Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. július 1. 15:41 Adat

Egyre drágább a sertés, mégis csökken az állomány idehaza és Németországban is

Az Európai Unió a világ legnagyobb sertéshúsexportőre, ezen belül pedig meghatározó a németországi tenyésztők hozzájárulása, úgy tűnik azonban, hogy az idei sokkokkal ők is nehezen birkóznak meg.

A német szövetségi statisztikai hivatal héten közzétett adata szerint május elején csak 22,3 millió sertés volt az országban, 10 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Németország 1990-es újraegyesítése óta még sosem volt ilyen alacsony ez a szám, amely tíz éve a 28 milliót is meghaladta.

A visszaesés okai közül a Bloomberg cikke kiemeli az elszabaduló energia- és takarmányárakat, amelyek mindegyike összefügg Oroszország Ukrajna elleni háborújával. Az előbbiek már tavaly ősz óta emelkedtek, majd újabb lendületet vettek az invázió kezdetén, míg kifejezetten a gázárak azt követően lőttek ki ismét, hogy az oroszok mondvacsinált okokra hivatkozva csökkentették a szállítást a németek legfontosabb vezetékén, az Északi Áramlat 1-en. A takarmányárakat pedig közvetlenül leginkább az hajtotta fel, hogy nagyrészt ellehetetlenült az ukrán gabonaexport.

A költségek növekedése egyelőre meghaladja a sertések átvételi árának emelkedését, noha az utóbbi is látványosabbá vált nemrég. A német gazdák helyzetét az afrikai sertéspestis-járvány is nehezíti, amely ugyan elsősorban a vaddisznók között terjed, de így is megnehezíti vagy ellehetetleníti az exportot több fontos piacra.

Az ágazat helyzete idehaza sem könnyebb, az állomány növelését célzó kormányzati kezdeményezések ellenére az utóbbi négy évben nem változott érdemben a sertések száma Magyarországon, a legutóbbi adat szerint még csökkent is valamelyest, 2,73 millióra. Az átvételi árak Németországhoz hasonlóan idehaza is jelentősen nőttek, a KSH 2018-ig visszatekintő adatsora szerint ezt az időszakot tekintve rekord az áprilisra rögzített 587 forint a vágósertés kilójáért.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHadat üzent a kormány a táplálkozási divatnakA sertéspestis miatt egy csomó hús maradt a nyakunkon, és folyamatosan jön be az olcsó import is. A kormány megetetné velünk a felesleget.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre több sertéshúst eszünk, de ez sem elég ahhoz, hogy a magyar tenyésztőket megmentsükNövekvő takarmányárak mellett csökkenő eladási árak, alaposan fel van adva az üzleti lecke a magyar tenyésztőknek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt a kormányra hallgat a konyhábanA táplálkozás-egészségtani adatok alapján felesleges, a környezetvédelmi szempontok miatt nem jó irány, de még a nemzetközi trendeknek is ellene megy a húsfogyasztást ösztönző intenzív magyar kampányok sora.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.