kínai elektromos autókra, az EU is drasztikus lépésre készül, de a Szegeden gyártott BYD kocsik uniósak lehetnek.

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.