Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. november 23. 08:54 Adat, Világ

Derékba törte a fizetések nagyon gyors emelkedését a háború kitörése Ukrajnában

Becslések szerint összességében 11 százalékkal csökkent a reálbér Ukrajnában, míg a munkahelyek számában 13 százalékos visszaesés történt a háború kitörése óta. A számítások két kutatóhoz, Szimeon Gyankovhoz és Olekszij Blinovhoz köthetők, akik a hivatalos statisztikák hiányában a kereskedelmi bankoknál fellelhető adatok és az adóbevallások alapján elemezték az ukrán munkaerőpiac helyzetét.

A szakértők szerint a munkahelyek megszűnése valamelyest fel is gyorsult a közelmúltban, a háború eleje óta nyilvánvalóan kedvezőtlen gazdasági folyamatokban tehát nem állt be fordulat. A kormányzati beavatkozást sürgető megállapítást persze árnyalják az adatok hiányosságai: például a bankok állásvesztésként érzékelhetik, ha átutalás helyett készpénzben kapja valaki a fizetését, továbbá az orosz inváziót követően sokan előre, egy összegben megkapták többhavi jövedelmüket, ami szintén torzíthatja az eredményeket, igaz, főleg a háború első hónapjaira vonatkozóan.

A fizetéseket nézve erős emelkedéssel kezdődött az idei év Ukrajnában: 2021 és 2022 januárja között ötödével nőttek a bérek.

A már említett előrehozott kifizetések miatt februárt illetően még jelentősebb, 34 százalékos béremelkedést mutatnak az adatok az egy évvel korábbi szinthez képest, majd a következő hónapokban ez a hatás a jövedelmek egyre mérséklődő ütemű csökkenését eredményezte.

A nyárra ráadásul jókora különbségek alakultak ki az egyes ágazatok között: míg a kereskedelem és a feldolgozóipar területén a bérek névértéke meghaladta az egy évvel korábbi szintet, addig az energiaszektorban jókora hullámzást mutattak az adatok, a többi ágazatban – például az építőiparban, a bányászatban és a különböző szolgáltatásoknál – pedig jelentősen csökkentek a fizetések, októberben már átlagosan 34 százalékkal.

Az inflációval kiigazított reálbérek a versenyszféra egészében 15 százalékkal estek vissza idén, és a jövedelemcsökkenés üteme gyorsult az elmúlt hónapokban (októberben 27 százalékkal esett vissza a reálbér). A közszférában ugyanakkor megmaradt a bérek vásárlóereje, ami leginkább az egészségügyi dolgozóknak adott fizetésemeléseknek köszönhető. Ez a kettősség hosszabb távon problémákhoz vezethet Gyankov és Blinov szerint, erősítheti ugyanis a gazdaság függőségét az állami költségvetéstől, a közbeszerzésektől és az adókedvezményektől.

Az elemzés továbbá rámutat arra is, hogy a háború következtében az ukrán gazdaság és társadalom helyzetéről csak kevés hivatalos statisztika érhető el. Ezek helyett az alternatív adatforrások csak korlátozott képet adnak az aktuális tendenciákról, az említett torzítások mellett például az egyéni vállalkozók, az őstermelők és a honvédelmi munkát végzők körülményeiről sem árulkodnak. A háborút követően azonban alapvető fontosságú lesz a pontos helyzetismeret ahhoz, hogy a helyreállítás optimális módon történhessen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUkrajna jobban jár vele, de Putyin kénytelen volt belemenni a gabonamegállapodás meghosszabbításábaUkrajna egyik utolsó gazdasági mentsvára a gabona fekete-tengeri exportja, amit az oroszok is engedélyeznek. Moszkva számára annak ellenére is fontos a paktum, hogy Kijev sokkal jobban jár vele.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA gázjátszma legbizarrabb oldala: miközben az oroszok jégkorszakkal fenyegetik a Nyugatot, Ukrajnának dollárban fizetnek a tranzitértLogikus érvek szólnak amellett, hogy ne zárják el teljesen a gázt, mert ez az utolsó orosz adu. De vajon meddig?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIlyen körülmények között telnek a hétköznapok Kijevben, mióta az oroszok a civil infrastruktúrát is pusztítjákUgyan az ukrán haderő sikereket ér el a fronton, ez egyelőre nem változtat Moszkva stratégiáján, aminek lényege, hogy elviselhetetlenné tegye a civil életet és megtörje a helyi közösségeket.

Adat Világ jövedelem munkaerőpiac orosz-ukrán háború Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. március 30. 11:03 Adat

Továbbra is Magyarországra jön a legdrágábban az orosz gáz

Január volt zsinórban a negyedik olyan hónap, amikor az adatot közlő uniós országok közül hazánkba érkezett a legdrágábban az orosz földgáz.

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Jandó Zoltán
2023. március 28. 04:34 Adat

Már nem Magyarország osztja szét az orosz földgázt

Az orosz gáz balkáni elosztása helyett a jövőben a balkáni gáz más régiós országokba történő eljuttatása lesz a magyar hálózat fő feladata.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2023. március 31. 04:34 Világ

Tizenöt évet vesztett, de stabilizálódott az ukrán gazdaság

A tavalyi, 30 százalékos visszaesés után idén normalizálódni kezdett a gazdasági helyzet Ukrajnában, de az újjáépítés így is évtizedes projektnek ígérkezik.

Nagy Zsolt
2023. március 30. 17:35 Világ

A háborús bűnös Oroszország őrködhet áprilistól a világ békéje és biztonsága fölött

Az ukránok szerint ez egy rossz vicc. Ki lehet-e zárni Oroszországot az ENSZ-ből?

Nagy Zsolt
2023. március 30. 13:04 Világ

Kivégzés vár azokra az oroszokra, akik vissza akarnak vonulni a frontról

A visszavonulást megakadályozó egységek nem számítanak újdonságnak az orosz hadsereg történetében.