Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. június 7. 13:09 Világ

Rohamtempóban telepítik az erdőket Kínában

A világ erdőterületei az elmúlt tíz évben tovább csökkentek. Mintegy 1,1 százalékos csökkenéssel nagyjából 470 ezer négyzetkilométernyi erdő tűnt el, ami megközelíti Spanyolország méretét. Az erdős területek nagysága azonban jelentősen eltérően változott a különböző földrészek között.

Afrikában közel hat százalékkal csökkent az erődterületek aránya, Dél-Amerikában pedig három százalékkal. Velük szemben Ázsiában jelentősen, közel két százalékkal lett több erdő. Az ázsiai növekedés Kínának köszönhető, ugyanis a kontinensen számottevően csökkent volna az erdők aránya, ha Kína nem erdősít jelentős mértékben.

Kínában 1978-ban indult el egy jelentős erdőtelepítési program Belső-Mongóliában, amely Nagy Zöld Fal néven fut (Afrikában is hasonló néven megy egy még jelentősebb erdőtelepítési projekt). Az erdősítési program eredeti célja az volt, hogy visszaszorítsák a Mongóliával szomszédos területek elsivatagosodását.


Videó az erdősítési programról

A Góbi-sivatagból induló, egyre súlyosabb homokviharok komoly károkat okoztak a kínai mezőgazdaságnak (illetve akár a japánnak, vagy az észak- és dél-koreainak). A sivatagosodás megállítása miatt Kínában évtizedek óta minden tavasszal vállalati dolgozók, kormányzati tisztviselők és iskolások tömegei vesznek részt faültetési programokban az északi határnál.

Mivel a program már évtizedek óta fut, számos tanulsággal szolgál a jövő erdőtelepítéseinek. A kezdetekben számos hibát vétettek a tervezők: eleinte a minél gyorsabb eredmények végett gyorsan növekedő nyárfákat telepítettek, ezeket azonban kártevők támadták meg.

Több millió fát kellett kivágni, látványosan kiütközött a hasonló telepített erdők hátránya: jóval sérülékenyebbek a kártevők és a betegségek ellen az egy vagy néhány fajból álló erdők, mint egy komplett ökoszisztéma. A telepített, egy fafajból állók erdők ráadásul jelentősen kevesebb szén-dioxidot tudnak megkötni, mint a természetes erdők, ami a klímaváltozás mérséklése miatt lenne fontos.

Kína erdőterületei látványosan, harminc év alatt mintegy 50 százalékkal nőttek, így jelenleg nagyjából az ország 23 százalékát borítják erdők. A 220 millió hektáron elterülő erdőknek több mint harmada telepített.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKevés fát ültetünk, öregszenek a magyar erdőkAz elmúlt tíz évben nagyon kevés erdőt telepítettek Magyarországon. Volt olyan év, amikor a telepítés mértéke a tíz esztendővel korábbi csúcs 1 százalékát sem érte el.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ erdő erdőtelepítés Kína üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Fontos

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.