Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. május 25. 16:10 Adat

Rohamtempóban kezdte növelni gáztartalékait egész Európa, az ár már nem számít

Minden korábbinál nagyobb mennyiségben kezdték meg a földgáz felhalmozását az Európai Unió gázpiaci szereplői az elmúlt nagyjából másfél hónapban. Az uniós tárolókban lévő gáz mennyisége az évnek ebben a szakaszában 2011 óta egyszer sem nőtt olyan ütemben, mint az idén. Különösen nagy a kontraszt az előző betárolási időszakhoz képest.

Már nem számít az ár

Arról már korábban is írtunk, hogy Lengyelország lényegében a háború kitörésének másnapján elkezdte feltölteni gáztárolóit, amelyek telítettsége így mostanra a 90 százalékot is meghaladja már. Bár a többi európai országban ennél hetekkel később léptek csak a piaci szereplők, a jelek szerint április elejétől szinte mindenhol gyorsított ütemben indult meg a felhalmozás*Mivel a gáztermelés viszonylag egyenletes, a gázfelhasználás viszont rendkívül szezonális (hiszen télen sokkal több földgázt fogyasztunk), a piac szereplői készletezéssel egyenlítik ki a kereslet és a kínálat közötti különbséget. Az április 15. és október 15. közötti fél évet hívják betárolási időszaknak, ilyenkor az el nem használt gázt tárolókba töltik. Az október 15. és április 15. közötti hat hónapban aztán részben ebből elégítik ki a télen megugró keresletet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA háború kitörésének másnapján már el is kezdték felhalmozni a gázt a lengyelekMiközben Magyarország folyamatosan égette a tartalékait, a lengyelek elkezdtek felkészülni arra, hogy az oroszok elzárják a gázcsapokat.

Az uniós tárolókban lévő gáz mennyisége április 15. és május 21. között közel 15 milliárd köbméterrel emelkedett, amire – legalábbis a 2011 óta rögzített adatok szerint – korábban még nem volt példa. Az eddigi rekord ettől 600 millió köbméterrel maradt el, az előző évtizedben pedig átlagosan bő 5 milliárddal kevesebb gázt tartalékoltak el ebben az időszakban.

A jelentős növekedésnek persze számos oka lehet (mások mellett például az enyhe időjárás is), a legvalószínűbbnek azonban az tűnik, hogy a piaci szereplők az orosz-ukrán háború okozta bizonytalan helyzet miatt igyekeznek minél előbb, minél több földgázt beszerezni. Mindezt rendkívül magas áron, ami különösen a tavalyi gyakorlathoz képest hatalmas fordulat.

Tavaly ősszel ugyanis részben épp az okozta az energiaárak elszállását, hogy az év korábbi szakaszában a piaci szereplők alacsonyabb árakban bízva elhalasztották vásárlásaikat. Ugyanebben az öt hétben

2021-ben a mostani 14,7 milliárd köbméterrel szemben csak 5,7 milliárddal nőtt az uniós gáztárolókban lévő földgáz mennyisége.

Az akkori stratégia azonban nagyon nem jött be. Az árak nyáron sem csökkentek, mivel pedig az addig kiváró vevők a betárolási időszak végén hirtelen nagy mennyiségben akartak vásárolni, a piacon durva túlkereslet alakult ki, végképp az egekbe hajtva a földgáz árát. Csak összehasonlításképpen: tavaly tavasszal 80-90 forint/köbméteres (20-25 euró/megawattórás) tőzsdei ár mellett várt ki a piac nagy része, most köbméterenként 380-400 forintért (megawattóránként 90-100 euróért) vásárolnak nagy mennyiségben.

Szinte mindenhol spájzolnak

A nagyobb tárolói kapacitással rendelkező európai piacokon szinte mindenhol rendkívül látványos volt a fordulat a betárolási gyakorlatban 2021-hez képest, függetlenül attól, hogy honnan szerzik a gázt. A jelentős részben orosz importra építő németeknél a készletek több mint tízszer annyival nőttek, mint tavaly, a komoly saját kitermeléssel is rendelkező hollandoknál pedig ennél is nagyobb mértékben, míg az inkább Norvégiától vásároló franciák nagyjából dupláztak. Olaszországban ugyanakkor nem volt ilyen szembetűnő változás, náluk a korábban megszokott ütemben zajlik a tárolók feltöltése.

Más kérdés, hogy az európai szintű rekord egyáltalán nem jelenti azt, hogy sok gáz lenne a tárolókban. Épp a tavalyi kaotikus betárolás miatt a legutóbbi fűtési szezon végére nagyon alacsony szintre süllyedtek a készletek, így a szokottnál nagyobb mennyiségű betárolással is csak az elmúlt tíz év átlagos töltöttségét sikerült csak elérni mostanra. Az elmúlt öt hétben felhalmozott 15 milliárd köbméter pedig alig több, mint az EU teljes éves fogyasztásának harmincad része, így ez ellátási nehézségek esetén önmagában nem oldaná meg a problémákat.

Magyarország egyébként túl nagy szerepet nem vállalt az európai rekordban. Az itthoni készletek nagyjából a megszokott mértékben emelkedtek a betárolási időszak kezdete óta, a tárolókban lévő gáz mennyisége pedig az elmúlt néhány évben megszokotthoz képest kifejezetten alacsony. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy hazánk tárolói kapacitása nemzetközi összevetésben is kiemelkedő a hazai fogyasztáshoz képest. A tárolókban lévő 1,7 milliárd köbméter gáz a teljes éves igény szűk ötödét, a lakossági felhasználásnak pedig közel a felét fedezi.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat földgáz orosz gáz Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.