Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. június 2. 09:37 Világ

Az orosz gáz alternatívája lehet Algéria, de van vele egy nem kis probléma

Oroszország és Norvégia után Európa harmadik legnagyobb földgázszállítója Algéria, az észak-afrikai ország jelenleg 8 százalékát adja az európai importnak. Az orosz gáz kiváltására való törekvéseknek így természetes célja lehet az algériai behozatal növelése, csakhogy ahogy a Bloomberg írja, a kérdést környezetvédelmi oldalról is kezelni kell.

Egy Greenpeace által támogatott spanyol tanulmány szerint a Hassi R’Mel gázmezőnél lévő kompresszorállomás (műholdas megfigyelések alapján) nagy mennyiségben szivárogtat metánt (azaz földgázt) a környezetébe. Ez a gáz- és olajmező egyébként a fővárostól 550 kilométerre fekszik délre, kiterjedése 70×50 kilométer, és a világ egyik legnagyobb készletét rejti. A mezőt 1956-ban azonosították, és már 1961 óta termel, éves kapacitása jelenleg 100 milliárd köbméter körül van, és vezetékes kapcsolatokkal is rendelkezik Európa felé (Marokkón keresztül és közvetlenül Spanyolországba, illetve Tunézián keresztül Olaszországba). Ám csaknem negyven éve azt is tudjuk, hogy ez a létesítmény nagyon komoly környezetszennyező.

Az Európai Unió törekszik arra, hogy közvetlenül és közvetve is szigorúan kezelje a nagy metánkibocsátókkal való kapcsolatait, ám szakértők szerint most ez sokkal nehezebb lesz. Algéria új ütőkártyát kapott a tárgyalásokhoz, pozíciója erősödhet az orosz gázról leválni készülő EU-val szemben. (A metánszivárgás egyébként a szibériai gázmezőknél és az orosz vezetékeknél is komoly probléma.) Márpedig ez alááshatja az eddigi brüsszeli zöld törekvéseket.

Algéria a tavaly novemberi glasgow-i COP26 klímavédelmi csúcstalálkozón nem csatlakozott ahhoz a több mint 100 ország által aláírt vállaláshoz, hogy 2030-ig 30 százalékkal csökkentse a károsanyag-kibocsátását.

A Sonatrach, az algériai olaj- és gáztársaság – amely a Hassi R’Mel gázmezőt is üzemelteti -, azt állítja, hogy sokkal kevesebb metánt juttat az atmoszférába, mint amit a nemzetközi felmérések mutatnak. Azt mondják, hogy a fáklyára kitett (azaz a feldolgozás során az üzemben kényszerűségből elégetett) gáz mennyiségét évi 9 milliárd köbméterről 3 milliárdra csökkentették, és ennek ellentételezését beépítették a partneri szerződéseikbe. Állításuk szerint a Világbank is az ő kibocsátási becsléseiket tartotta megfelelőnek.

Az EU májusban jelezte, hogy dekarbonizációs lépésekre készül Algériával. Brüsszelben azt szeretnék elérni, hogy Algéria adja el Európának azt a gáztöbbletet, amit jelenleg elszivárogtat vagy a fáklyán eléget – ehhez persze arra lenne szükség, hogy az üzemeket korszerűsítsék, és ez sokba kerül.

Becslések szerint évente 46 milliárd köbméter földgáz megy veszendőbe hálózati veszteségként, vagy azért, mert ha az adott pillanatban nem lehet továbbítani, akkor el kell égetni. Ez majdnem harmada annak a mennyiségnek, amelyet Európa Oroszországból importál.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTizenöt Magyarországnak lenne elég az évente szemétként eltüzelt földgázA szén-dioxid-kibocsátás egy százaléka a hasznosítás nélkül elégetett földgázból származik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRohamtempóban kezdte növelni gáztartalékait egész Európa, az ár már nem számítMinden korábbinál nagyobb mennyiségben kezdték meg a földgáz felhalmozását az Európai Unió gázpiaci szereplői az elmúlt nagyjából másfél hónapban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚj forrást találtak az orosz gáz helyettesítéséreA már ismert szállítók mellett néhány afrikai országban is nagy lehetőséget lát az EU egy kiszivárgott dokumentum szerint.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ algéria földgáz gáz károsanyag-kibocsátás metán Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.