Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. május 25. 16:10 Adat

Rohamtempóban kezdte növelni gáztartalékait egész Európa, az ár már nem számít

Minden korábbinál nagyobb mennyiségben kezdték meg a földgáz felhalmozását az Európai Unió gázpiaci szereplői az elmúlt nagyjából másfél hónapban. Az uniós tárolókban lévő gáz mennyisége az évnek ebben a szakaszában 2011 óta egyszer sem nőtt olyan ütemben, mint az idén. Különösen nagy a kontraszt az előző betárolási időszakhoz képest.

Már nem számít az ár

Arról már korábban is írtunk, hogy Lengyelország lényegében a háború kitörésének másnapján elkezdte feltölteni gáztárolóit, amelyek telítettsége így mostanra a 90 százalékot is meghaladja már. Bár a többi európai országban ennél hetekkel később léptek csak a piaci szereplők, a jelek szerint április elejétől szinte mindenhol gyorsított ütemben indult meg a felhalmozás*Mivel a gáztermelés viszonylag egyenletes, a gázfelhasználás viszont rendkívül szezonális (hiszen télen sokkal több földgázt fogyasztunk), a piac szereplői készletezéssel egyenlítik ki a kereslet és a kínálat közötti különbséget. Az április 15. és október 15. közötti fél évet hívják betárolási időszaknak, ilyenkor az el nem használt gázt tárolókba töltik. Az október 15. és április 15. közötti hat hónapban aztán részben ebből elégítik ki a télen megugró keresletet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA háború kitörésének másnapján már el is kezdték felhalmozni a gázt a lengyelekMiközben Magyarország folyamatosan égette a tartalékait, a lengyelek elkezdtek felkészülni arra, hogy az oroszok elzárják a gázcsapokat.

Az uniós tárolókban lévő gáz mennyisége április 15. és május 21. között közel 15 milliárd köbméterrel emelkedett, amire – legalábbis a 2011 óta rögzített adatok szerint – korábban még nem volt példa. Az eddigi rekord ettől 600 millió köbméterrel maradt el, az előző évtizedben pedig átlagosan bő 5 milliárddal kevesebb gázt tartalékoltak el ebben az időszakban.

A jelentős növekedésnek persze számos oka lehet (mások mellett például az enyhe időjárás is), a legvalószínűbbnek azonban az tűnik, hogy a piaci szereplők az orosz-ukrán háború okozta bizonytalan helyzet miatt igyekeznek minél előbb, minél több földgázt beszerezni. Mindezt rendkívül magas áron, ami különösen a tavalyi gyakorlathoz képest hatalmas fordulat.

Tavaly ősszel ugyanis részben épp az okozta az energiaárak elszállását, hogy az év korábbi szakaszában a piaci szereplők alacsonyabb árakban bízva elhalasztották vásárlásaikat. Ugyanebben az öt hétben

2021-ben a mostani 14,7 milliárd köbméterrel szemben csak 5,7 milliárddal nőtt az uniós gáztárolókban lévő földgáz mennyisége.

Az akkori stratégia azonban nagyon nem jött be. Az árak nyáron sem csökkentek, mivel pedig az addig kiváró vevők a betárolási időszak végén hirtelen nagy mennyiségben akartak vásárolni, a piacon durva túlkereslet alakult ki, végképp az egekbe hajtva a földgáz árát. Csak összehasonlításképpen: tavaly tavasszal 80-90 forint/köbméteres (20-25 euró/megawattórás) tőzsdei ár mellett várt ki a piac nagy része, most köbméterenként 380-400 forintért (megawattóránként 90-100 euróért) vásárolnak nagy mennyiségben.

Szinte mindenhol spájzolnak

A nagyobb tárolói kapacitással rendelkező európai piacokon szinte mindenhol rendkívül látványos volt a fordulat a betárolási gyakorlatban 2021-hez képest, függetlenül attól, hogy honnan szerzik a gázt. A jelentős részben orosz importra építő németeknél a készletek több mint tízszer annyival nőttek, mint tavaly, a komoly saját kitermeléssel is rendelkező hollandoknál pedig ennél is nagyobb mértékben, míg az inkább Norvégiától vásároló franciák nagyjából dupláztak. Olaszországban ugyanakkor nem volt ilyen szembetűnő változás, náluk a korábban megszokott ütemben zajlik a tárolók feltöltése.

Más kérdés, hogy az európai szintű rekord egyáltalán nem jelenti azt, hogy sok gáz lenne a tárolókban. Épp a tavalyi kaotikus betárolás miatt a legutóbbi fűtési szezon végére nagyon alacsony szintre süllyedtek a készletek, így a szokottnál nagyobb mennyiségű betárolással is csak az elmúlt tíz év átlagos töltöttségét sikerült csak elérni mostanra. Az elmúlt öt hétben felhalmozott 15 milliárd köbméter pedig alig több, mint az EU teljes éves fogyasztásának harmincad része, így ez ellátási nehézségek esetén önmagában nem oldaná meg a problémákat.

Magyarország egyébként túl nagy szerepet nem vállalt az európai rekordban. Az itthoni készletek nagyjából a megszokott mértékben emelkedtek a betárolási időszak kezdete óta, a tárolókban lévő gáz mennyisége pedig az elmúlt néhány évben megszokotthoz képest kifejezetten alacsony. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy hazánk tárolói kapacitása nemzetközi összevetésben is kiemelkedő a hazai fogyasztáshoz képest. A tárolókban lévő 1,7 milliárd köbméter gáz a teljes éves igény szűk ötödét, a lakossági felhasználásnak pedig közel a felét fedezi.

Adat földgáz orosz gáz Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. március 30. 11:03 Adat

Továbbra is Magyarországra jön a legdrágábban az orosz gáz

Január volt zsinórban a negyedik olyan hónap, amikor az adatot közlő uniós országok közül hazánkba érkezett a legdrágábban az orosz földgáz.

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Jandó Zoltán
2023. március 28. 04:34 Adat

Már nem Magyarország osztja szét az orosz földgázt

Az orosz gáz balkáni elosztása helyett a jövőben a balkáni gáz más régiós országokba történő eljuttatása lesz a magyar hálózat fő feladata.

Fontos

Stubnya Bence
2023. április 1. 04:34 Podcast

Csak szlogennek elég, vagy alapja is van Orbán 500 ezer új dolgozóról szóló tervének?

A kormányfő arról beszélt, hogy elsődlegesen belső tartalékokból kellene 500 ezer munkahelyet betölteni a magyar munkaerőpiacon. A tervről Scharle Ágota munkagazdásszal beszélgettünk a G7 Podcastban.

Pálos Máté
2023. március 31. 17:52 Közélet

Már 1767 pedagógus aláírta, hogy elhagyná a pályát, ha jön az új köznevelési státusztörvény

Bő két nap alatt közel 1800 pedagógus nyilatkozott úgy, hogy felhagy a tanítással, amennyiben a kormány megvalósítja a köznevelésben a terveit.

Pálos Máté
2023. március 31. 13:04 Közélet

Romokban a magyar akadémiai szabadság és egyetemi autonómia

Nemzetközi elemzések szerint az elmúlt tíz évben a magyar akadémiai szabadság jelentősen csökkent, a vagyonkezelő alapítványok által fenntartott egyetemek modellje pedig példátlan Európában.