Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. augusztus 22. 09:22 Világ

Évi több százmilliárdos bevétel helyett az őserdő megmentését választották a történelmi népszavazáson

Be kell fejezni az olajkitermelést az amazóniai esőerdő egyik védett területén, miután a vasárnapi ecuadori népszavazáson közel 59 százalék erre szavazott. Az őslakos törzsek által lakott terület az Amazonas biológiailag egyik legdiverzebb része.

Miért fontos ez? A történelminek nevezett népszavazáson egy Magyarországnál lényegesen szegényebb ország (harmadakkora az egy főre eső GDP) lakosai döntöttek úgy, hogy jelentős állami bevételekről mondanak le a környezet megóvása érdekében. Az amazóniai esőerdő a világ legfontosabb ökoszisztémái közé tartozik, megóvása kulcsfontosságú a klímaváltozás mérsékléséhez.

Számokban: az olaj Ecuador fő exportterméke, tavaly az exportbevétel 35 százalékát tette ki. A mostani döntéssel mintegy 12 százalékkal, napi közel 60 ezer hordóval csökken a kitermelése. Hivatalos becslés szerint éves szinten 1,2 milliárd dollár (420 milliárd forint) bevételtől esik el Ecuador.

  • A Yasuní National Park területe nagyjából akkora, mint két magyar megye (10 ezer négyzetkilométer), bár nem a területének egészén tiltották be a kitermelést.
  • Egy másik népszavazást is tartottak, amelyen 68 százalék szavazott arra, hogy tiltsák be a bányászatot a főváros, Quito közelében fekvő Choco Andino erdőben, amely nagyjából akkora, mint egy fél magyar megye.

Előzmények: Rafael Correa korábbi elnök hat éven át kampányolt azzal gazdag országoknál, hogy fizessék ki a védett területen fekvő olajmennyiség várható hasznának a felét. Mivel a kért összeg töredéke érkezett csak be, tíz éve elindult a kitermelés.

  • Az őslakosok és környezetvédők kezdeményezésére jelentős társadalmi ellenállás indult, 1400 önkéntes járta az utcákat, és közel 800 ezren írták alá a népszavazási kezdeményezést (a szükséges 200 ezer helyett).

Tágabb kontextus: bár tavaly 10 százalékkal több erdőterületet irtottak ki az előző évhez képest (percenként 11 focipályányi őserdő tűnt el), számos jel mutatja, hogy egyre láthatóbb a politikai akarat az őserdők megvédésére. Indonéziában és Malajziában például drasztikusan csökkent a letarolt erdők aránya állami programoknak köszönhetően.

  • A brazil Lula elnök kezdeményezésére két hete tartották meg az első esőerdő konferenciát az Amazonas országai, a két Kongó és Indonézia részvételével. Azzal a céllal ültek össze, hogy 2030-ig teljesen véget vessenek az esőerdők irtásának, bár ez nem került írásba, maga a találkozó így is fontos első lépésnek tűnik.
  • Mióta Lula hivatalban van, az idei év első hét hónapjában 42 százalékkal kevesebb területen vágták ki a fákat, mint egy évvel ezelőtt. A tavaly megválasztott kolumbiai elnök, Gustavo Petro pedig azt tűzte ki célul, hogy Kolumbia legyen az első ország, amely környezetvédelmi okok miatt felhagy az olajkitermeléssel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPercenként 11 focipályányi esőerdőt irtottak ki tavaly, de van reményIndonéziában és Malajziában látványosan kevesebb erdőt irtanak ki, Brazíliában Lula megválasztása hozhat változást, több szegény országban viszont romlik a helyzet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Amazonas Ecuador esőerdő Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.