Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. november 23. 08:54 Adat, Világ

Derékba törte a fizetések nagyon gyors emelkedését a háború kitörése Ukrajnában

Becslések szerint összességében 11 százalékkal csökkent a reálbér Ukrajnában, míg a munkahelyek számában 13 százalékos visszaesés történt a háború kitörése óta. A számítások két kutatóhoz, Szimeon Gyankovhoz és Olekszij Blinovhoz köthetők, akik a hivatalos statisztikák hiányában a kereskedelmi bankoknál fellelhető adatok és az adóbevallások alapján elemezték az ukrán munkaerőpiac helyzetét.

A szakértők szerint a munkahelyek megszűnése valamelyest fel is gyorsult a közelmúltban, a háború eleje óta nyilvánvalóan kedvezőtlen gazdasági folyamatokban tehát nem állt be fordulat. A kormányzati beavatkozást sürgető megállapítást persze árnyalják az adatok hiányosságai: például a bankok állásvesztésként érzékelhetik, ha átutalás helyett készpénzben kapja valaki a fizetését, továbbá az orosz inváziót követően sokan előre, egy összegben megkapták többhavi jövedelmüket, ami szintén torzíthatja az eredményeket, igaz, főleg a háború első hónapjaira vonatkozóan.

A fizetéseket nézve erős emelkedéssel kezdődött az idei év Ukrajnában: 2021 és 2022 januárja között ötödével nőttek a bérek.

A már említett előrehozott kifizetések miatt februárt illetően még jelentősebb, 34 százalékos béremelkedést mutatnak az adatok az egy évvel korábbi szinthez képest, majd a következő hónapokban ez a hatás a jövedelmek egyre mérséklődő ütemű csökkenését eredményezte.

A nyárra ráadásul jókora különbségek alakultak ki az egyes ágazatok között: míg a kereskedelem és a feldolgozóipar területén a bérek névértéke meghaladta az egy évvel korábbi szintet, addig az energiaszektorban jókora hullámzást mutattak az adatok, a többi ágazatban – például az építőiparban, a bányászatban és a különböző szolgáltatásoknál – pedig jelentősen csökkentek a fizetések, októberben már átlagosan 34 százalékkal.

Az inflációval kiigazított reálbérek a versenyszféra egészében 15 százalékkal estek vissza idén, és a jövedelemcsökkenés üteme gyorsult az elmúlt hónapokban (októberben 27 százalékkal esett vissza a reálbér). A közszférában ugyanakkor megmaradt a bérek vásárlóereje, ami leginkább az egészségügyi dolgozóknak adott fizetésemeléseknek köszönhető. Ez a kettősség hosszabb távon problémákhoz vezethet Gyankov és Blinov szerint, erősítheti ugyanis a gazdaság függőségét az állami költségvetéstől, a közbeszerzésektől és az adókedvezményektől.

Az elemzés továbbá rámutat arra is, hogy a háború következtében az ukrán gazdaság és társadalom helyzetéről csak kevés hivatalos statisztika érhető el. Ezek helyett az alternatív adatforrások csak korlátozott képet adnak az aktuális tendenciákról, az említett torzítások mellett például az egyéni vállalkozók, az őstermelők és a honvédelmi munkát végzők körülményeiről sem árulkodnak. A háborút követően azonban alapvető fontosságú lesz a pontos helyzetismeret ahhoz, hogy a helyreállítás optimális módon történhessen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUkrajna jobban jár vele, de Putyin kénytelen volt belemenni a gabonamegállapodás meghosszabbításábaUkrajna egyik utolsó gazdasági mentsvára a gabona fekete-tengeri exportja, amit az oroszok is engedélyeznek. Moszkva számára annak ellenére is fontos a paktum, hogy Kijev sokkal jobban jár vele.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA gázjátszma legbizarrabb oldala: miközben az oroszok jégkorszakkal fenyegetik a Nyugatot, Ukrajnának dollárban fizetnek a tranzitértLogikus érvek szólnak amellett, hogy ne zárják el teljesen a gázt, mert ez az utolsó orosz adu. De vajon meddig?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIlyen körülmények között telnek a hétköznapok Kijevben, mióta az oroszok a civil infrastruktúrát is pusztítjákUgyan az ukrán haderő sikereket ér el a fronton, ez egyelőre nem változtat Moszkva stratégiáján, aminek lényege, hogy elviselhetetlenné tegye a civil életet és megtörje a helyi közösségeket.

Adat Világ jövedelem munkaerőpiac orosz-ukrán háború Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2022. december 2. 17:25 Adat, Pénz

Orbán bejelentése elgáncsolta a tárgyalásokat a legalacsonyabb keresetűek fizetésének emeléséről

Közel voltak a felek egy inflációkövető emelés elfogadásához, de a munkaadók ebbe csak járulékcsökkentéssel együtt mentek volna bele.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 04:34 Adat, Pénz

Mérésünk szerint novemberben megállt az élelmiszerek árának emelkedése

A 26 ezer forintos bevásárlásunk egy hónap alatt 26 forinttal drágult. Az éves infláció 54-ről 49 százalékra mérséklődött. Fordulat ez vagy csak megtorpanás?

Katona Hajnalka
2022. november 28. 11:36 Adat

Luxusnak számít-e az, ha az állam gondoskodik az elesettjeiről?

Nem csak attól függ, hogy melyik ország mennyit költ szociális támogatásra, hogy mennyire gazdagok.

Fontos

Dr. Rékassy Balázs
2022. december 5. 15:07 Élet, Közélet

Kevés embernek van ötmilliója csípőprotézisre egy ledolgozott élet után

A rohamosan fejlődő magánegészségügy sem tud jól funkcionáló közfinanszírozott ellátás nélkül működni. Sok beteg számára pedig nem is alternatíva a magánellátás.

Avatar
2022. december 5. 04:34 Világ

„Nem láttam még embereket ennyire örülni egy csomag virslinek vagy fogkrémnek” – ukrajnai magyar katona Herszon felszabadításáról

Az ungvári egyetem matematikus docense kilenc hónapja harcol Ukrajna felszabadításáért, Herszon visszafoglalása mellett a katonák mindennapjairól is beszélt.

Schaffhauser Tibor
2022. december 4. 17:55 Világ

Van-e még jövője a klímakonferenciáknak?

Fontos eredmény, ha minden évben az egész világ a klímaváltozásra fókuszál legalább két hétig, de lehetséges, hogy nem indokolt ehhez egy ekkora utazó cirkusz.