Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. március 9. 15:44 Pénz

Pont került annak a pszichológiai vitának a végére, hogy boldogít-e a pénz

A Proceedings of the National Academy of Sciences márciusi számában megjelent egy tanulmány, mely két korábbi, egymásnak ellentmondó kutatás eredményeit próbálta közös alapra hozni. A tanulmányt többek között a Nobel-díjas pszichológus, Daniel Kahneman jegyzi. 

Kahnemanék már 2010-ben is vizsgálták a boldogság és az anyagi jólét közötti összefüggést. Az akkori megállapításuk az volt, hogy a több pénz nem feltétlenül jelent egyet a nagyobb boldogságérzettel, de a kevesebb pénz mindenképpen negatív érzéseket szül. Az ő kutatásuk szerint nagyjából 75 ezer dollárnál (itt éves, bruttó bevétellel számoltak) van egy láthatatlan határ, amit átlépve igazából nem számottevő mértékben nő a boldogság, egészen pontosan a boldogság érzése többé nem feltétlenül pénzben megváltható dolgoktól növekszik.

A most megjelent tanulmány másik szerzője, Matthew Killingsworth szintén vizsgálta ugyanezt a kérdést korábban, csakhogy ő más eredményre jutott. Ő nem talált olyan összeget, ami fölött a boldogságérzet platóra kerül, szerinte az folyamatosan növekszik, ahogy valaki egyre gazdagabb. 

Az új tanulmány ezt a két, egymásnak ellentmondó megállapítást próbálta finomhangolni.

Meglátásuk szerint a boldogság platóra kerülhet ugyan, de ez csak az emberek 15-20 százalékát érinti, akik egyébként is boldogtalanabbak a mindennapjaik során. Az ő boldogságérzetük 100 ezer dollárig látványosan nő, onnantól kezdve viszont a pénz már kevésbé tényező, ám az addig is meglévő, negatív érzéseket okozó dolgok (depresszió, egészségügyi problémák, vagy akár csak egy szakítás/válás okozta trauma)  megmaradnak. 

A skála másik végén azok vannak, akik egyébként is boldogabbak, az ő boldogságérzésük viszont még 100 ezer dollár felett is növekszik.

“Alacsony jövedelem esetén a boldogtalan emberek számára a jövedelem növekedése rövid távon nagyobb boldogságot okoz, mint azoknak, akik alacsony jövedelmük ellenére is boldogok tudnak lenni. Azonban magas jövedelem esetén a további bevételnövekedés az egyébként is boldog emberek számára nagyobb mértékben növeli a boldogságérzetet, mint azoknak, akik egyébként boldogtalanok.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.