Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. április 12. 16:05 Közélet, Világ

Lehetne és kellene is csökkenteni az orosz gázfüggőséget, de a kormány nem törekszik rá

Az idén sem elsősorban azon fog dolgozni a kormányzat, hogy diverzifikálja az ország gázbeszerzéseit, holott szakértők szerint egyértelműen erre lenne szükség. Néhány éve még Szijjártó Péter is ezt szorgalmazta, a külügyminiszter tegnapi bejelentése szerint azonban az idén még inkább az oroszra építik az ellátást.

Miről van szó? Szijjártó Péter kedden Moszkvában tárgyalt, ahol a hazai gázellátást érintő ügyekről is egyeztetett Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettessel. A magyar külügyminiszter tegnapi tájékoztatása szerint az alábbiakról egyeztek meg:

  • A Gazprom szükség esetén a hosszú távú szerződésben rögzített mennyiségen felül is szállít gázt Magyarországra.
  • Ha ismét emelkedne a gáz ára, a magyar vevőnek ezentúl is lehetősége lesz késleltetve fizetni.
  • A Török Áramlaton, déli irányból továbbra is zavartalan lesz a gázszállítás Magyarország felé.

Magyarázat: Az egyeztetés szükségességét Szijjártó Péter azzal indokolta, hogy „az energiaellátás ügye fizikai kérdés és nem politikai”, így Magyarország rá van utalva az orosz gázra.

  • Márpedig szakértők szerint 2023 telén, ha nem alakul olyan kedvezően a helyzet, mint legutóbb, akkor tényleg Európa-szerte gond lehet az ellátással.

Számokban: A probléma csak az, hogy ennek az érvelésnek az első fele egész biztosan nem igaz, a második pedig egyelőre csak feltételezés.

  • Bár Szijjártó szerint tavaly a hazánkba érkező földgáz 80-85 százaléka érkezett Oroszországból, a hivatalos külkereskedelmi adatok szerint ennél sokkal kevesebb.
  • Az orosz import kevesebb mint 5,3 milliárd köbméter volt, ami lényegében megegyezik az állami szereplők vásárlásaival.
  • Persze a közvetett orosz import (amely egy más nemzetiségű kereskedőn keresztül fut be) lehet ennél több, de a 80-85 százalék így is soknak tűnik, főleg, hogy a nem állami beszerzéseknél már tavaly megindult az orosz gáz kiváltása.

Mi változott? Szijjártó arról is beszélt, hogy ha nem lenne a hazánkba Oroszországból dél felől gázt szállító Török Áramlat, akkor lehetetlen lenne Magyarország földgázellátása. Ezért is fizikai kérdés az energiaellátás ügye. Ez azonban teljesen valótlan állítás.

  • Orosz gáz Ukrajnán keresztül is jöhetne Magyarországra. Szlovákiába most is szállítanak Ukrajnán keresztül, Magyarországra pedig az olaj jön abból az irányból.
  • Teljesen egyértelműen van kapacitás nyugati gáz szállítására is Magyarország felé, és ősszel le is lehetett követni, ahogyan ez megtörténik.
  • Az átalakuló európai beszerzés miatt az elmúlt egy évben is látványosan változott a gáz áramlási iránya a kontinensen.
  • Jelentős beruházásokkal elkezdtek felszámolni olyan szűk keresztmetszeteket is a hálózaton, amelyek eddig pont a régiónk gázzal való ellátását nehezítették nyugati irányból.

Abban igaza van Szijjártó Péternek, hogy a 2023-as téli ellátás továbbra is kérdőjeles. Bár a kilátások sokkal jobbak, mint tavaly ilyenkor, az orosz szállítások visszaesése miatt erősen kérdéses, milyen ütemben gyűlik majd a gáz nyáron az európai tárolókba.

  • Fontos az is, hogy mennyire lesz meleg és csapadékos a nyár: az aszály nem tenne jót a tartalékolásnak.

Miért fontos? Szakértők szerint a következő időszak nagy kihívása Magyarország számára, hogy diverzifikálja gázbeszerzéseit, azaz ne egy helyről vásárolja a földgázt. Korábban – akárcsak Európa – hazánk sem helyezett erre kellő hangsúlyt, ami jelentős szerepet játszott az elmúlt másfél év energiaválságában.

  • Négy évvel ezelőtt még Szijjártó Péter is hangsúlyozta ennek jelentőségét. Úgy fogalmazott, hogy

„Magyarország nemzetbiztonsági és gazdasági érdekeit is az szolgálja, ha minél több forrásból tudná beszerezni a gazdaság működtetéséhez és a lakosság igényeinek kielégítéséhez szükséges gázmennyiséget”.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSokkal többet fizetünk az orosz gázért, mint a máshonnan érkezőértTavaly év végén akadt olyan hónap, amikor az orosz importgáz átlagára több mint duplája volt a más országokból behozott gázénak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTovábbra is Magyarországra jön a legdrágábban az orosz gázJanuár volt zsinórban a negyedik olyan hónap, amikor az adatot közlő uniós országok közül hazánkba érkezett a legdrágábban az orosz földgáz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár nem Magyarország osztja szét az orosz földgáztAz orosz gáz balkáni elosztása helyett a jövőben a balkáni gáz más régiós országokba történő eljuttatása lesz a magyar hálózat fő feladata.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ földgáz gázbeszerzés gazprom orosz gáz Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.