Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. február 23. 11:56 Világ

Négy óra a várható élettartam a fronton egy Ukrajnában harcoló amerikai ex-tengerészgyalogos szerint

Minden eddiginél hevesebb tüzérségi tűz jelzi, hogy megindulhatott az oroszok újabb előrenyomulása Ukrajnában. “A helyzet elég rossz. Az a mennyiségű tüzérségi tűz és páncélos jármű, amit a napokban látunk, szerintem jelzi, hogy elkezdődött az újabb offenzíva.” – mondta az ABC News-nak Troy Offenbecker, aki korábban az amerikai hadsereg tengerészgyalogságánál szolgált, csatlakozott ahhoz a nemzetközi légióhoz, mely az ukránok segítségére sietett az invázió kezdetén. 

Offenbecker egysége Bahmut környékén harcol az oroszokkal, szerinte elképesztően kaotikus a helyzet, ezt egyébként jól jelzi, hogy Bahmutot most húsdarálónak is hívják, bár az orosz híradásokkal ellentétben a város még nem került a kezükre.

"A frontra kerülő katona várható élettartama nagyjából négy óra lehet."

– tette hozzá. Az egykori tengerészgyalogos szerint Bahmutban még mindig sok a civil lakos, akiknek nincs hová menniük.

A húsdaráló kifejezés nem csak az ukránok, de az oroszok számára is helytálló, mert ide összepontosítják támadásaikat. Korábban érkeztek hírek arról, hogy a Wagner-csoport a frissen, börtönökből toborzott, rosszul képzett zsoldosait küldi előre, hogy lekössék az ukrán tűzerőt, és megnyissák az utat a jobban képzett harcosoknak. 

Az ukrán hírszerzés szerint Putyin arra utasította a hadsereg vezetését, hogy március végéig foglalják el Donyeck és Luhanszk megyék egészét. A holnapi napon lesz az eredetileg háromnaposra tervezett, különleges katonai műveletnek titulált orosz támadás első évfordulója. A második világháború óta ez a legnagyobb szárazföldi konfliktus Európában, mely ukránok millióit üldözte el otthonaikból, falvakat, egész városokat elpusztítva. Tavaly szeptemberben Vlagyimir Putyin többször is kijelentette, ha kell, Oroszország akár atomfegyverek bevetésével is megvédi magát. A háború az évforduló közeledtével még inkább ki van téve az eszkalálódásnak, a napokban Putyin vendégül látta Wang Yi kínai államtanácsost, ahol kiderült, hogy a kínai elnök, Hszi Csin-ping is Oroszországba látogathat. Kína eddig csak óvatosan foglalt állást a konfliktusban, ám ha a tárgyalások eredményeképpen Kína és Oroszország szövetsége szorosabb lesz, akár fegyveres támogatás tekintetében, az merőben új helyzetet teremthet – erről Wang a híradások szerint nem beszélt, azt mondta, hogy Kína konstruktív és részrehajlás nélküli szerepet kíván felvenni a krízis rendezése érdekében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSosem volt olyan magas az ukrajnai háború eszkalációjának lehetősége, mint mostAz USA szerint Kína fontolgatja, hogy fegyverekkel támogassák az oroszokat. Kína szerint ez hazugság, de szorosabbra fognák a kapcsolatot Oroszországgal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJön a háború kritikus szakasza: napokon belül indulhat a nagy orosz offenzívaA reménytelen helyzetbe kerülő ukrán egységekben egyre több a dezertálás.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ bahmut háború Oroszország Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.