Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. szeptember 5. 09:35 Világ

Zelenszkij lecsukatta az őt felépítő oligarchát, leváltotta a háború arcát, majd küldött egy erős üzenetet a Nyugatnak

Előbb egy top oligarchát, korábbi patrónusát, majd a védelmi miniszterét is beáldozta Volodimir Zelenszkij azért, hogy otthon és külföldön is bizonyítsa, komolyan veszi a háborús korrupció elleni harcot. A lépéseknek az is célja, hogy ne legyen még nagyobb a sorozások miatti elégedetlenség, és ne apadjon el a nyugati segítség.

Mi történt? Zelenszkij vasárnap jelentette be, hogy fel fogja kérni a parlamentet, menessze Alekszej Reznyikov ukrán védelmi minisztert, aki ezt nem várta meg, hétfőn benyújtotta lemondását. 

 • Reznyikov már az orosz invázió kezdetén is vezette a tárcát, fontos szerepe volt a nyugati fegyverszállítások folyamatos letárgyalásában, de a védelmi tárca pénzügyi botrányai miatt már féléve követelték a kirúgását.

Miért fontos? Ez a legkomolyabb ukrán kormányátalakítás az invázió óta. A hadszíntéren nem várható közvetlen hatása, hiszen a katonai irányítás nem a minisztériumban történik, de az üzenetértéke egyértelmű: a korrupció elleni harc top prioritás lett az ukrán politikában. Zelenszkij nem titkolja, hogy ezt a vágyott EU-s és NATO-csatlakozás miatt is szükségesnek tartja.

Részletek: a háborús gazdaságban az ukrán állami kiadások nagyjából fele a védelmi tárcán folyik át, ami extrém mértékű kitettséget jelent. Az első nagy botrány januárban robbant ki, amikor kiderült, hogy a minisztérium háromszorosan túlárazva szerez be élelmiszereket, a tojás darabját átszámítva például 160 forintért vették a katonáknak.

 • A lőszervásárlásokon is sokat kerestek valakik – a két ügy miatt januárban már volt egy kirúgási hullám a minisztériumban. A nemzetbiztonság vállalkozókat vett őrizetbe, de Reznyikov akkor még maradhatott, a személyes érintettsége nem merült fel.
 • Végül jöttek a téli katonai kabátok Törökországból, amik valójában nyáriak voltak, és hamis számlákkal szintén háromszoros árat kértek értük. A 33 millió dolláros üzleten egy ukrán képviselő veje keresett sokat. 

Felülnézet: az invázió előtt kiemelten korruptnak tartott Ukrajnában a hasonszőrű botrányok most mikro- és makroszinten egyaránt a háborúhoz kapcsolódnak.

Következmények: Ukrajnának most mindenképpen meg kell mutatnia, hogy komolyan veszi a kérdést. Zelenszkij végül így engedett a médianyomásnak is, és leváltotta Reznyikovot.

 • A dnyiprói oligarcha, Ihor Kolomojszkij szombati letartóztatása is az antikorrupciós kampány része lehet. Bár a vagyonát a háború lefelezte, így is ő az egyik leggazdagabb ukrán, az olajtól a médiáig terjedő érdekeltségekkel. A második legnagyobb ukrán tévé tulajdonosa, az ő csatornáján ment Zelenszkij sorozata, A nép szolgája is még az elnökké választása előtt. A politikus Zelenszkijt sokan az ő teremtményének tartották – aki most minden eddiginél látványosabban jelezte, hogy a hajdani patrónus nem érinthetetlen. 
 • A külföldre szökött korrupt tisztviselők kiadatását is kezdeményezi Ukrajna.
 • És átvilágítják az orvosokat is, hogy nem adtak-e ki hamis igazolásokat kenőpénzért (ennek árfolyama 3 és 15 ezer dollár között mozog Zelenszkij szerint), és a mozgósítás elől a papírokkal külföldre távozók kiadatását is szeretnék elérni.

Tágabb kontextus: az eliten belüli visszaélések azért is váltanak ki most különösen nagy felháborodást, mert az egyszerű családoknak egyre nehezebb: a most is tartó második mozgósítási hullámban olyanokat is besoroznak, akik korábban felmentést kaptak.

 • Mostantól 30 év felett diákoknak sincs mentesség egy friss tervezet szerint. 2022 óta 2,5-szer több lett a ‘túlkoros’ egyetemista, mert így meg lehetett úszni a sorozást – ennek akarnak véget vetni.
 • Az egészségügyi mentesítést is szigorítják. A helyzet komolyságát mutatja, hogy mostantól gyógyult TBC-seket és hepatitiseseket, tünetmentes HIV-pozitívokat is elvihetnek katonának, és az enyhébb mentális rendelleneségekkel, neurózissal is hasonló a helyzet.

Mi várható? Az új védelmi miniszter Rusztem Umjerov kapcsán elsőre a nemzetiségét emeli ki a világsajtó, de a személye azon túl is érdekes, hogy egy muszlim vallású krími tatárról van szó.

 • Fontos szerepeket kapott már eddig is Zelenszkijtől, noha eredetileg ellenzéki képviselő. A tárgyalások megszakításáig benne volt az oroszokkal tárgyaló ukrán küldöttségben is. Ott volt a fogolycserékről és a gabonaegyezségről folytatott megbeszéléseken is.
 • Egy éve nevezték ki az Állami Vagyonkezelő Ügynökség élére, jó pont, hogy alatta nem voltak botrányok a korábban zavaros szervezetnél, miközben elkezdték privatizálni az orosz oligarcháktól lefoglalt vagyonokat.
 • Az oroszok megmérgezték a 2022 tavaszi tárgyalások alatt az állítása szerint, majd pedig azt terjesztették róla, hogy amerikai kém.
 • Az, hogy egy krími tatár lesz mostantól Ukrajna honvédelmi minisztere, világos üzenet. A Sztálin alatt kollektíve kitelepített krími tatárok csak a Szovjetunió felbomlásakor térhettek haza, Umjerov maga is még Üzbegisztánban született, majd Ukrajnát választotta Oroszország helyett. Kinevezése megerősíti, hogy Ukrajna semmiképp sem mond le a 2014-ben de facto elcsatolt félszigetről.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Ihor Kolomojszkij korrupció mozgósítás oligarcha orosz-ukrán háború Rusztem Umjerov Ukrajna Volodimir Zelenszkij Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 18:50 Világ

Vietnám Magyarországgal egyeztet vendégmunkások exportálásáról

Nem csak Magyarországon, hanem a küldő országokban is napirenden van az idei érkező vendégmunkások kérdése.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 29. 07:30 Világ

A végén még le is győzheti Ficót a szlovák “Momentum”, de Szlovákia sorsát az dönti el, kiknek nem sikerül bejutnia a parlamentbe

Szlovákiában már beállt a kampánycsend a szombati választás előtt, melyet egész Európa árgus szemmel figyel.

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 28. 12:02 Vállalat, Világ

Rendőri felügyelet alá került az egykor második leggazdagabb kínai üzletember, szintet léphet a kínai ingatlanpiac válsága

Rendőri fellügyelet alatt van az Evergrande alapító-vezére, a Country Garden gigantikus veszteséget fog elszenvedni, a hitelezők futhatnak a pénzük után.

Fontos

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.