Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2022. november 3. 06:54 Pénz

Nem először fordult elő, hogy pár perc után felfüggesztenek egy 100 milliárdos pályázatot

A mai részben lesz szó az oktatásról, percek alatt elfogyó százmilliárdokról, növényvédő szerekről, a fridzsiderszocializmusról, egy érmegyűjtő exkatonáról és az ‘56-os halottak napjáról.

A hírlevélre ide kattintva lehet feliratkozni. A email-fiókokba érkező eredeti verziót ide kattintva lehet megnézni, az egyszerűsített pedig így néz ki:

G7 Reggel

2022. november 3. | Gazdasági sztorik öt percben

1. Napi G7: Oktatási körkép

Októberben jelent meg az OECD éves tanulmánya, amelyben a 38 tagállam oktatási rendszerét hasonlítják össze. A magyar oktatás szempontjából az alábbiak a legérdekesebb állítások.

Diplomásjelöltek aránya: bár Magyarországon is nőtt a felsőfokú képzésben részt vevők aránya 2000 óta, csak Olaszországban volt alacsonyabb a növekedés aránya.

  • Bulgária megelőzött minket a fiatal diplomások arányát tekintve, a trendek alapján Románia és Olaszország is jó eséllyel meg fog.

Egyenlőtlenség: Magyarországon a legnagyobb a különbség a főváros és a vidéki régiók között a felsőfokú végzettséggel rendelkezők között.

Munkanélküliség: a foglalkoztatottság aránya a diplomások közt az egyik legmagasabb Magyarországon, ami azzal is összefügg, hogy nincs elég diplomás.

Elöregedés: négy országban nagyobb az 50 év feletti bölcsődei-óvodai pedagógusok aránya, mint Magyarországon. A 30 év alattiak aránya nálunk 13,5 százalék, ami nem annyira szélsőséges szám.

Ráfordítás: a GDP-hez viszonyítva csak két jóval gazdagabb országban, Írországban és Luxemburgban fordítanak kevesebb pénzt oktatásra, mint Magyarországon. A költségvetéshez viszonyítva pedig csak Görögországot előzzük meg.

  • 2019 és 2020 között Magyarországon csökkent a legnagyobb arányban az oktatásra fordított állami költések aránya.
  • A tanári fizetések pedig nálunk a legalacsonyabbak a diplomás átlagbérhez viszonyítva.

2. Erre odafigyeltünk: Percek alatt elfogyó százmilliárdok

Szerda reggel nyitották meg a regisztrációt a kormány 150 milliárd forintos Gyármentő Programjára, majd túl sok igényre hivatkozva 18 perccel később fel is függesztették.

Mi ez a program? A Külgazdasági és Külügyminisztérium alá tartozó pályázat célja, hogy a 50-100 legnagyobb feldolgozóipari nagyvállalat energiahatékonysági beruházásait támogassák.

  • Legfeljebb hat milliárd forintot lehetett igényelni, a nyertesek beruhásait Budapesten 30, vidéken 45 százalékban támogatják.

Mi történt? A regisztráció napja igen, de pontos megnyitása nem volt publikus – egyes cégek ezért hajnalban folyamatosan nézték a honlapot -. a Telexnek mégis előre megírta egy forrás a pontos indítást, és azt is, hogy fél óra után le is zárhatják.

  • A forrás azt írta az indulás előtt, hogy a nagyok már tárazzák a projektötleteket, és a “részletes pályázati feltételeket majd egy még el sem készült útmutató alapján már csak a sikeresen regisztráltak kapják meg”.

Tágabb kontextus: bár kívülről nézve az lenne a magyar állam érdeke, hogy a legalkalmasabb vállalkozásokat támogassa, többedszerre fordul elő, hogy zavarabaejtően gyorsan zár le pályázatot, korlátozva a jelentkezők számát.

3. További tartalmak: Fridzsiderszocializmus és prepperek

  • A fridzsiderszocializmus életmódpolitikájának fontos része volt a panellakás, a Trabant-Wartburg-Zsiguli vagy a háztáji, az államszocialista rend hatalmasságai azonban egyáltalán nem mind éltek visszafogott életet (G7)
  • Fotókban gazdag riport fegyverekkel, konzervekkel, védőhelyekkel és élénk képzelőerővel felvértezett prepperekről, akik éberen készülnek egy esetleges gazdasági/ökológiai összeomlásra (444)
  • Olaf Scholz az első európai kormányfő, aki Hszi Csin-ping kínai elnökhöz látogat újraválasztását követően. A német kancellár pekingi útját érezhető feszültség övezi mind az EU-n, mind Németországon belül (24.hu)
  • Az ENSZ hamarosan kezdődő éves klímacsúcsának főszponzora a világ legnagyobb műanyagszennyezője, a Coca-Cola lesz, amelyről most derült ki, hogy tovább növelte műanyagfelhasználását (Financial Times)
  • Hamarosan forgalomba hozhatják az első közvetlenül napenergiával – tehát napsütéssel – működő elektromos autót, amelyet egy német startup fejlesztett ki öt év alatt. Több mint 40 ezer megrendelésük van (Axios)

4. Napi chart: Pusztuló rovarok és növényvédő szerek

Enyhén nőtt a növényvédő szerek használata az elmúlt tíz évben Európában. Az egy hektárra jutó 1,76 kilogrammos átlagnál Magyarországon némileg magasabb volt a fogyasztás, de Hollandiától vagy Írországtól jelentősen elmaradunk.

