Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. november 25. 13:34 Világ

Mindent megtesznek az ukránok, de egyre nehezebben tudnak úrrá lenni a közművek rombolásán

Az ukrán közműveket ért orosz támadások megdöbbentő helyzetek és dilemmák elé állítják a lakosságot a hétköznapok során. Ismétlőnek a kimaradások az energia- és a vízellátásban, továbbá a telekommunikációs szolgáltatásokban is, a nehézségekhez tehát sok tényező mérlegelésével lehet csak alkalmazkodni: Ukrajna volt gazdasági minisztere, Timofij Milovanov például azon lamentált a napokban, hogy érdemes-e az erkélyen összegyűlt hóval pótolnia a víztartalékokat, vagy az ajtónyitogatás és a hóolvasztás kihűti a fűtetlenül maradt lakását. A másik lehetőség az utcán osztott víz vételezése, ami főleg a társasházak magasabb emeletein élők számára jelent tartogat kihívásokat, hiszen a liftek sem működnek.

A kimaradások nemcsak az otthonokban, hanem a munkahelyeken is súlyos problémákat okoznak. Előfordul, hogy az operáló orvosok a műtéteket elemlámpák fényénél kénytelenek befejezni, az áramszünet bekövetkeztekor elinduló aggregátorok ugyanis csak a betegek életben maradását biztosító eszközöket látják el elektromossággal, amint az kiderül a The New York Times beszámolójából. Az éttermek és az üzletek is igyekeznek nyitva tartani, akár gyertyafényben is, ahogy a bányákban sem áll le a munka – ha elmegy az áram, kézi csörlőkkel hozzák felszínre a mélyben dolgozókat.

Noha Milovanov beszámolója szerint, ha nem gondolkodik túl sokat a körülményeken, normálisan telnek a napjai, az amerikai lapnak nyilatkozó szakértők szerint egyre nehezebb lesz megbirkózni a kimaradásokkal. Az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet ukrajnai vezetője elmondta, hogy tiszta víz és fűtés hiányában egyre többen szorulhatnak egészségügyi ellátásra, miközben az akadozó ellátás a gyógyító intézmények munkáját is hátráltatja. Egy kijevi szívkórház igazgatója hozzátette továbbá, hogy a vízhiány alatt csak sürgősségi beavatkozásokat végeznek.

A lerombolt létesítmények helyreállítása is fokozódó kihívást jelent, hiszen az oroszok módszeresen, visszatérően pusztítják az áramhálózatot, miközben az időjárás is téliesre fordult. Szerdán az összes ukrán atomerőmű kiesett az ellátásból, amire még nem volt példa, így péntek reggel a kijevi lakások felében még mindig nem volt áram, és a fűtés is akadozott, a fővárosi vízszolgáltatást viszont ekkorra sikerült újraindítani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIlyen körülmények között telnek a hétköznapok Kijevben, mióta az oroszok a civil infrastruktúrát is pusztítjákUgyan az ukrán haderő sikereket ér el a fronton, ez egyelőre nem változtat Moszkva stratégiáján, aminek lényege, hogy elviselhetetlenné tegye a civil életet és megtörje a helyi közösségeket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNéha nem jön az olaj, megint látszik a Barátság vezeték kockázataMinden érintettnek az az érdeke, hogy az orosz olaj eljusson Kelet-Európába, de a háború olyan szakaszba lépett, amikor ez már egyáltalán nem garantálható.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDerékba törte a fizetések nagyon gyors emelkedését a háború kitörése UkrajnábanBizonyos ágazatokban meredeken csökkent a fizetések reálértéke Ukrajnában, a közszféra ugyanakkor viszonylag ellenálló a háborús inflációval szemben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ áramkimaradás kijev orosz-ukrán háború Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.