Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. április 18. 15:36 Világ

Felfújható tankokat és egyéb kamufegyvereket is bevet az ukrán hadsereg

A harctéri álcázás és trükkös katonai megtévesztés lényegében egyidős a háborúzással, és érdekes módon sok esetben a technikai fejlődés hívja életre a legegyszerűbb álcázási technikákat: a műholdról megfigyelt és hőkamerás drónokkal támadott harctereken egyre jobban megéri

felfújható áltankokat is bevetni.

A magas minőségű, felfújható csalitankok ugyanis képesek megtéveszteni még a részletgazdag képet adó kamerákat és érzékelőket is, mondta az Economistnak az ukrán kormány tanácsadója, Anton Geracsenko. 

A lap szerint HIMARS rakétaegységek fából készült másolatainak megsemmisítése állhat amögött is, hogy az orosz hadsereg több ilyen egység kilövéséről számolt be, míg az ukrán hadsereg állítása szerint egyet sem veszítettek el a harctéren. 

Az ilyen fa másolatokról akár 5 méterről sem lehet megállapítani, hogy hamisak. Ugyanakkor az ukrán hadsereg egyre több professzionális felfújható csalitankot is bevet, állítja a Come Back Alive nevű NGO, amely az elmúlt években több felfújható prototípus kidolgozásában részt vett.

A cég állítása szerint a felfújható áltankok, fegyverek sokkal könnyebben mozgathatók, elférnek egy hátizsákban, és nagyon gyorsan felállíthatók.  

Egy másik cég, a cseh Inflatech munkatársa úgy fogalmazott: “rádugod a kompresszorra, és 10 perc múlva van egy tankod.”

Természetesen a módszert nem csak az ukrán hadsereg használja. Az orosz hadsereg is próbálkozott már felfújható vadászgépekkel, hogy légitámasztpontnak álcázzanak egy területet a műholdképeken.

Az Inflatech – amely esetenként a drónok hőkameráit megtévesztő fényvisszaerővel és akár radarjeladóval is felszereli az álfegyvereit –, megrendelései 30 százalékkal nőttek a háború kezdete óta. 

Geracsenko azt mondta, hogy a csalitankokkal képesek tompítani az ukrán tüzérséget a levegőből tizedelő orosz Lancet drónok pusztítását. Ráadásul a felfújható kamucélpontok arra is jók, hogy megosszák az ellenség kapacitásait. Ha pedig arra kényszerítik az ellenfelet, hogy pazarolják az erőforrásaikat, az hosszú távon hozzájárul a gazdasági kifárasztáshoz is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJobb az orosz fegyver, mint az amerikai? Van ilyen Ukrajnában, és egyre fontosabbAz ukránoknak egyelőre nincs igazán hatékony válaszuk az orosz Lancet kamikaze drónokra, amelyek egyre nagyobb pusztítást végeznek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ háború hadsereg orosz-ukrán háború tank Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.