Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. május 18. 11:31 Pénz, Világ

Erdősítéssel mentené meg a csokoládét a legnagyobb kakaóbab-termesztő

A kakaó – és így a csokoládé – a klímaváltozás által leginkább fenyegetett termények, élelmiszerek közé tartozik, amihez az előállítás nagy földrajzi koncentrációja is hozzájárul: a nyugat-afrikai Elefántcsontpart és Ghána adja a világ kakaótermelésének körülbelül kétharmadát.

Ezekben az országokban az éghajlatváltozás hatásait ráadásul súlyosbítja az erdőirtás, ami önmagában is kedvezőtlenül hat a csapadékviszonyokra, és megkönnyíti a sivatag terjeszkedését. Az elefántcsontparti kormány igyekszik küzdeni az erdőirtás ellen, az a cél, az évtized végére az ország területének ötödét erdő borítsa. A műholdas adatok azonban azt mutatják, hogy továbbra is évről évre nagy területen vágják ki a fákat.

A kormány ezért most azzal próbálkozik, hogy a magánszektorral összefogva – másfél milliárd dollár tőkét bevonva – segítse a károsodott erdők helyreállítását és az élelmiszer-termelés növelését. Bár ezek gyakran ellentétes szempontok, pont a kakaóbab-termesztés mutatja, hogy az utóbbi erőltetése végső soron minden szempontból káros: az elmúlt évtizedekben világszerte több millió hektár erdőt irtottak ki kakaóültetvények létesítése érdekében, ám az említett káros hatások csökkentik a terméshozamot.

„Létfontosságú, hogy helyreállítsuk a földünket” – fogalmazott az ország miniszterelnöke egy múlt heti konferencián a Bloomberg cikke szerint. Hozzátette, ha erre nem lesznek képesek, akkor 2-6 százalékkal több háztartás süllyed extrém mértékű szegénységbe az évtized végéig. Elefántcsontparton sok millióan élnek a mezőgazdaságból, amely a Világbank adatai szerint 2020-ban a gazdasági teljesítmény ötödét adta.

A klímaváltozás általános trendjei miatt egyébként valószínűleg akkor is változtatni kell majd a kakaótermesztés módszerein, ha az erdőtelepítési, illetve- helyreállítási program sikerrel jár. Ezzel kapcsolatban több lehetőség is szóba kerülhet, erről érdemes elolvasni a masfelfok.hu oldalon 2021 végén megjelent cikket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkProfitorientált erdőkkel nem lehet elkerülni a klímakatasztrófátJó dolog a faültetés, az éghajlatváltozást azonban érdemben csak azok a természeteshez közeli állapotú erdőségek segítenek megfékezni, amelyeknek csekély a közvetlen gazdasági haszna.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRohamtempóban telepítik az erdőket KínábanMíg Afrikában és Dél-Amerikában fogynak az erdők, Ázsiában nő a területük, elsősorban a kínai telepítéseknek köszönhetően.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚgy kapjuk meg elsőként a cukormentes kakaót, hogy egyébként törpeméretű a piacunkBár a magyar piac mérete teljesen jelentéktelen, a Nestlé mégis nálunk jelenik meg először egy európai termékével. Azt állítják, nem teszt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ elefántcsontpart erdőirtás erdőtelepítés kakaó klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.