Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. december 11. 11:36 Tech, Világ

Történelmi dróncsapásról készült videó

Nehéz lenne eltúlozni a drónok ukrajnai háborúban játszott szerepét, naponta rengeteg videó jelenik meg ezek harci alkalmazásáról, és már nem számítanak nagyon ritkának azok sem, ahol egy felderítő drónt nekivezetnek egy másiknak, hogy tönkretegyék.

Most másfajta drónok közötti összecsapásról tett közzé felvételt egy ukrán alakulat, és könnyen lehet, hogy ez az első ebben a műfajban. Mindössze pár nappal ezelőtt jelentek meg arról információk, hogy a Doneck megyei Avgyijivkát már két hónapja – mérsékelt sikerrel – támadó orosz csapatok földi drónokat használnak utánpótlás szállítására a legelső állásokba.

Most az Avgyijivkát védő egyik legfontosabb ukrán alakulat, a 110. gépesített dandár tett közzé egy rövid videót, amelyek az látható, hogy egy ilyen távirányítású földi járművet – amely állítólag lőszert szállított – kiüt egy robbanószerrel ellátott ukrán, első személyű nézetből irányított (elterjedt angol rövidítéssel FPV) kamikaze drón.

Ez olyan szempontból is szimbolikus, hogy egyelőre a légi drónok sokkal fontosabbak a hadviselés szempontjából, mint a földön mozgók. De azért az utóbbiak is fejlődnek, ukrán alakulatok több felvételt is közzétettek például harckocsiaknák lerakására szolgáló eszközökről. Azokon a helyeken pedig, ahol különösen súlyos harcok zajlanak, és minden mozgás azzal a veszéllyel jár, hogy FPV-drónokat vezetnek az emberbe, valószínűleg az utánpótlás szállításában is egyre fontosabb szerepet játszanak majd – igaz, mint a felvételen látható, egyelőre csak csekély teherbíró képességgel rendelkeznek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMásodik világháborús megoldással kísérleteznek az ukránok a drónháborúbanArra keresik a választ, hogyan lehet minél nagyobb pontosságot elérni anélkül, hogy maga a drón megsemmisüljön a támadásban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázéves sufnifegyverrel megtoldva lettek még veszélyesebbek az orosz katonákra vadászó drónokZajlik a védő és a támadó közötti fegyverkezési verseny az ukrajnai lövészárkok fölött.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKi éli túl a telet Ukrajnában?Fogyatkozó és bizonytalan nyugati támogatás mellett kell talpon maradnia Ukrajnának, de a fronton lévő orosz katonák helyzete semmivel sem könnyebb, mint az ukránoké.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Világ drón drónok fegyverek orosz-ukrán háború Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.

Torontáli Zoltán
2024. július 12. 05:00 Élet, Tech

Jobban megéri elektromos autóval a napelemes program, amelyre 32 ezren jelentkeztek?

Ha már úgyis lesz kedvezményes árú napelem a tetőn, érdemes e-autót tölteni vele? Éjszakai műszakban dolgozóknak és benzint kiváltóknak biztos, egyébként nem annyira.

Bucsky Péter
2024. július 3. 05:56 Tech, Vállalat

Magyar cég dobta piacra a világ első teljes körű kvantumtitkosítási megoldását

A kvantumszámítógépek elavulttá teszik a mai titkosításokat, de van már olyan megoldás, amely szövegek és fájlok mellett a hang- és konferenciahívásokat is védi.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.