Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. március 31. 15:10 Vállalat

Az amerikai piacot is egyre inkább beveszi a Debrecenben gyárat építő CATL

A Tesla a Debrecenben is beruházó CATL-el közös akkumulátorgyár építéséről egyeztetett a napokban a Fehér Házban a Bloomberg értesülései szerint. A két cég közötti együttműködés nem előzmények nélküli, a Ford a múlt hónapban jelentette be új gyárberuházását Michiganben, ami bár tulajdonjogi szempontból az amerikai céghez köthető, a kínai gyártótól licencelt technológiával valósulhat meg – a Tesla és a CATL között is hasonló megállapodás körvonalazódhat.

Az egyre élesebb versennyel szembesülő Tesla a 22 milliárd dolláros készpénzállományából finanszírozhatja a termelés bővítését és a költségek csökkentését célzó beruházást, aminek sikerét az a lítium-vasfoszfát használatán alapuló akkumulátortechnológia adhatja, amiben a nyugati akkumulátorgyártókkal szemben a CATL-nek jelentős gyakorlata van. A gyár Texasban épülhet meg, és a Tesla ottani összeszerelő üzemét láthatja majd el a kínai technológiával készült akkumulátorcsomagokkal.

A Tesla és a CATL közötti megállapodás – hasonlóan a Ford és a CATL együttműködéséhez – komoly politikai visszhangot kaphat, az Egyesült Államok törvényhozása ugyanis az autóipar Kínára utaltságának mérséklésén igyekszik. Az egyik vonatkozó törvény záradéka szerint például nem járnak adókedvezmények olyan elektromos járművek vásárlásakor, amelyek akkumulátoraiban kínai részegységek találhatók. Ezt a célt viszonylagos konszenzus övezi az amerikai politikában, a Ford beruházását például demokrata és republikánus szenátorok is kifogásolták, a kínai vállalat amerikai támogatásokból képződő bevételeit firtatva.

A hírt, illetve a beruházás helyszínét hivatalosan egyik szereplő sem erősítette meg, a CATL részvényárfolyama mindenesetre 2,3 százalékot emelkedett pénteken.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk64 millió forintba kerül egy akkumulátorgyári munkahely a magyar állam számáraSokféle formában támogatja a kormány az akkumulátorgyárak letelepedését, és az összegek is olyan jelentősek, hogy abból több évnyi bért ki lehet fizetni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA legfontosabb dokumentum alapján továbbra is zavaros a debreceni akkuüzem vízfogyasztásaA teljes vízfogyasztással és a felhasznált víz forrásával kapcsolatban sem tisztáz minden nyitott kérdést a kínai akkuüzem környezethasználati engedélye.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország az akkumulátorgyártásban is az olcsó munkaerőre és erőforrásokra építHogy futott fel itthon az akkugyártás? Milyen hatása van ennek az ország világgazdasági pozíciójára és a munkaerőpiacára? A G7 Podcast vendége Czirfusz Márton.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat akkumulátorgyár catl elektromos autó tesla Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.