Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. szeptember 28. 09:27 Vállalat

Rovarfehérje-jövő: milliárdokat fektetnek egy katonalégylárvákat tenyésztő cégbe

Az egyik legnagyobb japán kereskedelmi vállalatcsoport, a Sumitomo, az ING zöld befektetési alapja és egy ausztrál alap, a Mandala Capital 20 millió dollárt, azaz mintegy 8,5 milliárd forintnak megfelelő összeget fektetett egy szingapúri székhelyű – 2015-ben alapított, azóta dinamikusan növekvő, mostanra 150 főt alkalmazó – cégbe, amelyik katonalégylárvákból állít elő rovarfehérje-takarmányt. A befektetésről a Bloomberg adott hírt.

A rovarlárvából előállított, fehérjében gazdag rovarlisztet és rovarolajat az elmúlt években egyre többször emlegetik a szójából és hallisztből előállított takarmány klímabarát alternatívájaként. Egyes élelmiszeripari szakértők szerint a rovarfehérjék emberi fogyasztásának is rengeteg hasznos következménye lenne, és bár a bolygónak megkönnyebbülést hozna, ha az európai és amerikai húsfogyasztók legalább részben rovarfehérjére cserélnék a húst, egyelőre ez a jelek szerint kulturális-társadalmi akadályokba ütközik- noha az ételek megítélése változhat idővel és megfelelő marketinggel.

Szintén a katonalégy lárvájából állít elő üzemi körülmények között takarmányozási célra fehérjét a Csongrád-Csanád megyei Forráskúton a Grinsect nevű magyar cég. A Grinsect a Forbes cikke szerint 2019-ben lépett tovább a garázsprojekt-szintről, 2020-ban a környezettudatos befektetésekkel foglalkozó Impact Ventures pedig 570 millió forintot pumpált a cégbe. A befektetéssel a cég célja az volt, hogy egy napi 6 tonnás élőlárva-kapacitású, automatizált feketekatonalégy-tenyésztő és -feldolgozó üzem épüljön. Ezzel a Grinsect a régió meghatározó rovaripari vállalkozása lehet.

Az Impact Ventures Kokázati Tőkealap-kezelőről korábban azt írtuk, hogy érdekes kakukktojás a NER-válogatott magántőkealapok között: két alapja feltehetően a Portus Buda Grouphoz köthető, akik a piarista rend vagyonkezelését végzik. Ők már a Jeremie-alapokban is részt vettek, így rendszeren megtalálják a NER legdörzsoltebb figurái által felkarolt lehetőségeket. 

A cégadatok szerint a Grinsectben 5-9 fő dolgozik, 2021-es nettó árbevétele 8,2 millió forint volt, adózott eredménye nem érte el a 2 millió forintot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Mészáros-féle alapokat gazdagítja a magyar cégek profitjának 6 százalékaA magyar gazdaság tekintélyes szelete került a túlnyomórészt NER-es magántőkealapokhoz. A nyereség döntő része Mészáros Lőrinc közelében köt ki.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa elég jó marketinget csinálnak a rovaroknak, akkor nagy étvággyal fogjuk enni őketLe lehet győzni az undort, mert nem a természettől való. Kellene is formálni rajta, hogy ne pocsékoljunk el ennyi élelmiszert.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRovarolajjal etetett csirkék húsát kezdi árulni az Auchan FranciaországbanA vásárlók többsége nem ellenzi, környezetvédelmi szempontból pedig jobb ez a megoldás.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat mezőgazdaság rovarolaj Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.