Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. június 7. 13:09 Világ

Rohamtempóban telepítik az erdőket Kínában

A világ erdőterületei az elmúlt tíz évben tovább csökkentek. Mintegy 1,1 százalékos csökkenéssel nagyjából 470 ezer négyzetkilométernyi erdő tűnt el, ami megközelíti Spanyolország méretét. Az erdős területek nagysága azonban jelentősen eltérően változott a különböző földrészek között.

Afrikában közel hat százalékkal csökkent az erődterületek aránya, Dél-Amerikában pedig három százalékkal. Velük szemben Ázsiában jelentősen, közel két százalékkal lett több erdő. Az ázsiai növekedés Kínának köszönhető, ugyanis a kontinensen számottevően csökkent volna az erdők aránya, ha Kína nem erdősít jelentős mértékben.

Kínában 1978-ban indult el egy jelentős erdőtelepítési program Belső-Mongóliában, amely Nagy Zöld Fal néven fut (Afrikában is hasonló néven megy egy még jelentősebb erdőtelepítési projekt). Az erdősítési program eredeti célja az volt, hogy visszaszorítsák a Mongóliával szomszédos területek elsivatagosodását.


Videó az erdősítési programról

A Góbi-sivatagból induló, egyre súlyosabb homokviharok komoly károkat okoztak a kínai mezőgazdaságnak (illetve akár a japánnak, vagy az észak- és dél-koreainak). A sivatagosodás megállítása miatt Kínában évtizedek óta minden tavasszal vállalati dolgozók, kormányzati tisztviselők és iskolások tömegei vesznek részt faültetési programokban az északi határnál.

Mivel a program már évtizedek óta fut, számos tanulsággal szolgál a jövő erdőtelepítéseinek. A kezdetekben számos hibát vétettek a tervezők: eleinte a minél gyorsabb eredmények végett gyorsan növekedő nyárfákat telepítettek, ezeket azonban kártevők támadták meg.

Több millió fát kellett kivágni, látványosan kiütközött a hasonló telepített erdők hátránya: jóval sérülékenyebbek a kártevők és a betegségek ellen az egy vagy néhány fajból álló erdők, mint egy komplett ökoszisztéma. A telepített, egy fafajból állók erdők ráadásul jelentősen kevesebb szén-dioxidot tudnak megkötni, mint a természetes erdők, ami a klímaváltozás mérséklése miatt lenne fontos.

Kína erdőterületei látványosan, harminc év alatt mintegy 50 százalékkal nőttek, így jelenleg nagyjából az ország 23 százalékát borítják erdők. A 220 millió hektáron elterülő erdőknek több mint harmada telepített.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKevés fát ültetünk, öregszenek a magyar erdőkAz elmúlt tíz évben nagyon kevés erdőt telepítettek Magyarországon. Volt olyan év, amikor a telepítés mértéke a tíz esztendővel korábbi csúcs 1 százalékát sem érte el.

Világ erdő erdőtelepítés Kína üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2022. augusztus 16. 04:34 Világ

Adóslázadás rengette meg a kifulladó kínai ingatlanpiacot

Az utóbbi bő egy évben számos kínai ingatlanfejlesztő jutott csődközelbe, rengeteg beruházás leállt, az eladások erősen csökkennek. Most a félkész lakásokat előre megvásárló emberek azzal fenyegetnek, hogy nem fizetik tovább hiteleiket, amire a kormány is kénytelen reagálni.

Avatar
2022. augusztus 14. 04:34 Világ

Hivatalosan is előbújt Putyin árnyékhadserege, már plakátokon toboroznak Oroszországban

Egyre fájóbbak az orosz veszteségek Ukrajnában, a rejtélyes Wagner-csoport is kénytelen a hagyományos toborzóeszközökhöz nyúlni.

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 13. 12:35 Világ

Ősszel enyhülhet az élelmiszer-infláció egy német árszakértő szerint

A nagy boltláncok próbálnak olcsóbb beszerzési forrásokat felkutatni, másrészt elérhetjük azt az árszintet, amikor esik a kereslet.

Fontos

Avatar
2022. augusztus 15. 09:53 Tech

Ukrajnában építene gyártóüzemet a Bayraktar, sorban állnak az országok a harci drónjukért

Három évre lekötöttek a kapacitások, miközben Törökország folyamatos hintapolitikával egyszerre próbál kedvezni az ukránoknak és az oroszoknak.

Hajdu Miklós
2022. augusztus 14. 18:42 Közélet

Csak tűzoltás, de segíti a magasabb rezsi kifizetését, ha újra munkába állnak nyugdíjas tanárok

Régi szakmai követelésnek tett eleget a kormány, amikor július végén átmenetileg lehetővé tette a pedagógusok nyugdíj melletti foglalkoztatását.

Pálos Máté
2022. augusztus 13. 04:34 Élet, Közélet

Csak a szavak szintjén készült a kormány az ország elsivatagosodására

Már kormánytagok is sokat beszélnek az aszályról, de a megközelítést még mindig a károk gyors enyhítése és az öntözés fejlesztése dominálja.