Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Csütörtökön épp Herszon elektromos hálózatát érte orosz támadás, egy pillanatra sem lélegezhetnek fel tehát az ukrán infrastruktúra helyreállításán igyekvő szakemberek. Sőt, még ha sikerül is helyreállítani a károsodott közműszolgáltatást – szerdán például az érintett fogyasztók 20 százalékánál sikerült visszakapcsolni az energiaellátást –, akkor is jó eséllyel teheti semmissé a munkájukat egy újabb találat.

Az ukrán energiaellátás folyamatos orosz tűz alatt van

– nyilatkozta a helyzettel kapcsolatban az energiaellátási és lakhatási ügyekért felelős Andriy Herus a Bloomberg összefoglalója szerint. Herus hozzátette, hogy a szakemberek legnagyobb igyekezete mellett is fél évbe telhet az infrastruktúra helyreállítása, vagyis az idei tél során erre már aligha kerülhet sor.

Az ukrán tél márpedig meglehetősen kemény, december és március között -5 és 2 Celsius-fok között alakul az átlaghőmérséklet, de alkalomadtán ennél sokkal hidegebb is lehet.

Az ukrán lakosságot sötétbe és fagyba kényszerítő orosz hadműveleteket bizonyos vezetők háborús bűnként értékelik, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter állítása szerint azonban az Ukrajna haderejét kiszolgáló energetikai infrastruktúrát támadják – az ukránok közlése szerint ugyanakkor a katonai egységeik energiaellátása független a hálózattól, így a támadóképességüket nem érinti a közművek rombolása.

Ezzel szemben mostanra országszerte hatmillióan maradtak energiaellátás nélkül, a probléma a héten összesen 520 települést érintett. Kijevben és Herszonban a hatóságok a városok elhagyására biztatják az ott lakókat, Vitalij Klicsko kijevi polgármester felhívása szerint aki teheti, jobban jár, ha vidéki, családi házakban élő rokonoknál, ismerősöknél húzza meg magát átmenetileg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMindent megtesznek az ukránok, de egyre nehezebben tudnak úrrá lenni a közművek rombolásánEgyelőre alkalmazkodik a lakosság az akadozó közműszolgáltatásokhoz, de ez egyre nagyobb kihívás az áramhálózatot érő rendszeres orosz rakétacsapások közepette.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ áramszünet orosz-ukrán háború orosz-ukrán konfliktus Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.