Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2024. január 23. 17:19 Világ

Talán sosem tudjuk meg, mit akart elérni a magyar kormány Svédország NATO-csatlakozásának akadályozásával

A török parlament már kedden jóváhagyhatja a svéd NATO-csatlakozást, ami után Erdogan elnök pár napon belül alá is írhatja a törvényjavaslatot, írta meg a Reuters. Így Magyarország lehet az utolsó ország, amelyik mintegy 20 hónap után végül ratifikálja Svédország tagságát. (Frissítés kedd este: a török parlament megszavazta a törvényt.)

Előzmények: Svédország és Finnország Ukrajna orosz inváziója után kérte csatlakozását a NATO-hoz, Törökország azonban feltételekhez kötötte ennek jóváhagyását. Finnország végül áprilisban beléphetett, de Svédország továbbra sem, mert kitartott a török és a magyar ellenkezés.

  • Magyarország ezalatt különböző okokra hivatkozott: ezek között volt, hogy svéd politikusok korábban sértegették Magyarországot, és a magyar külügyminiszter szerint a svédek a demokrácia rombolásával vádolják a magyar kormányt.
  • Decemberben a kormány azt az ígéretet tette, hogy nem Magyarország lesz az utolsó jóváhagyó.

Felülnézet: Svédország a török feltételek miatt megerősítette terrorizmusellenes törvényeit, és a NATO létrehozott egy terrorizmusellenes koordinátori posztot is.

  • Az is hozzájárulhatott a török enyhüléséhez, hogy az Egyesült Államok várhatóan jóváhagyja 40 darab amerikai F-16-os vadászrepülő eladását Törökországnak. 
  • Arról továbbra sem közöltek semmilyen konkrétumot kormányzati szereplők, hogy Magyarországnak mik voltak a konkrét feltételei, ha voltak egyáltalán.
  • Korábban a Fidesz egyik külpolitikusaként ismert Németh Zsolt elismerte, hogy folyamatosan egyeztetnek a törökökkel a svéd csatlakozás kérdésében.

Mi várható? A török jóváhagyásról szóló első értesülés megjelenésének másnapján Orbán Viktor meghívta a svéd miniszterelnököt; ha megvalósul, a találkozó egyik témája Svédország NATO-csatlakozása lesz. (Frissítés kedd este: a svéd kormány azt közölte, hogy nem látja értelmét a találkozónak.)

  • A magyar parlament a héten nem ülésezik – a mostani hírek előtt csak február közepére várták a tavaszi ülésszak kezdetét -, ezért könnyen elképzelhető, hogy a korábbi ígéretekkel szemben mégis Magyarország lesz az utolsó ország, amelyik ratifikálja a csatlakozást.
  • Mivel azonban a törökök számos fordulatot bemutattak már ebben az ügyben, biztosra csak akkor lehet venni a jóváhagyásukat, ha már Erdogan is aláírta a svéd csatlakozást jóváhagyó törvényt.

Töltsd ki olvasói felmérésünket, 5 percig tart és teljesen anonim!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Magyarországot bíráló videó helyett sokkal inkább F-16-osokról szólhat a svéd NATO-tagság blokkolásaOrbán Viktor júniusban ígéretet tett arra, hogy nem fogjuk késleltetni a svédek NATO-csatlakozását, egy törökországi vadászgépbeszerzés mégis bekavart.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar kormánymédia alapján nehéz lenne megérteni, mi történik éppen SvédországbanBevándorlógettók, vérbosszú és gengszterrap: a svéd hadsereget is bevetnék az elszabadult bandaháborúk megállítására.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Magyarország NATO Orbán Viktor recep tayyip erdogan Törökország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.