Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. november 23. 08:54 Adat, Világ

Derékba törte a fizetések nagyon gyors emelkedését a háború kitörése Ukrajnában

Becslések szerint összességében 11 százalékkal csökkent a reálbér Ukrajnában, míg a munkahelyek számában 13 százalékos visszaesés történt a háború kitörése óta. A számítások két kutatóhoz, Szimeon Gyankovhoz és Olekszij Blinovhoz köthetők, akik a hivatalos statisztikák hiányában a kereskedelmi bankoknál fellelhető adatok és az adóbevallások alapján elemezték az ukrán munkaerőpiac helyzetét.

A szakértők szerint a munkahelyek megszűnése valamelyest fel is gyorsult a közelmúltban, a háború eleje óta nyilvánvalóan kedvezőtlen gazdasági folyamatokban tehát nem állt be fordulat. A kormányzati beavatkozást sürgető megállapítást persze árnyalják az adatok hiányosságai: például a bankok állásvesztésként érzékelhetik, ha átutalás helyett készpénzben kapja valaki a fizetését, továbbá az orosz inváziót követően sokan előre, egy összegben megkapták többhavi jövedelmüket, ami szintén torzíthatja az eredményeket, igaz, főleg a háború első hónapjaira vonatkozóan.

A fizetéseket nézve erős emelkedéssel kezdődött az idei év Ukrajnában: 2021 és 2022 januárja között ötödével nőttek a bérek.

A már említett előrehozott kifizetések miatt februárt illetően még jelentősebb, 34 százalékos béremelkedést mutatnak az adatok az egy évvel korábbi szinthez képest, majd a következő hónapokban ez a hatás a jövedelmek egyre mérséklődő ütemű csökkenését eredményezte.

A nyárra ráadásul jókora különbségek alakultak ki az egyes ágazatok között: míg a kereskedelem és a feldolgozóipar területén a bérek névértéke meghaladta az egy évvel korábbi szintet, addig az energiaszektorban jókora hullámzást mutattak az adatok, a többi ágazatban – például az építőiparban, a bányászatban és a különböző szolgáltatásoknál – pedig jelentősen csökkentek a fizetések, októberben már átlagosan 34 százalékkal.

Az inflációval kiigazított reálbérek a versenyszféra egészében 15 százalékkal estek vissza idén, és a jövedelemcsökkenés üteme gyorsult az elmúlt hónapokban (októberben 27 százalékkal esett vissza a reálbér). A közszférában ugyanakkor megmaradt a bérek vásárlóereje, ami leginkább az egészségügyi dolgozóknak adott fizetésemeléseknek köszönhető. Ez a kettősség hosszabb távon problémákhoz vezethet Gyankov és Blinov szerint, erősítheti ugyanis a gazdaság függőségét az állami költségvetéstől, a közbeszerzésektől és az adókedvezményektől.

Az elemzés továbbá rámutat arra is, hogy a háború következtében az ukrán gazdaság és társadalom helyzetéről csak kevés hivatalos statisztika érhető el. Ezek helyett az alternatív adatforrások csak korlátozott képet adnak az aktuális tendenciákról, az említett torzítások mellett például az egyéni vállalkozók, az őstermelők és a honvédelmi munkát végzők körülményeiről sem árulkodnak. A háborút követően azonban alapvető fontosságú lesz a pontos helyzetismeret ahhoz, hogy a helyreállítás optimális módon történhessen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUkrajna jobban jár vele, de Putyin kénytelen volt belemenni a gabonamegállapodás meghosszabbításábaUkrajna egyik utolsó gazdasági mentsvára a gabona fekete-tengeri exportja, amit az oroszok is engedélyeznek. Moszkva számára annak ellenére is fontos a paktum, hogy Kijev sokkal jobban jár vele.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA gázjátszma legbizarrabb oldala: miközben az oroszok jégkorszakkal fenyegetik a Nyugatot, Ukrajnának dollárban fizetnek a tranzitértLogikus érvek szólnak amellett, hogy ne zárják el teljesen a gázt, mert ez az utolsó orosz adu. De vajon meddig?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIlyen körülmények között telnek a hétköznapok Kijevben, mióta az oroszok a civil infrastruktúrát is pusztítjákUgyan az ukrán haderő sikereket ér el a fronton, ez egyelőre nem változtat Moszkva stratégiáján, aminek lényege, hogy elviselhetetlenné tegye a civil életet és megtörje a helyi közösségeket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ jövedelem munkaerőpiac orosz-ukrán háború Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.