Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. november 15. 13:02 Világ

Ilyen körülmények között telnek a hétköznapok Kijevben, mióta az oroszok a civil infrastruktúrát is pusztítják

Mióta az orosz támadások célpontja a civil lakosság számára is kritikus infrastruktúra – áramfejlesztők, erőművek – az ukrán fővárosban rendszeresek az áramkimaradások: a vendéglátóhelyeken az ételeket nem ritkán gázpalackos kempingfőzőn, a teát és kávét még reggel felforralt meleg vízből készítik.

Az ilyen kávézókban a fogyasztás 86 százalékkal esett múlt héthez képest. 

Az olcsó házi generátorok elfogytak az országban, a kijeviek lengyel ismerősöktől, rokonoktól kérik, hogy küldjenek egyet. 

Több étteremben hideg ebédmenüt vezettek be, a kávézókban gyertya ad némi fényt, az utcák sötétek.

Ugyan az ukrán haderő sikereket ér el a fronton, ez egyelőre nem változtat Moszkva stratégiáján, aminek lényege, hogy elviselhetetlenné tegye a civil életet és megtörje a helyi közösségeket.

Az elmúlt hetekben az orosz támadások az ukrán villamosenergia-hálózat 40 százalékát érintették. A kijevi régióban a legsúlyosabb a helyzet, a főváros nagy részén egy átlagos napon legalább 12 órán keresztül nincs áram, a különböző kerületeknek 4 órás tervezett áramkimaradással kell megküzdenie, és átlagosan 6 nappali munkaóra telik el áram nélkül Kijevben.

A város mintegy ezer melegedőt állított fel, arra az esetre, ha a fűtést is nélkülözni kell. Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko azt mondta a Wall Street Journalnak: ha a város elektromos ellátása összeomlik, a mintegy 3 millió lakost evakuálhatják.

Ez a forgatókönyv ugyanakkor nem valószínű: az elektromos hálózat javítása zajlik, és az ukrán légvédelmi erőkhöz ezen a héten érkezik meg az új norvég-amerikai fegyverrendszer, amivel hatékonyabban védekezhetnek az orosz légicsapások ellen. 

A lakosok mindenesetre elszántak és a lapnak arról beszéltek, hogy kitartanak, akkor is, ha ez azt jelenti, hogy pontosan meg kell tervezniük az áramkimaradásokhoz képest a vákumos tartósítást vagy a napi tisztálkodást. Azok, akiknél van még áram, áthívják az ismerőseiket, akiknél nincs.  A nagyobb háztömbök liftjeibe zseblámpát és ételt helyeztek el, arra az esetre, ha valaki véletlenül a liftben ragadna egy áramkimaradás idején.

A vállalkozások számára nehéz idők jönnek, a tech-szektorban dolgozók otthoni és mobil internetellátás hiányában drága akkumulátorokat vásároltak a gépeik üzemben tartásához, és gyakran a város másik részében lévő kávézókba utaznak internetért. A nagyobb Zoom-meetingek lehetetlenné váltak, számos vállalkozástnak kell zárva tartania a nap jelentős részében.

A helyzet pedig akár tovább is romolhat, amennyiben az oroszok kilőnék a vízellátást is, ami a szennyvíz elvezetését lehetetlenítené el. Az esehetőségre muszáj készülniük, egyes intézményekben már külön víztartályokkal és szivattyúkkal szerelkeztek fel.  

Világ háború kijev Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 09:04 Világ

Németország sokkal több unión kívülről érkező bevándorlót szeretne

A munkaerőhiány egyre jobban visszaveti a gazdaságot, és az unión belüli bevándorlók-átköltözők nincsenek elegen a probléma enyhítésére.

Pálos Máté
2022. december 1. 12:22 Világ

A sarkvidék felől érkező hideg levegő próbára fogja tenni az európai áramkereskedelmet

Finnország és Franciaország például kilátásba helyezte, hogy tervezett áramkimaradásokkal, lakossági fogyasztáskorlátozással is enyhíthetnek az energiakrízisen.

Fontos

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 04:34 Adat, Pénz

Mérésünk szerint novemberben megállt az élelmiszerek árának emelkedése

A 26 ezer forintos bevásárlásunk egy hónap alatt 26 forinttal drágult. Az éves infláció 54-ről 49 százalékra mérséklődött. Fordulat ez vagy csak megtorpanás?

Pálos Máté
2022. december 1. 16:14 Pénz

Egyre többe kerül a lakhatás, és egyre kevésbé segíti ebben a rászorulókat a kormány

Az idei tél fordulópontot hozhat a lakhatás megfizethetőségének alakulásában.