Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. május 26. 17:38 Pénz

Nyugdíj- és minimálbéremelést jelentett be Putyin, de így is bezuhan idén az orosz jövedelmek értéke

Tíz százalékos minimálbéremelést és ugyanekkora nyugdíjemelést jelentett be szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök. A döntést azzal indokolta, hogy a várakozásoknál magasabb inflációra lehet idén számítani, ezért kompenzálni kell a jövedelmek értékének csökkenését.

Oroszországban áprilisban 18 százalékos inflációt mértek az előző év azonos időszakához képest, az idei év egészében pedig 18-23 százalék körül alakulhat az infáció az orosz jegybank április végi előrejelzése szerint – írja a Reuters.

Putyin szerint 2022 nehéz év lesz az orosz gazdaságnak, de hozzátette, hogy ez nem jelenti azt, hogy az összes gazdasági nehézséget a háború okozná, ugyanis szerinte más országokban is magas az infláció (valójában persze a globális élelmiszer-és energiaár emelkedéséhez jelentősen hozzájárul a háború).

A nyugdíjak júniustól, a minimálbérek júliustól emelkednek, de a reáljövedelmek várhatóan az emelések ellenére is jelentősen csökkennek Oroszországban az idén. A Vnyesekonombank elemzése szerint az emelésekkel együtt is 7,5 százalékkal csökkennek idén a reáljövedelmek, a bérek pedig 6 százalékkal kevesebbet fognak érni reál értelemben. A bank előrejelzése szerint a szegénységi ráta a tavalyi 11 százalékról 12,6 százalékra nő az idén.

Jelenleg úgy tűnik, hogy a háború kitörése után elfogadott nyugati szankciók miatt kialakuló káoszhoz képest stabilizálódott az orosz gazdaság. A központi bank február végén a rubel zuhanásának ellensúlyozására több mint 10 százalékponttal, 20 százalékra növelte az alapkamatot. Azóta viszont három lépésben lazítottak, legutóbb éppen csütörtökön, amikor az alapkamat 14-ről 11 százalékra csökkent.

Az elmúlt hetekben ugyanis a rubel árfolyama 2018 óta a legmagasabb szintre emelkedett, és ezen még a korábban bevezetett tőkekorlátozások enyhítése sem segített. A Bloomberg cikke szerint ezért a jegybank a lépéssel próbál elébe menni a rubel további erősödésének. A pénzügyi stabilizáció ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a reálgazdaságban minden rendben lenne, a kamatcsökkentéssel a jegybank éppen az orosz gazdasági idei masszív visszaesését igyekszik tompítani.

Az orosz pénzügyminisztérium előrejelzése 2022-ben 8,8-12,4 százalék közötti visszaesést valószínűsít az orosz gazdaságban, a Nemzetközi Valutaalap 8,5 százalékos visszaesésre számít.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb szankciók jönnek Oroszországgal szemben, de mit értek el az eddigiek?A pénzügyi káoszt sikerült legyűrnie az orosz kormánynak, de már a lakosságnak is fájnak a büntetőintézkedések. Más kérdés, hogy egyelőre úgy néz ki, Putyint ez nem hatja meg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz gdp infláció Oroszország rubel Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.