Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. november 25. 13:34 Világ

Mindent megtesznek az ukránok, de egyre nehezebben tudnak úrrá lenni a közművek rombolásán

Az ukrán közműveket ért orosz támadások megdöbbentő helyzetek és dilemmák elé állítják a lakosságot a hétköznapok során. Ismétlőnek a kimaradások az energia- és a vízellátásban, továbbá a telekommunikációs szolgáltatásokban is, a nehézségekhez tehát sok tényező mérlegelésével lehet csak alkalmazkodni: Ukrajna volt gazdasági minisztere, Timofij Milovanov például azon lamentált a napokban, hogy érdemes-e az erkélyen összegyűlt hóval pótolnia a víztartalékokat, vagy az ajtónyitogatás és a hóolvasztás kihűti a fűtetlenül maradt lakását. A másik lehetőség az utcán osztott víz vételezése, ami főleg a társasházak magasabb emeletein élők számára jelent tartogat kihívásokat, hiszen a liftek sem működnek.

A kimaradások nemcsak az otthonokban, hanem a munkahelyeken is súlyos problémákat okoznak. Előfordul, hogy az operáló orvosok a műtéteket elemlámpák fényénél kénytelenek befejezni, az áramszünet bekövetkeztekor elinduló aggregátorok ugyanis csak a betegek életben maradását biztosító eszközöket látják el elektromossággal, amint az kiderül a The New York Times beszámolójából. Az éttermek és az üzletek is igyekeznek nyitva tartani, akár gyertyafényben is, ahogy a bányákban sem áll le a munka – ha elmegy az áram, kézi csörlőkkel hozzák felszínre a mélyben dolgozókat.

Noha Milovanov beszámolója szerint, ha nem gondolkodik túl sokat a körülményeken, normálisan telnek a napjai, az amerikai lapnak nyilatkozó szakértők szerint egyre nehezebb lesz megbirkózni a kimaradásokkal. Az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet ukrajnai vezetője elmondta, hogy tiszta víz és fűtés hiányában egyre többen szorulhatnak egészségügyi ellátásra, miközben az akadozó ellátás a gyógyító intézmények munkáját is hátráltatja. Egy kijevi szívkórház igazgatója hozzátette továbbá, hogy a vízhiány alatt csak sürgősségi beavatkozásokat végeznek.

A lerombolt létesítmények helyreállítása is fokozódó kihívást jelent, hiszen az oroszok módszeresen, visszatérően pusztítják az áramhálózatot, miközben az időjárás is téliesre fordult. Szerdán az összes ukrán atomerőmű kiesett az ellátásból, amire még nem volt példa, így péntek reggel a kijevi lakások felében még mindig nem volt áram, és a fűtés is akadozott, a fővárosi vízszolgáltatást viszont ekkorra sikerült újraindítani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIlyen körülmények között telnek a hétköznapok Kijevben, mióta az oroszok a civil infrastruktúrát is pusztítjákUgyan az ukrán haderő sikereket ér el a fronton, ez egyelőre nem változtat Moszkva stratégiáján, aminek lényege, hogy elviselhetetlenné tegye a civil életet és megtörje a helyi közösségeket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNéha nem jön az olaj, megint látszik a Barátság vezeték kockázataMinden érintettnek az az érdeke, hogy az orosz olaj eljusson Kelet-Európába, de a háború olyan szakaszba lépett, amikor ez már egyáltalán nem garantálható.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDerékba törte a fizetések nagyon gyors emelkedését a háború kitörése UkrajnábanBizonyos ágazatokban meredeken csökkent a fizetések reálértéke Ukrajnában, a közszféra ugyanakkor viszonylag ellenálló a háborús inflációval szemben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ áramkimaradás kijev orosz-ukrán háború Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. február 21. 15:22 Vállalat, Világ

Újabb országban mondták ki, nem munkavállalók az ételfutárok, de bekerülhetnek az ágazati kollektív szerződésbe

Hiányzik az unióban az egységes szabályozás, a finn bíróság a magyarral megegyező állásfoglalást hozott.

Mészáros R. Tamás
2024. február 21. 04:34 Világ

Külföldi tudással, hajóflottával és jüanelszámolással terjeszkedne a kínai autóipar

A kínai állam tervei között szerepel a külföldi kutatás-fejlesztés, az értékesítési- és szervízhálózatok, valamint a jüanalapú pénzügyi infrastuktúra kiépítése az autóexport ösztönzése érdekében.

Mészáros R. Tamás
2024. február 17. 04:38 Világ

Trump NATO-fenyegetése régi stratégia, de eddig nem hallgatott rá Európa

Az amerikai elnökök az 1950-es évek óta próbálják rávenni a NATO-tagokat, hogy költsenek többet a védelemre, de a nyilvános fenyegetések eddig nem működtek.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. február 22. 04:34 Vállalat

Mostantól biztosan nem Orbán kötélbarátja felügyeli a lakásod

Eladta egyik meghatározó biztonsági cégét Garancsi István. A tranzakcióval a piac lényegében kétszereplőssé vált, ráadásul a két óriáscég más-más szegmensekben aktív.

Stubnya Bence
2024. február 21. 10:01 Közélet

Európai rekorder lenne Magyarország, ha sikerülne a kormány terve

85 százalékra emelkedhet a kormány tervei szerint a foglalkoztatottsági ráta. Tartalék azonban csak a 25 év alattiakban és az 55 év felettiekben van.

Bőgel György
2024. február 20. 15:27 Vállalat

Mit tanulhatnak magyar vállalkozók a Kifli-anyacég sikeréből?

Adva volt egy gyorsan táguló piaci rés, a lehetőség felismerése azonban még kevés a nemzetközi piaci sikerhez, amit a Rohlik tíz év alatt elért.