Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. november 25. 13:34 Világ

Mindent megtesznek az ukránok, de egyre nehezebben tudnak úrrá lenni a közművek rombolásán

Az ukrán közműveket ért orosz támadások megdöbbentő helyzetek és dilemmák elé állítják a lakosságot a hétköznapok során. Ismétlőnek a kimaradások az energia- és a vízellátásban, továbbá a telekommunikációs szolgáltatásokban is, a nehézségekhez tehát sok tényező mérlegelésével lehet csak alkalmazkodni: Ukrajna volt gazdasági minisztere, Timofij Milovanov például azon lamentált a napokban, hogy érdemes-e az erkélyen összegyűlt hóval pótolnia a víztartalékokat, vagy az ajtónyitogatás és a hóolvasztás kihűti a fűtetlenül maradt lakását. A másik lehetőség az utcán osztott víz vételezése, ami főleg a társasházak magasabb emeletein élők számára jelent tartogat kihívásokat, hiszen a liftek sem működnek.

A kimaradások nemcsak az otthonokban, hanem a munkahelyeken is súlyos problémákat okoznak. Előfordul, hogy az operáló orvosok a műtéteket elemlámpák fényénél kénytelenek befejezni, az áramszünet bekövetkeztekor elinduló aggregátorok ugyanis csak a betegek életben maradását biztosító eszközöket látják el elektromossággal, amint az kiderül a The New York Times beszámolójából. Az éttermek és az üzletek is igyekeznek nyitva tartani, akár gyertyafényben is, ahogy a bányákban sem áll le a munka – ha elmegy az áram, kézi csörlőkkel hozzák felszínre a mélyben dolgozókat.

Noha Milovanov beszámolója szerint, ha nem gondolkodik túl sokat a körülményeken, normálisan telnek a napjai, az amerikai lapnak nyilatkozó szakértők szerint egyre nehezebb lesz megbirkózni a kimaradásokkal. Az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet ukrajnai vezetője elmondta, hogy tiszta víz és fűtés hiányában egyre többen szorulhatnak egészségügyi ellátásra, miközben az akadozó ellátás a gyógyító intézmények munkáját is hátráltatja. Egy kijevi szívkórház igazgatója hozzátette továbbá, hogy a vízhiány alatt csak sürgősségi beavatkozásokat végeznek.

A lerombolt létesítmények helyreállítása is fokozódó kihívást jelent, hiszen az oroszok módszeresen, visszatérően pusztítják az áramhálózatot, miközben az időjárás is téliesre fordult. Szerdán az összes ukrán atomerőmű kiesett az ellátásból, amire még nem volt példa, így péntek reggel a kijevi lakások felében még mindig nem volt áram, és a fűtés is akadozott, a fővárosi vízszolgáltatást viszont ekkorra sikerült újraindítani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIlyen körülmények között telnek a hétköznapok Kijevben, mióta az oroszok a civil infrastruktúrát is pusztítjákUgyan az ukrán haderő sikereket ér el a fronton, ez egyelőre nem változtat Moszkva stratégiáján, aminek lényege, hogy elviselhetetlenné tegye a civil életet és megtörje a helyi közösségeket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNéha nem jön az olaj, megint látszik a Barátság vezeték kockázataMinden érintettnek az az érdeke, hogy az orosz olaj eljusson Kelet-Európába, de a háború olyan szakaszba lépett, amikor ez már egyáltalán nem garantálható.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDerékba törte a fizetések nagyon gyors emelkedését a háború kitörése UkrajnábanBizonyos ágazatokban meredeken csökkent a fizetések reálértéke Ukrajnában, a közszféra ugyanakkor viszonylag ellenálló a háborús inflációval szemben.

Világ áramkimaradás kijev orosz-ukrán háború Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2023. január 27. 11:11 Világ

Jövőre indul a szigorítás Lengyelországban, kitiltják a fővárosból a régi autókat

Kezdetben csak a legöregebb autókat érinti a korlátozás, de hamarosan a ma modernnek számító gépkocsik is Varsó belvárosán kívül rekedhetnek.

Avatar
2023. január 26. 15:30 Világ

Annyi kutyát vettek az járvány alatt az Egyesült Államokban, hogy az átlagbér kétszeresét lehet megkeresni kutyasétáltatásból

Forintra átszámolva tízmilliókat is kereshet az, aki az irodába visszaűzött munkavállalók otthon maradt kedvenceit sétáltatja.

Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

Egy hidegbetörés miatt három szénerőművet is készenlétbe állítottak, de végül nem volt rájuk szükség. 3 millió fontot osztanak ki a spórolásért a résztvevőknek.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Váczi István
2023. január 26. 11:05 Támogatói tartalom, Vállalat

Vége a 30 békeévnek, alaposan átalakul a világkereskedelem

Az előttünk álló években lassabban nő majd a világgazdaságnál a nemzetközi kereskedelem, miközben jelentősen megváltoznak az áruforgalom uralkodó irányai – derül ki a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég friss tanulmányából.

Bucsky Péter
2023. január 26. 04:34 Közélet, Pénz

Az elmaradt tanári béremelés árához mérhető veszteséget okoz a NER-cégeket is segítő jegybanki program

Bárhogy is számolunk, a növekedési kötvényprogram költsége százmilliárdos nagyságrendű. A nyertesek közt sok a kormányközeli vállalat, a veszteséget jó eséllyel az adófizetőknek kell állniuk.