Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. november 15. 13:02 Világ

Ilyen körülmények között telnek a hétköznapok Kijevben, mióta az oroszok a civil infrastruktúrát is pusztítják

Mióta az orosz támadások célpontja a civil lakosság számára is kritikus infrastruktúra – áramfejlesztők, erőművek – az ukrán fővárosban rendszeresek az áramkimaradások: a vendéglátóhelyeken az ételeket nem ritkán gázpalackos kempingfőzőn, a teát és kávét még reggel felforralt meleg vízből készítik.

Az ilyen kávézókban a fogyasztás 86 százalékkal esett múlt héthez képest. 

Az olcsó házi generátorok elfogytak az országban, a kijeviek lengyel ismerősöktől, rokonoktól kérik, hogy küldjenek egyet. 

Több étteremben hideg ebédmenüt vezettek be, a kávézókban gyertya ad némi fényt, az utcák sötétek.

Ugyan az ukrán haderő sikereket ér el a fronton, ez egyelőre nem változtat Moszkva stratégiáján, aminek lényege, hogy elviselhetetlenné tegye a civil életet és megtörje a helyi közösségeket.

Az elmúlt hetekben az orosz támadások az ukrán villamosenergia-hálózat 40 százalékát érintették. A kijevi régióban a legsúlyosabb a helyzet, a főváros nagy részén egy átlagos napon legalább 12 órán keresztül nincs áram, a különböző kerületeknek 4 órás tervezett áramkimaradással kell megküzdenie, és átlagosan 6 nappali munkaóra telik el áram nélkül Kijevben.

A város mintegy ezer melegedőt állított fel, arra az esetre, ha a fűtést is nélkülözni kell. Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko azt mondta a Wall Street Journalnak: ha a város elektromos ellátása összeomlik, a mintegy 3 millió lakost evakuálhatják.

Ez a forgatókönyv ugyanakkor nem valószínű: az elektromos hálózat javítása zajlik, és az ukrán légvédelmi erőkhöz ezen a héten érkezik meg az új norvég-amerikai fegyverrendszer, amivel hatékonyabban védekezhetnek az orosz légicsapások ellen. 

A lakosok mindenesetre elszántak és a lapnak arról beszéltek, hogy kitartanak, akkor is, ha ez azt jelenti, hogy pontosan meg kell tervezniük az áramkimaradásokhoz képest a vákumos tartósítást vagy a napi tisztálkodást. Azok, akiknél van még áram, áthívják az ismerőseiket, akiknél nincs.  A nagyobb háztömbök liftjeibe zseblámpát és ételt helyeztek el, arra az esetre, ha valaki véletlenül a liftben ragadna egy áramkimaradás idején.

A vállalkozások számára nehéz idők jönnek, a tech-szektorban dolgozók otthoni és mobil internetellátás hiányában drága akkumulátorokat vásároltak a gépeik üzemben tartásához, és gyakran a város másik részében lévő kávézókba utaznak internetért. A nagyobb Zoom-meetingek lehetetlenné váltak, számos vállalkozástnak kell zárva tartania a nap jelentős részében.

A helyzet pedig akár tovább is romolhat, amennyiben az oroszok kilőnék a vízellátást is, ami a szennyvíz elvezetését lehetetlenítené el. Az esehetőségre muszáj készülniük, egyes intézményekben már külön víztartályokkal és szivattyúkkal szerelkeztek fel.  

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ háború kijev Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.