Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. június 17. 10:06 Vállalat

Rovarolajjal etetett csirkék húsát kezdi árulni az Auchan Franciaországban

Észak-franciaországi üzleteiben az Auchan mától elkezdi árulni azokat a csirkehústermékeket, amelyek olyan tartásból származnak, ahol a takarmányba nem növényi, hanem rovarokból kinyert olajat kevertek – írja a Yahoo Finance.

A különböző állati takarmányokba ma már szinte mindig kevernek növényi olajat, és ez általában szójából származik. Az Auchan azonban most egy olyan francia biotechnológiai céggel működik együtt, amely rovarokból nyer ki olajat. Az InnovaFeed azt állítja, hogy az eljárás környezeti terhelése 80 százalékkal kisebb, mint ha növényi eredetű olajat kellene a takarmányba adagolni.

Az olaj forrása általában légylárva, amit a baromfik mellett például a sertések is szívesen fogyasztanak. Az Auchan egyszer már próbálkozott hasonlóval, 2018 végén rovarolajjal nevelt pisztrángokat vett fel a kínálatába.

Az InnovaFeed márkamenedzsere egy korábbi LinkedIn-bejegyzésében azt írta, semmilyen különbséget nem lehet kimutatni a rovarolajjal és a szójaolajjal etetett csirkék között, és a levágott csirkék húsa között sincs ízbeli eltérés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA boldogan tartott csirke húsát ennénk, de lehet, hogy nincs is olyanIdealistának és kissé naivnak tűnik az a törekvés, hogy a környezetvédelmi szempontból mellőzött sertést és marhát vidáman futkorászó csirkék húsával váltsuk ki.

Az InnovaFeed és az Auchan egyaránt igyekszik felmérésekkel alátámasztani a termékek várhatóan kedvező fogadtatását. A biotechnológiai cég egy 2400 fős felmérésre hivatkozva állítja, hogy a megkérdezettek több mint 70 százaléka támogatja a baromfik rovarral való etetését, az Auchan pedig egy 2019. szeptemberi Kantar-kutatást idéz, amely szerint a vásárlók 55 százaléka hajlandó megenni az ilyen csirkék húsát.

2018-ban 20 millió tonna növényi olajat kevertek világszerte az állati takarmányokba, az InnovaFeed szerint viszont a rovarolaj előállítása lokálisabb, azaz közelebb van a felhasználás helyéhez, a körforgásos gazdasági modellek részévé tehető, így sokkal fenntarthatóbb, mint a szójaolaj-kereskedelem, és nem jár erdőirtással.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHolnaptól 80 forintos tojásokat tojnak boldogabb tyúkok, megveszed?A vásárlók és az állatvédők nyomásának engednek az élelmiszerláncok, amikor rákényszerítik a tojástermelőkre a ketreces tyúktartás eltörlését. A tojás ára ezzel a kétszeresére nőhet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat auchan baromfi csirke élelmiszer InnovaFeed rovar rovarolaj Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.