Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. május 4. 14:21 Pénz, Világ

Már az oroszok is vizsgálják az olajárcsökkenés okait, mi várható a magyar kutakon?

Jelentősen csökkent a nemzetközi piacokon meghatározónak számító Brent és West Texas Intermediate (WTI) olajtípusok tőzsdei árfolyama hétfő és csütörtök között. A Brent árfolyama csaknem 9, a WTI-é nagyjából 8 százalékkal esett vissza.

Felülnézet: Az árfolyamok eséséhez hozzájárult, hogy a vártnál gyengébb feldolgozóipari adat jött a héten Kínából, és a világ legnagyobb olajimporőrének gyengébb teljesítménye visszafogja az olaj keresletét. 

  • Az amerikai jegybank újra kamatot emelt szerdán emellett, ami rövid távon negatívan hat a növekedésre és szintén csökkenti az olajkeresletet.
  • A gyengébb globális gazdasági kilátások, és az ebből fakadó alacsonyabb várható energiakereslet miatt mindkét olajtípus árfolyama jelentősebb esésben van az év elejéhez képest is.

Miért fontos ez? A legnagyobb olajkitermelő országokat tömörítő Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) – többek között az Ukrajnával szembeni háborút az olajbevételeiből finanszírozó Oroszországgal kiegészülve – április elején jelentette be, hogy a világpiaci ár felhajtása érdekében májustól korlátozza a kitermelését.

  • Oroszország egész konkrétan azt ígérte, hogy fokozza a nyugati szankciókra adott válaszként márciustól megkezdett termeléscsökkenést, az olajpiaci kereskedők között ugyanakkor vannak, akik kételkednek abban, hogy betartották volna az ígéretüket.
  • Habár az áprilisi bejelentés után emelkedtek a határidős árfolyamok, a konkrét termeléscsökkenésnek egyelőre nem volt nagy hatása az elmúlt napok fejleményei alapján.

Reakció: Szerdán az orosz miniszterelnök-helyettes, Alexander Novak azt mondta, Oroszország tartani fogja magát a beígért termeléscsökkentéshez, és hogy folyamatosan figyelik az árfolyamok alakulását és elemzik az esés okait, hozzátéve, hogy az árak esése csak rövidtávú jelenség lehet.

A világpiaci áraknak a magyarországi kiskereskedelmi árak alakulására is van hatása, és a héten már péntektől jelentős csökkenés jöhet a hazai üzemanyagárakban.

  • A Holtankoljak.net szerint a 95-ös benzin átlagára 580-ról 570 forintra csökkenhet literenként, a gázolajé pedig 567-ről 549-re.

Hosszabb távon ugyanakkor jóval nagyobb csökkenésre nem lehet számítani – mondta Grád Ottó a Della podcastban.

  • A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint A következő hónapokban 550 és 600 forint között mozoghat majd a benzin ára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPutyin az olaj drágulásában bízik, de a kisebb kitermelők ennek keresztbe tesznekKellene a pluszbevétel az orosz költségvetésbe, de a Nemzetközi Energiaügynökség nem számít arra, hogy drágul idén a kőolaj a mostani szintről.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSokan nem hiszik el, hogy még drágább lesz az olajA piaci mozgások szerint sokan kételkednek benne, hogy az OPEC+ kitermelést csökkentő lépése tartósan képes megtámasztani a nyersanyag árfolyamát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ gázolaj olaj OPEC Oroszország tankolás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Trippon Mariann
2024. március 25. 16:18 Pénz

Veszélyes szinteken a forintárfolyam, mi lesz így a kamatokkal?

Legutóbb még úgy ítélhette meg a jegybank, hogy márciusban is lehetősége lesz egy százalékponttal vágni, közben azonban megváltoztak a piaci folyamatok.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.