Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. május 1. 19:49 Pénz, Vállalat

Ha minden így megy tovább, ötven év múlva senki nem fogja tudni, hogy mi az a koporsó

Alaposan átalakult világszerte a temetkezési iparág az elmúlt egy-két évtizedben. Míg húsz évvel ezelőtt az országok többségében a koporsós temetések domináltak, addig ma a legtöbb helyen főleg hamvasztják a halottakat. A hamvasztások aránya 2016-ban már az Egyesült Államokban is átlépte az 50 százalékot, és  az uniós országok nagy részében is ez a helyzet.

Kivételt csak a kifejezetten vallásos államok jelentenek, így például Írország, Olaszország, vagy éppen Lengyelország. Ám még ezekben az országokban is érezhetően csökken a koporsós temetések aránya. Az olaszok például a 90-es évek közepén még halottaik 97 százalékát búcsúztatták így, ma már azonban minden negyedik esetben a hamvasztás mellett döntenek.

Hosszabb távon még látványosabb a trend. Az Economist témában írt cikke szerint az Egyesült Államokban például a hatvanas években még csak a halottak 4 százalékát hamvasztották, 2035-ben azonban ez az arány a várakozások szerint a 80 százalékot fogja közelíteni. Japánban pedig vallási okokból már nagyon régóta lényegében mindenkit így temetnek.

 

Magyarországon is elég szembetűnő az elmozdulás: 1996-ban 27 és még 2006-ban is csak 36 százalék volt a hamvasztások aránya, két évvel ezelőtt azonban háromból két esetben már emellett döntöttek a hozzátartozók. Horváth József, az Országos Temetkezési Egyesület elnöke szerint a nagyobb városokban ráadásul még inkább ebbe az irányba tolódtak el az arányok. Helyenként előfordul, hogy akár 80-90 százalékban is a hamvasztásos eljárást választják.

A folyamat magyarázata részben az árak közötti különbség. Ma Magyarországon egy hagyományos koporsós temetés alsó hangon 250-280 ezer forintba kerül, míg egy urnás ennél 30-40 százalékkal olcsóbb. A költségek mellett azonban más is szerepet játszik a hamvasztások terjedésében. Horváth József szerint a “halál mint tabu” téma, az  elidegenedés társadalmi problémája is ebbe az irányba hat. Az Egyesült Államokban pedig már olyan szempontokat is figyelembe vesznek az emberek a temetések során, mint mondjuk a környezetvédelem, és a koporsós temetésnek nagyobb az ökológiai lábnyoma.

A hamvasztás terjedése azonban nem jelenti azt, hogy a szektor mérete csökkenne. Az Egyesült Államokban több, mint 19 ezer temetkezési vállalkozás közel 120 ezer embert foglalkoztat, a cégek bevétele pedig 2017-ben 16 milliárd dollárra rúgott. Franciaországban 2,5 milliárd eurót, a németeknél 1,5 milliárdot költenek évente temetésekre, és a brit piac is nagyjából 2,8 milliárd eurós.

Magyarországon körülbelül 500 temetkezési szolgáltató működik, a temetések felét azonban a legnagyobb 50 cég intézi. Horváth József azt is elárulta, hogy a piac mérete nagyjából 26 milliárd forint, és az országban 17 krematórium üzemel, melyekben évente mintegy 75 ezer hamvasztást végeznek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat hamvasztás koporsós temetés temetkezés Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.