Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. június 7. 13:09 Világ

Rohamtempóban telepítik az erdőket Kínában

A világ erdőterületei az elmúlt tíz évben tovább csökkentek. Mintegy 1,1 százalékos csökkenéssel nagyjából 470 ezer négyzetkilométernyi erdő tűnt el, ami megközelíti Spanyolország méretét. Az erdős területek nagysága azonban jelentősen eltérően változott a különböző földrészek között.

Afrikában közel hat százalékkal csökkent az erődterületek aránya, Dél-Amerikában pedig három százalékkal. Velük szemben Ázsiában jelentősen, közel két százalékkal lett több erdő. Az ázsiai növekedés Kínának köszönhető, ugyanis a kontinensen számottevően csökkent volna az erdők aránya, ha Kína nem erdősít jelentős mértékben.

Kínában 1978-ban indult el egy jelentős erdőtelepítési program Belső-Mongóliában, amely Nagy Zöld Fal néven fut (Afrikában is hasonló néven megy egy még jelentősebb erdőtelepítési projekt). Az erdősítési program eredeti célja az volt, hogy visszaszorítsák a Mongóliával szomszédos területek elsivatagosodását.


Videó az erdősítési programról

A Góbi-sivatagból induló, egyre súlyosabb homokviharok komoly károkat okoztak a kínai mezőgazdaságnak (illetve akár a japánnak, vagy az észak- és dél-koreainak). A sivatagosodás megállítása miatt Kínában évtizedek óta minden tavasszal vállalati dolgozók, kormányzati tisztviselők és iskolások tömegei vesznek részt faültetési programokban az északi határnál.

Mivel a program már évtizedek óta fut, számos tanulsággal szolgál a jövő erdőtelepítéseinek. A kezdetekben számos hibát vétettek a tervezők: eleinte a minél gyorsabb eredmények végett gyorsan növekedő nyárfákat telepítettek, ezeket azonban kártevők támadták meg.

Több millió fát kellett kivágni, látványosan kiütközött a hasonló telepített erdők hátránya: jóval sérülékenyebbek a kártevők és a betegségek ellen az egy vagy néhány fajból álló erdők, mint egy komplett ökoszisztéma. A telepített, egy fafajból állók erdők ráadásul jelentősen kevesebb szén-dioxidot tudnak megkötni, mint a természetes erdők, ami a klímaváltozás mérséklése miatt lenne fontos.

Kína erdőterületei látványosan, harminc év alatt mintegy 50 százalékkal nőttek, így jelenleg nagyjából az ország 23 százalékát borítják erdők. A 220 millió hektáron elterülő erdőknek több mint harmada telepített.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKevés fát ültetünk, öregszenek a magyar erdőkAz elmúlt tíz évben nagyon kevés erdőt telepítettek Magyarországon. Volt olyan év, amikor a telepítés mértéke a tíz esztendővel korábbi csúcs 1 százalékát sem érte el.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ erdő erdőtelepítés Kína üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.