Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. augusztus 11. 12:41 Adat

Kevés fát ültetünk, öregszenek a magyar erdők

Kismértékben csökkent tavaly az erdőterület mérete Magyarországon. A statisztikai hivatal (KSH) napokban frissített adatai szerint 2018-ban 1,87 millió hektárnyi erdő volt hazánkban, szinte pontosan kétezer hektárral kevesebb, mint egy évvel korábban. Az erdővel borított terület nagyjából 2008-2009-ig nőtt érezhetően, azóta viszont nagyjából stagnál, csak minimális változások vannak, nem függetlenül attól, hogy az elmúlt években elmaradoztak a telepítések.

A 2000-es évek elején még csak 1,69 millió hektárt borított erdő Magyarországon, ám ebben az időszakban lényegében folyamatosan 10-15 ezer hektárnyi olyan területre ültettek fákat, ahol korábban nem voltak. (Ezt hívja a szaknyelv első kivitelű erdőtelepítésnek.) Ennek eredményeként az erdős terület jellemzően évi 1-1,5 százalékkal nőtt, 2009-re pedig elérte az 1,85 millió hektárt.

 

A gazdasági válság környékén azonban megtorpant a folyamat. Bár erdőfelújítás továbbra is volt, azaz olyan területen, ahol korábban is volt erdő, frissítették az állományt (vagy frissült magától), új területeket azonban szinte egyáltalán nem vontak be. Míg 2000 és 2008 között átlagban évi közel 12 ezer hektáron telepítettek új erdőt, az azóta eltelt tíz évben alig ötödekkorán. A KSH adatai szerint 2015/2016-ban például a 160 hektárt sem érte el ez a szám, ami a 2006/2007-es csúcsnak kevesebb mint egy százaléka.

Tavaly volt némi javulás, de az 1300 hektárnyi új telepítés még mindig alig több mint a tizede a tíz évvel korábban jellemzőnek.

Ennek fényében nem meglepő, hogy az erdőink, ha nem is túl látványosan, de szép fokozatosan öregednek. Az előző évtized végén még nagyjából 270 ezer hektárnyi területet borítottak 10 évnél fiatalabb fák, jelenleg azonban ez már csak 180 ezer hektár. Ezzel szemben a 100 évesnél idősebb erdők területe 80-90 ezer hektár környékéről 110 ezer fölé nőtt.

 

Az erdők átlagéletkorát nem igazán lehet megmondani, ugyanis csak a fával borított területre vannak adatok, márpedig az egységnyi helyen lévő fák száma eltérhet. Mindenesetre a területtel súlyozva az előző évtized fordulóján még csak 40 év körül volt az erdeink átlagéletkora, most azonban már két és fél évvel több.

Időközben az erdők összetétele is átalakult: fenyvesekből egyre kevesebb van, lombhullató fákkal borított területből viszont egyre több. Különböző fenyők tavaly mindössze 191 ezer hektárt borítottak, tíz évvel korábban még majdnem 30 ezerrel többet.

 

Mindeközben a tölgyesek és bükkösök egyaránt 3 ezer hektárral terjeszkedtek, cserfák pedig 9 ezer hektárral foglalnak el nagyobb területet, mint 2008-ban. Az elmúlt 10 év nagy nyertese azonban az akác lett, amely ültetés nélkül is tud terjeszkedni. Akácosból most 17 ezer hektárral van több, mint tíz éve, így továbbra is ez fajta foglalja a legnagyobb területet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat erdő erdőtelepítés fásítás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.