Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. június 8. 11:13 Élet, Világ

Visszafogták a vásárlásaikat a németek, árcsökkentést kényszerítve a boltokra

Egy karlsruhei német lap figyelt fel arra, hogy az ott kulcsfontosságúnak számító alapélelmiszerek közül egynél, a vajnál az áremelkedés talán elérte a csúcspontját. A német Aldiban a negyedkilós saját márkás vaj ára 2,29 eurónál (jelenlegi árfolyamon 890 forintnál) tetőzött, a lap szerint azonban a lánc kényszerű marketingfogásaként most 2,19 euróra (852 forintra) mérséklődött. (Saját méréseink szerint a diszkontláncok magyar egységeiben egyébként a legolcsóbb vaj jelenleg 797-822 forint között van, egy éve azonban még 622 forintba került.)

A német jelenség csak azért érdekes, mert valószínű, hogy az árcsökkentést a visszaeső kereslet váltotta ki.

A német statisztikai hivatal legfrissebb, áprilisra vonatkozó adatai egy hete jelentek meg, és a kiskereskedelemben rekordmértékű csökkenést mutatnak. Bár nominális értékben egy év alatt 6,2 százalékkal nőtt az üzletek összesített forgalma, reálértékben 0,4 százalékkal csökkent (hiába lettek magasabbak az árak, a pénz vásárlóereje annyit csökkent, hogy a végeredmény csökkenést mutat).

Az áprilisi adat márciushoz képest nominálisan 4,7, reálértéken 5,4 százalékos esést mutat. Ezen belül egy hónap alatt az élelmiszerek kiskereskedelmi forgalma 7,7 százalékkal esett be, erre a mérések kezdete, azaz 1994 óta még nem volt példa. Éves összehasonlításban az élelmiszerforgalom értéke 6,5 százalékkal csökkent, és a statisztikai hivatal is megjegyzi, hogy ez a 8,6 százalékos éves szintű inflációval függ össze.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA gyorsuló inflációt egyedül nem képes megfékezni a jegybankHa a választást követően nem körvonalazódik gazdaságpolitikai fordulat, a külső nyomás enyhülése nem lesz elegendő ahhoz, hogy a hazai infláció visszatérjen az egyensúlyi szintjére.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA korábbi becsléseket felülmúló inflációs ütemet lehet valószínűsíteni idénre és jövőre isHatásos-e az árkontroll, van-e létjogosultsága az adóemelésnek? Bod Péter Ákos véleménycikke.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem is az árstop, hanem az infláció fájhat a nagy boltoknakA sarki bolt és a multi lánc működési modellje mára teljesen eltérő lett, de utóbbi sem védtelen az inflációs nyomás ellen.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ Aldi infláció kereslet kiskereskedelem németország vaj Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.