Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. december 11. 11:36 Tech, Világ

Történelmi dróncsapásról készült videó

Nehéz lenne eltúlozni a drónok ukrajnai háborúban játszott szerepét, naponta rengeteg videó jelenik meg ezek harci alkalmazásáról, és már nem számítanak nagyon ritkának azok sem, ahol egy felderítő drónt nekivezetnek egy másiknak, hogy tönkretegyék.

Most másfajta drónok közötti összecsapásról tett közzé felvételt egy ukrán alakulat, és könnyen lehet, hogy ez az első ebben a műfajban. Mindössze pár nappal ezelőtt jelentek meg arról információk, hogy a Doneck megyei Avgyijivkát már két hónapja – mérsékelt sikerrel – támadó orosz csapatok földi drónokat használnak utánpótlás szállítására a legelső állásokba.

Most az Avgyijivkát védő egyik legfontosabb ukrán alakulat, a 110. gépesített dandár tett közzé egy rövid videót, amelyek az látható, hogy egy ilyen távirányítású földi járművet – amely állítólag lőszert szállított – kiüt egy robbanószerrel ellátott ukrán, első személyű nézetből irányított (elterjedt angol rövidítéssel FPV) kamikaze drón.

Ez olyan szempontból is szimbolikus, hogy egyelőre a légi drónok sokkal fontosabbak a hadviselés szempontjából, mint a földön mozgók. De azért az utóbbiak is fejlődnek, ukrán alakulatok több felvételt is közzétettek például harckocsiaknák lerakására szolgáló eszközökről. Azokon a helyeken pedig, ahol különösen súlyos harcok zajlanak, és minden mozgás azzal a veszéllyel jár, hogy FPV-drónokat vezetnek az emberbe, valószínűleg az utánpótlás szállításában is egyre fontosabb szerepet játszanak majd – igaz, mint a felvételen látható, egyelőre csak csekély teherbíró képességgel rendelkeznek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMásodik világháborús megoldással kísérleteznek az ukránok a drónháborúbanArra keresik a választ, hogyan lehet minél nagyobb pontosságot elérni anélkül, hogy maga a drón megsemmisüljön a támadásban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázéves sufnifegyverrel megtoldva lettek még veszélyesebbek az orosz katonákra vadászó drónokZajlik a védő és a támadó közötti fegyverkezési verseny az ukrajnai lövészárkok fölött.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKi éli túl a telet Ukrajnában?Fogyatkozó és bizonytalan nyugati támogatás mellett kell talpon maradnia Ukrajnának, de a fronton lévő orosz katonák helyzete semmivel sem könnyebb, mint az ukránoké.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Világ drón drónok fegyverek orosz-ukrán háború Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 16:30 Tech, Vállalat

Közép-kelet-európai versenytársak szorítják ki a magyar tőkét a magyar e-kereskedelemből

A Foxpost eladása újabb jele annak, hogy a régióban hosszabb távon a magyar cégek nem rúgnak labdába.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.

Elek Péter
2024. június 22. 06:45 Közélet, Pénz

Csodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetést

Június 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.