Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. szeptember 5. 09:35 Világ

Zelenszkij lecsukatta az őt felépítő oligarchát, leváltotta a háború arcát, majd küldött egy erős üzenetet a Nyugatnak

Előbb egy top oligarchát, korábbi patrónusát, majd a védelmi miniszterét is beáldozta Volodimir Zelenszkij azért, hogy otthon és külföldön is bizonyítsa, komolyan veszi a háborús korrupció elleni harcot. A lépéseknek az is célja, hogy ne legyen még nagyobb a sorozások miatti elégedetlenség, és ne apadjon el a nyugati segítség.

Mi történt? Zelenszkij vasárnap jelentette be, hogy fel fogja kérni a parlamentet, menessze Alekszej Reznyikov ukrán védelmi minisztert, aki ezt nem várta meg, hétfőn benyújtotta lemondását. 

  • Reznyikov már az orosz invázió kezdetén is vezette a tárcát, fontos szerepe volt a nyugati fegyverszállítások folyamatos letárgyalásában, de a védelmi tárca pénzügyi botrányai miatt már féléve követelték a kirúgását.

Miért fontos? Ez a legkomolyabb ukrán kormányátalakítás az invázió óta. A hadszíntéren nem várható közvetlen hatása, hiszen a katonai irányítás nem a minisztériumban történik, de az üzenetértéke egyértelmű: a korrupció elleni harc top prioritás lett az ukrán politikában. Zelenszkij nem titkolja, hogy ezt a vágyott EU-s és NATO-csatlakozás miatt is szükségesnek tartja.

Részletek: a háborús gazdaságban az ukrán állami kiadások nagyjából fele a védelmi tárcán folyik át, ami extrém mértékű kitettséget jelent. Az első nagy botrány januárban robbant ki, amikor kiderült, hogy a minisztérium háromszorosan túlárazva szerez be élelmiszereket, a tojás darabját átszámítva például 160 forintért vették a katonáknak.

  • A lőszervásárlásokon is sokat kerestek valakik – a két ügy miatt januárban már volt egy kirúgási hullám a minisztériumban. A nemzetbiztonság vállalkozókat vett őrizetbe, de Reznyikov akkor még maradhatott, a személyes érintettsége nem merült fel.
  • Végül jöttek a téli katonai kabátok Törökországból, amik valójában nyáriak voltak, és hamis számlákkal szintén háromszoros árat kértek értük. A 33 millió dolláros üzleten egy ukrán képviselő veje keresett sokat. 

Felülnézet: az invázió előtt kiemelten korruptnak tartott Ukrajnában a hasonszőrű botrányok most mikro- és makroszinten egyaránt a háborúhoz kapcsolódnak.

Következmények: Ukrajnának most mindenképpen meg kell mutatnia, hogy komolyan veszi a kérdést. Zelenszkij végül így engedett a médianyomásnak is, és leváltotta Reznyikovot.

  • A dnyiprói oligarcha, Ihor Kolomojszkij szombati letartóztatása is az antikorrupciós kampány része lehet. Bár a vagyonát a háború lefelezte, így is ő az egyik leggazdagabb ukrán, az olajtól a médiáig terjedő érdekeltségekkel. A második legnagyobb ukrán tévé tulajdonosa, az ő csatornáján ment Zelenszkij sorozata, A nép szolgája is még az elnökké választása előtt. A politikus Zelenszkijt sokan az ő teremtményének tartották – aki most minden eddiginél látványosabban jelezte, hogy a hajdani patrónus nem érinthetetlen. 
  • A külföldre szökött korrupt tisztviselők kiadatását is kezdeményezi Ukrajna.
  • És átvilágítják az orvosokat is, hogy nem adtak-e ki hamis igazolásokat kenőpénzért (ennek árfolyama 3 és 15 ezer dollár között mozog Zelenszkij szerint), és a mozgósítás elől a papírokkal külföldre távozók kiadatását is szeretnék elérni.

Tágabb kontextus: az eliten belüli visszaélések azért is váltanak ki most különösen nagy felháborodást, mert az egyszerű családoknak egyre nehezebb: a most is tartó második mozgósítási hullámban olyanokat is besoroznak, akik korábban felmentést kaptak.

  • Mostantól 30 év felett diákoknak sincs mentesség egy friss tervezet szerint. 2022 óta 2,5-szer több lett a ‘túlkoros’ egyetemista, mert így meg lehetett úszni a sorozást – ennek akarnak véget vetni.
  • Az egészségügyi mentesítést is szigorítják. A helyzet komolyságát mutatja, hogy mostantól gyógyult TBC-seket és hepatitiseseket, tünetmentes HIV-pozitívokat is elvihetnek katonának, és az enyhébb mentális rendelleneségekkel, neurózissal is hasonló a helyzet.

Mi várható? Az új védelmi miniszter Rusztem Umjerov kapcsán elsőre a nemzetiségét emeli ki a világsajtó, de a személye azon túl is érdekes, hogy egy muszlim vallású krími tatárról van szó.

  • Fontos szerepeket kapott már eddig is Zelenszkijtől, noha eredetileg ellenzéki képviselő. A tárgyalások megszakításáig benne volt az oroszokkal tárgyaló ukrán küldöttségben is. Ott volt a fogolycserékről és a gabonaegyezségről folytatott megbeszéléseken is.
  • Egy éve nevezték ki az Állami Vagyonkezelő Ügynökség élére, jó pont, hogy alatta nem voltak botrányok a korábban zavaros szervezetnél, miközben elkezdték privatizálni az orosz oligarcháktól lefoglalt vagyonokat.
  • Az oroszok megmérgezték a 2022 tavaszi tárgyalások alatt az állítása szerint, majd pedig azt terjesztették róla, hogy amerikai kém.
  • Az, hogy egy krími tatár lesz mostantól Ukrajna honvédelmi minisztere, világos üzenet. A Sztálin alatt kollektíve kitelepített krími tatárok csak a Szovjetunió felbomlásakor térhettek haza, Umjerov maga is még Üzbegisztánban született, majd Ukrajnát választotta Oroszország helyett. Kinevezése megerősíti, hogy Ukrajna semmiképp sem mond le a 2014-ben de facto elcsatolt félszigetről.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Ihor Kolomojszkij korrupció mozgósítás oligarcha orosz-ukrán háború Rusztem Umjerov Ukrajna Volodimir Zelenszkij Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.