Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. június 17. 10:06 Vállalat

Rovarolajjal etetett csirkék húsát kezdi árulni az Auchan Franciaországban

Észak-franciaországi üzleteiben az Auchan mától elkezdi árulni azokat a csirkehústermékeket, amelyek olyan tartásból származnak, ahol a takarmányba nem növényi, hanem rovarokból kinyert olajat kevertek – írja a Yahoo Finance.

A különböző állati takarmányokba ma már szinte mindig kevernek növényi olajat, és ez általában szójából származik. Az Auchan azonban most egy olyan francia biotechnológiai céggel működik együtt, amely rovarokból nyer ki olajat. Az InnovaFeed azt állítja, hogy az eljárás környezeti terhelése 80 százalékkal kisebb, mint ha növényi eredetű olajat kellene a takarmányba adagolni.

Az olaj forrása általában légylárva, amit a baromfik mellett például a sertések is szívesen fogyasztanak. Az Auchan egyszer már próbálkozott hasonlóval, 2018 végén rovarolajjal nevelt pisztrángokat vett fel a kínálatába.

Az InnovaFeed márkamenedzsere egy korábbi LinkedIn-bejegyzésében azt írta, semmilyen különbséget nem lehet kimutatni a rovarolajjal és a szójaolajjal etetett csirkék között, és a levágott csirkék húsa között sincs ízbeli eltérés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA boldogan tartott csirke húsát ennénk, de lehet, hogy nincs is olyanIdealistának és kissé naivnak tűnik az a törekvés, hogy a környezetvédelmi szempontból mellőzött sertést és marhát vidáman futkorászó csirkék húsával váltsuk ki.

Az InnovaFeed és az Auchan egyaránt igyekszik felmérésekkel alátámasztani a termékek várhatóan kedvező fogadtatását. A biotechnológiai cég egy 2400 fős felmérésre hivatkozva állítja, hogy a megkérdezettek több mint 70 százaléka támogatja a baromfik rovarral való etetését, az Auchan pedig egy 2019. szeptemberi Kantar-kutatást idéz, amely szerint a vásárlók 55 százaléka hajlandó megenni az ilyen csirkék húsát.

2018-ban 20 millió tonna növényi olajat kevertek világszerte az állati takarmányokba, az InnovaFeed szerint viszont a rovarolaj előállítása lokálisabb, azaz közelebb van a felhasználás helyéhez, a körforgásos gazdasági modellek részévé tehető, így sokkal fenntarthatóbb, mint a szójaolaj-kereskedelem, és nem jár erdőirtással.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHolnaptól 80 forintos tojásokat tojnak boldogabb tyúkok, megveszed?A vásárlók és az állatvédők nyomásának engednek az élelmiszerláncok, amikor rákényszerítik a tojástermelőkre a ketreces tyúktartás eltörlését. A tojás ára ezzel a kétszeresére nőhet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat auchan baromfi csirke élelmiszer InnovaFeed rovar rovarolaj Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 11:54 Adat, Vállalat

Magyar olajellátás: „ha Al Caponéval üzletelsz, legyen B-terved”

Nagyobb a füstje, mint a lángja a Lukoil-ügynek: nem valószínű, hogy az orosz olajipari cég ukrajnai szankcionálása komoly gondokat okozna a hazai energiaellátásban.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.