Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2024. január 23. 17:19 Világ

Talán sosem tudjuk meg, mit akart elérni a magyar kormány Svédország NATO-csatlakozásának akadályozásával

A török parlament már kedden jóváhagyhatja a svéd NATO-csatlakozást, ami után Erdogan elnök pár napon belül alá is írhatja a törvényjavaslatot, írta meg a Reuters. Így Magyarország lehet az utolsó ország, amelyik mintegy 20 hónap után végül ratifikálja Svédország tagságát. (Frissítés kedd este: a török parlament megszavazta a törvényt.)

Előzmények: Svédország és Finnország Ukrajna orosz inváziója után kérte csatlakozását a NATO-hoz, Törökország azonban feltételekhez kötötte ennek jóváhagyását. Finnország végül áprilisban beléphetett, de Svédország továbbra sem, mert kitartott a török és a magyar ellenkezés.

  • Magyarország ezalatt különböző okokra hivatkozott: ezek között volt, hogy svéd politikusok korábban sértegették Magyarországot, és a magyar külügyminiszter szerint a svédek a demokrácia rombolásával vádolják a magyar kormányt.
  • Decemberben a kormány azt az ígéretet tette, hogy nem Magyarország lesz az utolsó jóváhagyó.

Felülnézet: Svédország a török feltételek miatt megerősítette terrorizmusellenes törvényeit, és a NATO létrehozott egy terrorizmusellenes koordinátori posztot is.

  • Az is hozzájárulhatott a török enyhüléséhez, hogy az Egyesült Államok várhatóan jóváhagyja 40 darab amerikai F-16-os vadászrepülő eladását Törökországnak. 
  • Arról továbbra sem közöltek semmilyen konkrétumot kormányzati szereplők, hogy Magyarországnak mik voltak a konkrét feltételei, ha voltak egyáltalán.
  • Korábban a Fidesz egyik külpolitikusaként ismert Németh Zsolt elismerte, hogy folyamatosan egyeztetnek a törökökkel a svéd csatlakozás kérdésében.

Mi várható? A török jóváhagyásról szóló első értesülés megjelenésének másnapján Orbán Viktor meghívta a svéd miniszterelnököt; ha megvalósul, a találkozó egyik témája Svédország NATO-csatlakozása lesz. (Frissítés kedd este: a svéd kormány azt közölte, hogy nem látja értelmét a találkozónak.)

  • A magyar parlament a héten nem ülésezik – a mostani hírek előtt csak február közepére várták a tavaszi ülésszak kezdetét -, ezért könnyen elképzelhető, hogy a korábbi ígéretekkel szemben mégis Magyarország lesz az utolsó ország, amelyik ratifikálja a csatlakozást.
  • Mivel azonban a törökök számos fordulatot bemutattak már ebben az ügyben, biztosra csak akkor lehet venni a jóváhagyásukat, ha már Erdogan is aláírta a svéd csatlakozást jóváhagyó törvényt.

Töltsd ki olvasói felmérésünket, 5 percig tart és teljesen anonim!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Magyarországot bíráló videó helyett sokkal inkább F-16-osokról szólhat a svéd NATO-tagság blokkolásaOrbán Viktor júniusban ígéretet tett arra, hogy nem fogjuk késleltetni a svédek NATO-csatlakozását, egy törökországi vadászgépbeszerzés mégis bekavart.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar kormánymédia alapján nehéz lenne megérteni, mi történik éppen SvédországbanBevándorlógettók, vérbosszú és gengszterrap: a svéd hadsereget is bevetnék az elszabadult bandaháborúk megállítására.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Magyarország NATO Orbán Viktor recep tayyip erdogan Törökország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.