5. Személyes perspektíva: Érmegyűjtő exkatona

Ákos egy Veszprém megyei községben lakik, de mivel kilenc éven át volt hivatalos katona, nem akarta, hogy lefotózzuk. Miután Szolnokon leszerelt, kapott a honvédségtől egy lakást, és azóta, közel 30 éve él Veszprém megyében.

Mivel foglalkozik? 14 évig dolgozott az önkormányzatnál, majd az építőiparra váltott, és most az egyik legnagyobb hazai beruházáson dolgozik: a koreai SK Innovation 700 milliárd forintból megvalósuló akkumulátorgyárán a Fejér megyei Iváncsán.

  • “Magasan jobb pénzt kapok, mintha itt minimálbért keresnék” – mondta arról, hogy miért ingázik. Minden nap 5-kor indul, társaival egy órát autózik, majd a reggelit követően 7-től délután 5-ig dolgoznak.
  • Az építkezésen mintegy kétezer ember dolgozik, és több a külföldi, mint a magyar. A koreaiak mellett vannak indiaiak, ukránok, lengyelek vagy csehek.
  • A koreaiak “az urak” és telefonos fordítással instruálják őket. Ákos szerint érdekes, hogy mennyire más a munkakultúrájuk. “Amit géppel lehetne, kézzel csinálják. Egy kéttonnás vascsövet 40-en kapnak fel” – mond egy példát.

Mivel foglalkozik még? Udvara tele van fémhulladékkal, a környékbeliektől szedi össze, hogy fémkereskedőknek eladja. “Sovány mellékes” jön be ebből, amit azért csinál, hogy legyen pénze hobbijára, régi pénzek gyűjtésére.

  • Bevallása szerint függő, minden nap – miután megetette a kacsákat és a nyulakat – legalább három órát kutat a neten régi pénzek, kitüntetések után.
  • Gyerekkora óta gyűjt, több ezer régi pénze van, többek között római kori is, de a legértékesebb darabjáról nem árult el semmit.

6. Külső szemlélő: Kétirányú töltés

Balasa Levente a Siemens Zrt. Smart Infrastructure divíziójának vezetője.

Milyen tartalom volt rá nagy hatással a héten? Egy energetikai szaklap cikke az első, kétirányú töltéssel rendelkező Volvóról.

Miért? „Ahogy terjednek az e-járművek, úgy válik mind nagyobb feladattá ezek töltésének biztosítása, illetve egyre inkább valódi lehetőséggé válik a ‘mozgó akkumulátorok’ rendszerszintű kihasználása. A Ford után egy újabb gyártó modellje kínálja azt a lehetőséget, hogy a nem szükséges kapacitásokat másik felhasználó számára – legyen az otthon, nyaraló, másik jármű – felkínálja. Ez kedvezőbb és több oldalú üzemeltetést, nagyobb hálózati biztonságot tesz lehetővé. Ez egy olyan pozitív hír, mely megmutatja, hogy kis fejlesztés segítségével hogyan lesz fenntarthatóbb a jövő.”

7. Múltidéző: Halottak napja ‘56-ban

Mikor jelent meg? Az Új Zala megyei lap 1956. november 3-i számában.

Mi jelent meg? „Még frissek a sebek, amelyeket a férj, a gyermek, a kedves elvesztése ütött a szíveken. Tegnap, tegnapelőtt, egy héttel ezelőtt szabadságharcosok kezéből esett ki a fegyver, kicsorduló vérük hullott a magyar földre. Meghaltak hősként, bátran váltak meg az élettől a szebb, boldogabb, igaz magyar jövőjért, a független, semleges Magyországért. Meghaltak, de emlékük a 48-as hősökével együtt örökké él a nép szívében, a magyar történelem legszebb lapjai jegyzik fel eltörölhetetlenül nevüket.

Hősök ők, magyar hazánk drága fiai. Tegnap, november elsején, a rég elhunytak, egykori hozzátartozók emlékezetére gyúltak parányi gyertyafények a temetőkben — és jeltelen sírok halottainak emlékére, mécsesként égtek a parányi lángok a lakásokban.

Nem hagyjuk, hogy az önkény, a jogtiprás, a kiszolgáltatottság úrrá legyen nemzetünkön. Nem hullott hiába véretek. Hősiességetek örök példaként szolgál. Ifjú szívetek utolsó dobbanása, a harc, melyet nem hiába vívtatok, örök emlékeztető.” (Arcanum Adatbázis)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz hírlevél Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.