Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. január 31. 11:24 Vállalat

Már nem a posta számít a legnagyobb munkaadónak Lengyelországban

Sok országban hagyományosan a nemzeti postavállalat volt a legnagyobb foglalkoztató, Lengyelországban azonban ez most már nincs így: a Biedronka kiskereskedelmi lánc megelőzte.

Ennek egyik oka a posta – idehaza is megfigyelhető – létszámcsökkenése: míg 2020-ban még közel 75 ezer ember dolgozott a vállalatnál, ez mostanra mintegy 67 ezerre csökkent, részben az önkéntes távozást bátorító program nyomán.

Közben a Biedronkának már több mint 80 ezer dolgozója van, így valószínűleg nem teljesen friss fejlemény a helycsere a munkaadói rangsor élén, de a lengyel sajtó most figyelt fel erre a változásra. Nem meglepő módon több mint 90 százalékuk a boltokban dolgozik, mintegy hatezren a logisztikai központokban, míg körülbelül háromezren irodai munkát végeznek. Közülük egyébként kétezren külföldiek, nagyrészt ukrán állampolgárok.

A különbség valószínűleg nő majd, mert a Biedronka további bővülésre készül, újabb üzleteket tervez nyitni az év végén meglévő 3395 bolt mellé. A nagy lengyel foglalkoztatók között érdemes még megemlíteni a nemzeti olajvállalatnak számító PKN Orlent, amely 65 ezer embert foglalkoztat.

Idehaza tavaly év közepi állapot szerint így nézett ki a legnagyobb foglalkoztatók rangsora, Mészáros Lőrinc cégcsoportját egy szereplőnek véve:

A tendenciák alapján nem kizárt, hogy idehaza is helycsere lesz, a Magyar Posta létszámának alakulása így nézett ki az utóbbi tíz évben:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAzokat a közműcégeket vagy akár bankokat is segélyezed, amelyeknek nem vagy ügyfeleA Magyar Posta egyre nehezebben, olykor egyáltalán nem tudja kitermelni azt a veszteséget, amelyre az állam kényszeríti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJön a postás, elvisz sétálni és lenyírja a füvetPlüssmackó, tejszínhab, csoki, könyv, vízfesték. Egy nagyobb magyarországi posta eladóterében az utóbbi években ezek a termékek is megjelentek, de ez még mind semmi ahhoz képest, ami jöhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsúnya bukás lett a drónos csomagkézbesítés nyolc éve tartó kísérlete, maradnak a postásokEurópa vezető csomagszállító cégóriása, a német DHL nem tudta megoldani a technikai provlémákat, és abbahagyja a kísérletezést.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat foglalkoztatott foglalkoztatottság kiskereskedelem Lengyelország Magyar Posta posta Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.